Najnovije: Rat u Ukrajini, 92. dan – Sjeverodonjeck operativno opkoljen; Čečeni zarobili 500 ukrajinskih vojnika

Najnovije: Rat u Ukrajini, 92. dan – Sjeverodonjeck operativno opkoljen; Čečeni zarobili 500 ukrajinskih vojnika

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rezime sa fronta:

Vojni ekspert Boris Rožin sa kratkim rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine u 22.45 25. maja 2022. godine, posebno za kanal Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok:
Svetlodarsk
Zvanično oslobođen Lugansk. Vode se borbe za Novoluganskoe. Neprijatelj se postepeno vraća u Artemovsk. Predaja Svetlodarske izbočine se pravda „taktičkim manevrom“.
Avdiivka
Borbe u oblasti Novoselki-2, Njujorka i Krasnogorovke. Danas nema značajnijeg pomaka. Neprijatelj pruža uporni otpor.
Artemovsk
Bitke kod Pilipčatina. Sve je veća obrada položaja Oružanih snaga Ukrajine kod Artemivska. Neprijatelj koncentriše opremu zapadno od Artemovska. Nije isključen pokušaj kontranapada za deblokadu puta Artemovsk-Lisičansk.
Soledar
Još nema napada na grad. Sjeverno od Soledara, trupe su stigle do autoputa Artemovsk-Lisičansk u oblasti Belogorovke i Nagornog. Ključne komunikacije Sjeverodonjecke grupacije su prekinute. Preko Severska je bila linija snabdevanja.
Zlatan
Borbe na južnoj periferiji sela su nastavljene, kao i u Kamiševahu. Vrubovka je i dalje pod Oružanim snagama Ukrajine. Borbe se nastavljaju u oblasti Toškovka. Grupacija u Gorskom i Zolotoju je u teškoj situaciji. Biće joj teško da ode.
Sjeverodonjeck
Borbe su nastavljene na periferiji Sjeverodonjecka. Takođe se navodi da su se trupe približile Lisičansku.
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine moraće da donese tešku odluku – ili da odigra marijupoljski scenario, sa opkoljavanjem i naknadnim potpunim uništenjem cijele Sjeverodonjecke grupacije, ili da se povuče sa gubicima u pravcu Slavjanska i Artemovska. Ako se rešavanje pitanja odloži, već sljedeće nedelje problem snabdijevanja će se suočiti sa Sjeverodonjeckom grupacijom u punoj visini, a da ne govorimo o tome da pitanje povlačenja trupa iz okruženja može nestati samo od sebe.
Red Liman
Veći deo grada su već oslobodile Oružane snage RF i Nacionalna garda. Neprijatelj pruža otpor u jugoistočnom delu grada. Postoje izvještaji o povlačenju dijela snaga do Severskog Donca. Potvrđene su informacije o velikom broju zatvorenika.
Suvo grožđe
Pozicione bitke u oblasti Kamiševahi i Dolgenko. Neprijatelj očekuje aktiviranje Izjumske grupe Oružanih snaga RF nakon završetka opkoljavanja Sjeverodonjecke grupe Oružanih snaga Ukrajine.
Kharkov
Neprijatelj je nastavio da pokušava da povrati izgubljene položaje u oblasti Ternovog i Rubežnog. Nije imao veći uspjeh. Istovremeno, dolazi do jačanja grupisanja VS RF na Harkovskom pravcu, a govori se i o jačanju grupisanja Oružanih snaga RF na granici Sumske i Černigovske oblasti.
Nikolajev, Odesa, Zaporožje, Marinka, Ugledar – nema promjena.

  • Narodna milicija LNR operativno opkolila Sjeverodonjeck

Narodna milicija LNR operativna je opkolila Sjeverodonjeck, izjavio je potpukovnik vojnog resora LNR Andrej Maročko Prvom kanalu.

– Zaista smo sa tri strane čvrsto blokirali ovaj grad. Iz Sjeverodonjecka se može izaći samo preko jednog mosta koji je takođe pod našom vatrenom kontrolom. Zato se već sada može govoriti da je Sjeverodonjeck operativno opkoljen – objasnio je on.

Ruske trupe zauzele Belogorovku na autoputu Artemovsk-Lisičansk, kao i selo Nagornoe koje se nalazi u blizini Belogorovke.
Time je glavni put snabdevanja Severodonjecke grupacije fizički prekinut (plus, u oblasti Soledara je već 3 dana bila pod kontrolom vatre).
Takođe danas su zauzeli Toškovku, što je stvorilo pretnju glavnoj liniji snabdevanja grupacije APU u utvrđenom području Gorsko-Zoloti.
U stvari, sve severno od Belogorovke je zapravo u operativnom okruženju, pošto Oružane snage Ukrajine i dalje imaju na raspolaganju put kroz Seversk, koji ima znatno manji kapacitet. U stvari, Seversk postaje oslonac za vrat Severodonjeckog kotla. Kada se krećete ka Seversku od Jampola ili kada se krećete od Belogorovke do autoputa Artemovsk-Seversk, kotao sa operativnog će se napuniti, javljaju ruski izvori.

Ruske trupe u Kremenoj

Ruske trupe u Krasnom Limanu

  • Pogođen i turski vojni kompleks

Današnji raketni napad na zaporošku vojnu fabriku “Motor Sič” pogodio je, ne samo ukrajinsku vojni kompleks, već i turski, javlja ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Kako je naveo, prošle godine je Turska naručila od ukrajinske fabrike 30 motora Ai-450T za 15 dronova Akinči u vrijednosti od oko sedam miliona dolara. Motori su trebali da se isporuče do kraja ove godine, prenosi Sputnjik.

Pored toga, novi sistem borbenih dronova Bajraktar, čije testiranje je planirano za 2023. godinu, trebao bi da dobije od “Motor siča” motor AI-25TLT, zaključio je Podubni.

2_5220179916724639449

  • Uništene radionice ukrajinskog kombinata „Motor Sič“ u Zaporožju

Ruske jedinice uništile su radionice preduzeća “Motor Sič” u Zaporožju, rekao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

– Visoko precizne rakete u gradu Zaporožju uništile su proizvodne radionice fabrike „Motor Sič“, koja je proizvodila avionske motore za borbenu avijaciju ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, uključujući i bespilotne letilice, rekao je general-major.

  • Čečeni zarobili 500 ukrajinskih vojnika

Čečeni u prethodna dva dana zarobili veliki broj pripadnika ukrajinskih snaga kod Limana. Prema čečenskim i ruskim izvorima taj broj se kreće do 500! Ono što je potvrđeno juče je oko 200 zarobljeno, a za ostalo nismo uspjeli provjeriti tačnost!

  • Ukrajinski guverner: Ubijeno najmanje šest civila

Regionalni guverner u istočnoj Ukrajini rekao je danas da je najmanje šest civila ubijeno u najnovijem ruskom granatiranju, javlja AP. Guverner regiona Lugansk Serhij Hajdaj izjavio je danas da je još osam ljudi ranjeno u granatiranju grada Sjeverodonjeck, u prethodna 24 sata.

Kako navodi AP, Sjeverodonjeck je u epicentru borbi u istočnoj ukrajinskoj industrijskoj zoni Donbas, gdje ruske snage vrše ofanzivu, uprkos tvrdom otporu Ukrajinaca. Hajdaj je optužio Ruse da namjerno ciljaju skloništa gde se kriju civili.

  • Rusi zauzeli prostor od Jadrana do Slovačke

O koliko velikom prostoru koje su Rusi zauzeli u Ukrajini se radi, najbolje pokazuje omjer kada se ta površina zajedno sa cijelom Ukrajinom prenese na evropsko tlo.

  • Strašni snimci rovovskih borbi “prsa u prsa”:

ISTOK

CATEGORIES
Share This