Najnovije: Rat u Ukrajini, 93. dan – Ukrajinci se povlače na rezervne položaje. Strašni ruski “Solncepek” (video)

Najnovije: Rat u Ukrajini, 93. dan – Ukrajinci se povlače na rezervne položaje. Strašni ruski “Solncepek” (video)

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Ukrajina počela da pravi novu liniju odbrane

Po nekim informacijama sa društvenih mreža, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine počeo je da pravi novu liniju odbrane kako bi izbegao stvaranje malih kotlova na istočnom frontu.

Šef generalštaba Valerij Zalužni predložio je da se gradovi u Donbasu koriste za formiranje mreže utvrđenja u kojima bi se rasporedila artiljerija i držala čvrsta odbrana.

Linija odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka-Konstantinovka-Toreck smanjiće front, a ovi gradovi će pokrivati jedan drugog.

Navodno, Zalužni već traži od Vladimira Zelenskog odobrenje da povuče vojsku iz Sjeverodonjecka u pravcu Slavenska.

 • Strašni ruski “Solncepek” – najsmrtonosnije oružje na svijetu

“Solncepek“ je priznat za jedan od najsmrtonosnijih oružanih sistema u svijetu – za nekoliko minuta TOS-1A može spržiti ljudstvo i vojnu tehniku protivnika na teritoriji od 40.000 kvadratnih metara.

Pogledajte dejstvo višecevnog raketnog bacača TOS-1A “Solncepek“ Oružanih snaga Ruske Federacije koji deluje na položaje Oružanih snaga Ukrajine sa termobaričnom municijom:

 

 • Kijev: Rusi u prednosti

Snage Kremlja imaju prednost u istočnoj regiji Luganska, priznao je visoki ukrajinski vojni dužnosnik. Rusko napredovanje u Donbasu nailazi na žestok otpor obrambenih snaga.

General Oleksij Gromov rekao je: “Rusija je u prednosti, ali mi činimo sve što možemo”.

Ruska ofanziva u Donbasu dosegla je maksimalni intenzitet, rekla je danas Hana Maliar, zamjenica ministra odbrane Ukrajine. Posebno je teško u Sjeverodonjecku, gradu pod opsadom koji ruske snage očajnički pokušavaju osvojiti kako bi uspostavile punu kontrolu nad istočnom regijom Lugansk.

Grad je pod neprestanim napadima već desetak dana, rekao je čelnik lokalne administracije Oleksandr Strijuk.

Pregled situacije na frontu

Grupacija Oružanih snaga Ukrajine kod Lisičanska je do 6 hiljada ljudi, kod Severodonjecka – do 4 hiljade, rekao je savetnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR.

Situacija u Sjeverodonjecku Desno od crvene linije je teritorija koju već kontroliše Republika, lijevo od plave linije je teritorija koju kontrolišu ukrajinske snage.

 • Brifing Ministarstva odbrane Rusije

— 53 mete su pogođene raketama iz vazduha;

— Na području N. p. Dnjeprovske uništio ukrajinski centar elektronske obavještajne službe;

— Na području N. p. Nikolaevka pogođena postavljanjem PVO sistema Osa-AKM;

– U Čugujevskoj oblasti uništen radar za osvejtljavanje i navođenje ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema S-300;

– Izvedeni su vazdušni udari na 52 cilja;

– Iznad n.p. Gusarovka oborila ukrajinski Mi-24;

– U Odeskoj oblasti oboren ukrajinski vojni transporter;

– Uništeno je 13 ukrajinskih bespilotnih letilica, uklj. dva Tu-143 “Let”

Ruska artiljerija kod Izjuma

Vatra sa neba za Oružane snage Ukrajine: Ukrajinska vojska šokirana onim što se dešava

 • Ukrajinskim snagama u Sjeverodonjecku prijeti potpuno okruženje

Ukoliko ne bude naređenja za povlačenje, jedinice 17. tenkovske, 58. motorizovane pješadijske, 111. i 118. brigade teritorijalne odbrane, nacionalni bataljon „Donbas“ Oružanih snaga Ukrajine, kao i 4., 27. brigada i 15. NGU puk će biti unutar kotla.

 • Pušilin: Vojska DNR ušla u Hersonsku, Zaporošku i Harkovsku oblast

Vojska Donjecke Narodne Republike je već ušla u Hersonsku, Zaporošku i Harkovsku oblast Ukrajine, nemoguće je zaštititi Donbas na granicama republika, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti Denis Pušilin, šef DNR.

Šef DPR je naglasio da se ne radi o oslobađanju Harkova, već o zaštiti republika „u potpunosti“.

– To jest, u stvari, ova oslobodilačka operacija je otprilike ista stvar: bilo je nemoguće zaštititi republike samo dolaskom do granica Donjecke i Luganske Narodne Republike – jednostavno bismo gurnuli neprijatelja nazad. Ali ta granatiranja, ta agresija iz Ukrajine bi se nastavilo neograničeno vrijeme, objasnio je on.

 • Rusi koristili “Iskander” za udar

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak lansiranja krstareće rakete R-500 “iskander-k” na vojni objekat u Ukrajini, javlja agencija RIA Novosti. Na snimku se vidi kako operativno-taktički raketni sistem “iskander-k” stoji u šumovitom području.

Potom raketa R-500 izleće iz lansera i polako se, okrećući se u vazduhu, kreće ka cilju.

 • Konašenkov: Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su u blizini Odese ukrajinski vojno-transportni avion koji je dostavljao municiju i naoružanje, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da su ruske protivvazdušne snage oborile i ukrajinski helikopter Mi-24 u Harkovskoj oblasti, prenosi TAS S.

Konašenkov je rekao da je uništeno 13 ukrajinskih bespilotnih letilica, uključujući dva reaktiva Tu-143 “Rejs” sovjetske proizvodnje, dodaje Sputnjik.

 • Rusija napravila bazu podataka poginulih i zarobljenih ukrajinskih vojnika

Rusija je napravila otvorenu bazu podataka zarobljenih, ubijenih i nestalih ukrajinskih vojnika. Veb-sajt VarTears.org je dizajniran da pomogne ljudima koji nemaju pristup informacijama o rođacima koji su bili među vojnicima u Ukrajini.

– Ovaj sajt je posvećen prikupljanju informacija o poginulim, nestalim i zarobljenim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine i Teritorijalne odbrane, navodi se na zvaničnoj stranici sajta. Autori su takođe uvjerili da se portal ne bavi propagandom, ne objavljuje lažne informacije i ne prikuplja lične podatke korisnika, garantujući potpunu anonimnost.

 • Zvaničnik LNR: Oko 8.000 zatvorenika u LNR i DNR

Trenutno se oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika nalazi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), i taj broj raste, izjavio je danas diplomatski predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

– Ima mnogo ratnih zarobljenika. Naravno da ih je više na teritoriji Donjecke Narodne Republike, ali i mi imamo dosta, i sada ih je ukupno oko 8.000, naveo je Mirošnik.

 • Ukrajinski ambasador u Berlinu ismijao Njemačku

Ambasador Ukrajine u Njemačkoj Andrij Melnik objavio je na Tviteru sliku puža sa zalepljenim metkom, ismijavajući njemačku vladu zbog odlaganja vojnih isporuka.

“Njemačko oružje za Ukrajinu je već na putu”, napisao je diplomata.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This