Najnovije: Rat u Ukrajini, 88. dan – Ukrajinci kod Severodenjecka pred okruženjem. Kontradiktorne izjave Zelenskog

Najnovije: Rat u Ukrajini, 88. dan – Ukrajinci kod Severodenjecka pred okruženjem. Kontradiktorne izjave Zelenskog

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • AFU kod Severodonjecka pred okruženjem

Ruska vojska je probila liniju fronta kod Popasne i skoro opkolila grupaciju AFU u Lisičansku i Severodonjecku – vojni analitičar Tom Kuper

Novi Kuperov izveštaj razočaravajući je za kijevski režim zbog teške situacije za Oružane snage Ukrajine kod Popasne, koju je nazvao „najkritičnijim“. Jer dolazi do kritičnog prodora linije fronta.

Oružane snage RF aktivno napreduju i nedavno su preuzele kontrolu nad naseljem. Tripilja, Nova Kamenka i udaljeni su samo 1-2 km od Soledara i Bahmuckog, što prijeti kritičnom putu T1302 – glavnoj arteriji snabdijevanja utvrđenog područja Oružanih snaga Ukrajine u Severodonjecku-Lisičansku. Štaviše, Rusi su proširili svoju zonu proboja zauzevši Lipovo i Vasiljevku sjeverno od Tripolija i zapadno od Vrubovke. Takođe n.p. Viskriva je došla pod kontrolu Ruske Federacije.

„Drugim rečima, ruske trupe napreduju sjeverno od Popasne, zaobilazeći ukrajinske snage ukopane u Kamiševahu, Jekaterinovki i Gornjem; kreću se bez pauze, ostavljajući malo vremena ukrajinskim jedinicama da reaguju.

Kuper je takođe iznenađen nebrigom ukrajinske komande koja je na odbrani naselja. Ternovoe (strateški važan pravac) u Šahtjorski okrug DNR poslao je samo 1 bataljon odbrane protiv reorganizovane bataljonske grupe 200. motorizovane brigade Rusije. Kao rezultat toga, Oružane snage Ukrajine su potpuno poražene, a n.p. došao pod kontrolu ruskih oružanih snaga.

Snimak ruskog desanta i elimininacije ukrajinske vojke u šumskom pojasu

U zoni Severodnjecka

  • Izjave Zelenskog u neskladu sa stanjem na terenu

Izjave predsjednika Ukrajine o ratu u Ukrajini i stanju na frontu često izazivaju podsmjeh na društvenim mrežama. Ali je situacija previše ozbiljna da bi se šalili sa njom. Tako npr. izjava da je naredio evakuciju ukrajinskih snaga u Azovstalju nikako nije u skladu sa činjenicama o masovnoj predaji Ukrajinaca u tom gradu. On je takođe rekao da je njegova vojska nanijela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama unatoč padu ključnog lučkog grada Mariupolja. Ukrajina je “slomila kičmu” ruske vojske, rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu. “Neće moći stati na noge sljedećih nekoliko godina” – reko je Zelenski.

U komentarima na društvenim mrežama se kaže kako je ovakav način manipulisanja činjenicama i izvrtanjem realnog stanja naučio od svojih savjetnik Amerikanaca po maksimi da ako se činjenice ne slažu sa idejama, utoliko gore po činjenice.

Zelenski pokušava na svaki način da predstavi u javnosti da kontroliše situaciju na terenu. Tako je izjavio da računa na razmjenu zarobljenika, odnosno onih koji su se predali u „Azovstalju“, prenosi Sputnjik.

– Momci su dobili signal od vojske da imaju puno pravo da izađu i sačuvaju svoje živote. Dalje sve zavisi od toga šta su preuzeli na sebe Ujedinjene nacije, Međunarodni komitet Crvenog krsta i Ruska Federacija kada su obećali da će ukrajinska vojska biti bezbjedna i da se može očekivati neki vid razmjene – izjavio je Zelenski.

Ruska strana je s druge strane rekla da se radi o zarobljenicima od kojih su neki počinili ozbiljne zločine zbog čega će biti procesuirani. Posebno su u nepovoljnom položaju strani plaćenici koje ruski zakon rigorozno tretira.

Ipak, u sinoćnjoj izjavi Zelenski je pritisnut realnim stanjem na terenu priznao: “Situacija u Donbasu je izuzetno teška!”

  • Rezime sa fronta:

Vojni ekspert Boris Rožin sa kratkim rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine u 22:00 21. maja 2022., specijalno za kanal Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok:
Mariupol
Ostaci mariupoljske grupe su kapitulirali. Cijelo podrušje se čisti. Ovo je poslednje pominjanje Mariupolja u vojnim izvještajima.
Nikolaev
Nema značajnih promjena. Pozicione borbe se vode na Nikolajevskom i Nikopoljskom pravcu.
Odessa
Nema značajnih promjena. Udari Vazduhoplovstva Ruske Federacije i protivamfibijske mjere Oružanih snaga Ukrajine.
Zaporožje
Na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole-Velika Novoselka bez značajnijih promjena, vode se pozicione borbe.
Ugledar
Na liniji Novomihajlovka-Ugledar-Velika Novoselovka vode se pozicione borbe. Nema značajnih promjena.
Marinka
U selu se nastavljaju pozicione borbe. Nema značajnih promjena.
Avdiivka
Tvrdoglave borbe u oblasti Novobahmutovke, Novoselki-2 i Njujorka. Neprijatelj ometa pokušaje ruskih oružanih snaga da zauzmu Njujork, a takođe zadržava kontrolu nad putem Orlovka-Avdejevka.
Suvo grožđe
Borbe u oblasti Kurulka, Kamiševahi, Dolgenki. Borbe se nastavljaju u cilju opkoljavanja grupe koja drži Krasni liman. Zabilježeno je približavanje fronta Slavjansku.
LPR
Borbe na periferiji Severodonjecka. Položaj Oružanih snaga Ukrajine u gradu se pogoršava, jedan od mostova, preko kojih je išlo snabdijevanje, je dignut u vazduh. Razvija se ofanziva sa strane Popasne u pravcu Vozdviženke, koja prijeti autoputu Artemovsk-Svetlodarsk.
Postoji ofanziva duž autoputa Soledar-Lisičansk zapadno od Gorskog i Zolota. Borbe se vode u Viktorovki, Kamiševahu i na periferiji Vrubovke. Borbe se nastavljaju kod Pilipčatina.
Juriš na Toškovku se nastavlja.
Kharkov
Borbe srednjeg intenziteta sjeverno od grada u rejonu sela Lipci, kao i Rubižne.

Ruske snage su uništile jedan od tri mosta koji povezuju Severodonjeck sa Lisičanskom. Pred garnizonom Severodonjeck vidljiva je perspektiva „evakuacije“.

  • Oboren SU-35, uništeno naoružanje

Ruska vojska saopštila je da je uništila veliku pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj oblasti Žitomir, zapadno od Kijeva. U izveštaju agencije RIA Novosti se navodi da su ruske snage koristile rakete tipa Kalibr koje su ispaljene sa mora.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je potvrdilo da je oboren i jedan ukrajinski ratni avion tipa SU-35.

  • Ukrajinci Brimstonom uništavaju ruske tenkove

Ukrajinske oružane snage koriste britanske projektile Brimstone za uništavanje ruskih tenkova. Oružje je u Ukrajini prilagođeno da se ispali iz malih vozila na ukrajinskom frontu, iako je primarno dizajnirano da se lansira s dronova na ratnim brodovima i iz aviona.

Nakon lansiranja projektila iz traktora, snimci pokazuju kako eksploziv pogađa dva ruska tenka u roku od nekoliko sekundi jedan od drugog.

Vjeruje se da je ovo prvi put da su projektili ispaljeni sa zemlje. Operaciju su izvele specijalne snage koje su bile obučene za korištenje novodizajniranog oružja. Brimstone vrijedan 175.000 funti ušao je u službu 2005. godine, a ažurirana verzija isporučena je RAF-u prije šest godina, piše Daily Mail. 

  • Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat: “Mi smo Isusova vojska”

Ruski list “Komsomolskaya Pravda”, koji je blizak Kremlju,objavio je na svom portalu reportažu o borcima Ramzana Kadirova u Ukrajini. Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga “Ahmat” je u razgovoru sa novinarima ovog lista otkrio da su njegovi borci, odnosno borci Ramzana Kadirova vojska Isusa.

“Cijeli život se pripremam kada će doći poslanik Isa – Isus, ja ću biti u njegovoj vojsci. Da, prethodit će joj određeni događaji. Prije Isusove pojave pojavit će se Imam Mahdi, vođa svih muslimana. On će biti u džamiji kada Isus uđe. Upoznaju se i mole zajedno. Taj dan će obilježiti ujedinjenje vojske muslimana i hrišćana u borbi protiv đavola, protiv antihrista. Stoga, nema ničeg čudnog u mojoj izreci da smo mi Isusova vojska. Mi smo u ratu protiv sotonista. A pobjeda koju danas postižemo je pobjeda nad mračnim silama. Da bismo to razumjeli, treba se vratiti Bogu. A ova vojska će samo rasti”, poručio je komandant komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat.

ISTOK

CATEGORIES
Share This