Najnovije: Rat u Ukrajini, 89. dan – Rusi kreću na Sjeverodonjeck; zauzeli 216 gradova i sela

Najnovije: Rat u Ukrajini, 89. dan – Rusi kreću na Sjeverodonjeck; zauzeli 216 gradova i sela

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rusi spremaju završnu ofanzivu na Sjeverodonjeck

Ministarstva odbrane Ukrajine i Velike Britanije objavili su nove izvještaje koji se odnose na situaciju s frontovima na istoku Ukrajine iz čega se jasno može vidjeti kako ruska vojska sprema ofanzivu na Sjeverodonjeck, strateški izuzetno bitan grad u regiji Luganska.

Prema podacima Ministarstva odbrane Velike Britanije, ruska vojska je na području oko Sjeverodonjecka rasporedila oklopna borbena vozila BMP-T Terminator koja se između ostalog koriste i za borbu u gradskim sredinama.

“Njihova prisutnost ujedno znači da su i centralne snage ruske vojske uključene u napad. One su ranije pretrpjele velike gubitke nakon pokušaja ulaska u istočni dio Kijeva u prvoj fazi invazije. Rusija je razvila vozilo Terminator nakon što su shvatili da moraju osigurati zaštitu tenkovima koje su koristili još u ratu u Afganistanu i Čečenskim ratovima. U Ukrajini, Sjeverodonjeck ostaje jedan od ruskih taktičkih prioriteta”, navodi se.

“U pravcu Sjeverodonjecka, neprijatelj je iz minobacača i artiljerijom gađao položaje naše vojske duž cijele linije kontakta koncetrišući napore i napade u pravcu Sjeverodonjecka i Lisičanska. Ruska ofanziva odbijena je u oblastima Oskolonivka, Ščedriščevo i Smoljaninove. Borbe se nastavljaju u područjima naselja Tripilja, Lipove i Vasilivka”, ističe se u izvještaju ukrajinskih snaga.

  • Izvještaj ruskog Ministarstva odbrane sa fronta

Ruski PVO sistemi su za dan oborili 11 ukrajinskih dronova. Pored toga, u oblastima naselja Kamenka i Bukino, Harkovska oblast, presretnute su dve ukrajinske rakete višecijevnog raketnog sistema „Smerč“, dodao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane.

Artiljerijsko-raketne snage Ruske Federacije pogodile su 583 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike neprijatelja, uništile 41 komandno mesto ukrajinskih trupa, 76 artiljerijskih i minobacačkih jedinica, uključujući 3 baterije VBR Grad i ukrajinskog elektronskog ratovanja Bukovel, rekao je general-major Igor Konašenkov.

  • Rusi zauzeli 216 gradova i sela

U Donbasu je situacija izuzetno teška, jer ruska armija, kao i prethodnih dana, napreduje ka Slavjansku i Severodonjecku.Ukrajinska vojska nastoji da ih zaustavi, kaže predsednik Vladimir Zelenski i time demantuje one koji govore o velikoj kontraofanzivi ukrajinske vojske. Da ove trupe, iz dana u dan, gube kontrolu nad gradovima i mestima u Donbasu, potvrđuju i najnovije informacije iz štaba jedinica Donjecke i Luganske narodne republike. Oni su, uz pomoć ruske armije, zauzeli i imaju punu kontrolu nad 216 naselja. To je u nedelju potvrdio štab teritorijalne odbrane Donjecka.

Zelenski pokušava da ohrabri svoju vojsku i narod pa patetično ponavlja priču o velikim pobjedama nad ruskom vojskom. U intervjuu koji je dao krajem minule nedelje, povodom treće godišnjice predsjedničke inauguracije, hvalio je svoju vojsku mada je upravo tog dana bio rekordan broj zarobljenih ukrajinskih vojnika u Marijupolju.

Predsjednik Ukrajine je kritikovao zapadne zemlje što mu, prije početka rata, nisu poslali dovoljno oružja.

– Kako da pređemo na naoružanje i standarde NATO kad nam nisu davali vojnu tehniku? Zbog toga smo pred prvim raketnim napadima Rusa bili bez zaštite. Zapadne zemlje imaju ozbiljna PVO sredstva i “patriote” koji mogu da zaštite nebo. Umjesto pomoći oružjem, zapadne zemlje su nam predlagale da kopamo rovove. Lopatom se ne može dobiti rat – poručio je Zelenski.

  • Da li Zapad nasukao Zelenskog?

Priča o tome kako su ga Amerikanci varali, krenula je otvoreno u SAD. Bivši ambasador SAD u Moskvi Majkl Makfol, za koga se ne može reći da je imao bilo kakve simpatije prema Kremlju, potvrdio je da su američke diplomate obmanjivale rukovodstvo u Kijevu. Za vreme političke debate pod nazivom “Munk”, bivšeg ambasadora Makfola su pitali da prokomentariše činjenice da su američke diplomate 2021. iz svih snaga ubjeđivale rukovodstvo u Kijevu da se Ukrajina može pridružiti NATO. Voditelj diskusije je postavio direktno pitanje Makfolu: zar su američke diplomate zaista lagale? Makfol je sa osmjehom odgovorio potvrdno i dodao da “je takav današnji svet”.

  • Zasjeda za rusko vojno vozilo

Vojnici 24 motorizovane ukrajinske brigade postavljaju uspješnu zasjedu za ruska vojna vozila,

 

  • Ruski “Aligator” noćna mora za Ukrajince: Potpuno uništio konvoj VIDEO

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak akcije ruskih jurišnih helikoptera Ka-52 koji su tokom naleta uništili konvoj ukrajinske tehnike. Napominje se da su položaji neprijatelja bili kamuflirani, ali su ih piloti ipak pronašli. Piloti su pogodili metu sa udaljenosti od pet kilometara i zatim se vratili na aerodrom.

 

“Helikopteri su izuzetno precizni, pošto posjeduju optoelektronsku opremu koja omogućava otkrivanje neprijatelja na udaljenosti većoj od 10 kilometara. Takođe, koristimo vođeno raketno naoružanje. Uz njegovu pomoć vidimo kako meta je pogođena, vidimo mjesto gdje je udario projektil”, rekao je navigator helikoptera.

Na borbenom zadatku, Ka-52 se šalju u parovima kako bi pokrivali jedan drugog na nebu.

  • Ukrajinci postavili zasjedu Čečenima, ali su se ubrzo pokajali

Snimak je iz Luganskog regiona:

  • Ruska avijacija u Limanu

Ruske jedinice napreduju ka Limanu i zauzimaju jedan položaj za drugim. Prati ih avijacija koja dejstvuje po ukrajinskim položajima.

Ruski avioni su pogodili tri komandna mesta, 26 koncentracionih zona i skladište municije ukrajinskih vojnika, ubili više od 210 ukrajinskih vojnika, onesposobili 38 komada opreme, rekao je na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

ISTOK

 

 

 

 

CATEGORIES
Share This