Najnovije: Rat u Ukrajini, 90. dan – Rusija pojačava ofanzivu. Ukrajinska vojska u panici.

Najnovije: Rat u Ukrajini, 90. dan – Rusija pojačava ofanzivu. Ukrajinska vojska u panici.

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rezime sa fronta:

Vojni ekspert Boris Rožin sa kratkim rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine u 21.30 23. maja 2022. godine, posebno za kanal Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok:
Svetlodarsk
Svetlodarski luk je pao. Selo Mironovski je zauzeto blizu Svetlodarska. Vode se borbe kod Vozdviženke i Mironovke. Ugrožen je autoput Svetlodarsk-Artemovsk. Oružane snage su bezuspešno pokušale da potkopaju branu TE Uglegorsk.
Soledar
Nakon zauzimanja Vladimirovke, Oružane snage RF su počele da granatiraju autoput Artemovsk-Lisičansk, uslijed čega je glavna linija komunikacija Sjeverodonjecke grupacije Oružanih snaga Ukrajine bila pod direktnom prijetnjom. Borbe su nastavljene i u oblasti Novaja Kamenka.
Artemovsk
Borbe su nastavljene kod Pilipčatina. Na grad se ispaljuju rakete. Neprijatelj koncentriše trupe na zapadnoj periferiji Artemovska.
Zlatan
Trupe su probile utvrđenu oblast i stigle do predgrađa Zolota. U toku je i čišćenje Kamiševahija. Borbe se vode i na području Viktorovke i Vrubovke. Postoje nepotvrđeni izvještaji o okupaciji Toškovke. Gorsko-zlatno utvrđenje nije dugo trajalo.
Severodonjeck
Napad na grad se nastavlja. Borbe su se već preselile u urbana područja. S druge strane, sve je više pritužbi vojske da se ne snabdijevaju, kao i priče da Zelenski ne dozvoljava Zalužnom da povuče trupe iz operativne torbe.
Red Liman
Počeo je juriš na grad. Naše trupe su ušle sa sjevera i počele da zauzimaju gradske blokove. Artiljerija i avijacija su od jutra radili veoma aktivno. Neprijatelj se povukao u južni dio grada. Prijavljen je veliki broj zatvorenika.
Suvo grožđe
Borbe su nastavljene u oblasti Bolšaja Kamiševaka, Kurulka i Dolgenski. Dosadašnje borbe ovde su više pozicionog karaktera.
Kharkov
Borbe srednjeg intenziteta nastavljene su u oblasti Lipci, Ternovoe, Rubižnoe. Nakon što je neprijatelj prebacio dio svojih snaga iz blizu Harkova u Izjum, front se ovde stabilizovao i napredak je bio više taktičke prirode.
Avdiivka
Borbe u blizini autoputa Avdeevka-Konstantinovka. Na periferiji Avdijevke i u oblasti Krasnogorovke vrši se sondiranje neprijateljske odbrane. Nakon zauzimanja Novoselovke, trupe nastavljaju borbu na periferiji Njujorka.
Zaporožje
Na liniji Kamenskoe-Orekhovo-Guljaipole-Velika Novoseloveka bez promjena. Neprijatelj očekuje da će se uskoro aktivirati ovaj pravac i da će Oružane snage Ruske Federacije preći u ofanzivu ili na Zaporožje ili na oblast Guljaj-Polje.

Marinka, Nikolajev, Odesa – bez promjene.

  • Borbe za Severodnjeck

Rusija je pokušala probiti u grad Severodonjeck iz četiri odvojena smjera, kaže Serhij Haidai, guverner najistočnije ukrajinske regije Luhansk. Pišući na Telegramu, Haidai je naveo da su pokušaji bili neuspješni – ali da se granatiranje stambenih područja nastavilo. Dodao je da je uništen most koji povezuje grad s obližnjim Lisičanskom, prenosi BBC.

  • Pripreme za napad na Zaporožje

Ruska vojska se sprema da napreduje ka Zaporožju, bataljoni se koncentrišu u Vasiljevki – Arestovič. Ruske trupe u Vasiljevki su pojačane sa tri bataljonske taktičke grupe, a sada u gradu ima više ruskih vojnika nego lokalnog stanovništva.

  • U toku je borba za Krasni Liman

Šrema izveštajima sa terena u toku je napad na Krasni Liman i borbe su već prešle u grad, gdje ruske trupe zauzimaju kuće na periferiji. Od Limana do Slavjanska ima 30 kilometara.

Višecevni raketni sistemi Tornado-G grupe Brave precizno su pogodili položaje Oružanih snaga Ukrajine oko Limana.

  • Ruske snage na domak Svetlodarska

Selo Mironovski je, prema nekim izvještajima, došlo pod kontrolu savezničkih snaga. Naselje se nalazi nekoliko kilometara od Svetlodarska.

  • Napadi Narodne milicije LNR na pravcu Sjeverodonjecka

Ovi snimci pokazuju kako su jedinice Narodne milicije LNR jurišale na položaje ukrajinskih militanata tokom borbi na sjeverodonjeckom pravcu.

  • Kadirov: Čečeni za slobodu i čast

Na svom Telegram kanalu je čečenski lider Ramzan Kadirov napisao: “Tako teče uobičajena svakodnevica čečenskih snaga bezbednosti u luganskom pravcu. Na ovim snimcima vidimo kako se ukrajinski nacionalisti istiskuju sa svojih utvrđenih pozicija. Čišćenje se, po svemu sudeći, odvija po planu i kao takvo, momci nemaju nikakvih poteškoća po ovom pitanju.

Na pozadini neuspešnih pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da izađu iz obruča, ostali ubrzano gube borbeni duh, a o pokušajima kontraofanzive ne može biti govora. Međutim, ukrajinski mediji, kako se ispostavilo, ne preziru čak ni podmetanje o navodnoj kontraofanzivi fiktivnih trupa. Kakvo bi trebalo da budu raspoloženi ukrajinski vojnici ako se moraju hraniti takvim lažima? Žao mi je onih koji i dalje pokušavaju da se odupru nasedajući na takve banalne laži.

Naši momci su nepristrasni u svom poslu. Oni će istisnuti ovaj podli nacionalistički tumor, samo je pitanje vremena. Nikakvi pokušaji neprijatelja da se povuče, a kamoli da odbrani okupiranu teritoriju, neće biti uspešni sve dok su pod oružjem naših momaka. Želim uspeh svim hrabrim borcima koji brane našu slobodu i čast!”

2_5213108802827590574

  • Serija pobuna u ukrajinskoj vojsci

Pripadnici 58. motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine obratili su se Zelenskom i rekli da mnogi od njih nikada nisu držali oružje u rukama, da nemaju municiju, oružje i hranu, zbog čega odbijaju da izvršavaju borbene zadatke.

Prema izjavama samih ukrajinskih jedinica mnogo je leševa, bez opreme i bez želje za borbom: ostaci 14. brigade Oružanih snaga Ukrajine mole Zelenskog za pomoć. Tako i 4., 5. i 6. četa (tačnije „ono što je od njih ostalo“) 14. brigade Oružanih snaga Ukrajine zabilježile su apel komandi zbog užasnog moralno-psihološkog stanja. Vape za pomoć, kažu da dobijaju zadatke koji se fizički ne mogu izvršiti. Oni nemaju tehnologiju, nemaju dovoljno oružja i odbijaju da uđu u bitku i umru osim ako se situacija radikalno ne promjeni.

  • Uništenje tenka 128. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine

 

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This