Najnovije: Rat u Ukrajini, 87. dan – Predala se posljednja grupa u Azovstalju. Počele borbe za Severodonjeck

Najnovije: Rat u Ukrajini, 87. dan – Predala se posljednja grupa u Azovstalju. Počele borbe za Severodonjeck

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Snimak predaje posljednje grupe iz Azovstalja

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak izlaska posljednjih militanata ukrajinskog nacionalnog puka „Azov“ iz metalurškog kombinata „Azovstalj“ u Mariupolju.

Na snimku se vidi kako nacionalisti predaju lične stvari ruskoj vojsci na uvid. Ruski vojnici takođe pregledaju odjeću militanata i traže da vide tetovaže. Jedan od učesnika Azova je, posebno, pokazao veliku tetovažu u boji na lijevom ramenu sa portretom poznatog nacionaliste Maksima „Tesaka“ Martsinkeviča.

Kako se navodi, ukupno se predalo 2.439 ekstremista i ukrajinskih vojnika koji su bili pod blokadom u „Azovstalju“.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je tzv. „komandant“ nacista puka „Azov“ Denis Prokopenko, zbog mržnje Mariupoljca i želje za osvetom nad njim, izvezen u specijalnom oklopnom vozilu.

  • Zamjenik ministra DNR: Nema razmjene zarobljenih “Azovaca”

-Niko nikoga neće mijenjati – Ukrajina laže. Oni (zarobljeni azovci) će sve ispričati: Od toga kako su krali maline, do toga kako su streljana djeca u Mariupolju. Oni su svjedoci, učesnici, počinioci ratnih zločina. Sada će se sa njima obaviti dug i skrupulozan rad, izjavio je vršilac dužnosti ministra informisanja DNR Danil Beznosov.

  • Zelenski priznao nemoć VSU i njene uzaludne žrtve u Mariupolju

Mnogo pilota je poginulo pokušavajući da se probije do Azovstal, rekao je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Predsjednik Ukrajine je priznao da su Oružane snage Ukrajine pretrpile značajne gubitke među letačkom posadom, ali nisu mogle da organizuju vazdušni koridor sa fabrikom Azovstal u Mariupolju.

-Poginuo je veoma veliki broj ljudi – naših pilota… Zašto? Zato što nije bilo vazdušnih koridora do Azovstalja zbog njihove moćne protivvazdušne odbrane, rekao je Zelenski.

  • Ofanziva savezničkih snaga se uspješno razvija u Donbasu

Do hiljadu vojnika Oružanih snaga Ukrajine završilo je u vatrenom okruženju u okolini Limana. Oružane snage RF su sravnile front sjeverno od Svjatogorska: zauzeti su Studenok i Jaremovka, gradi se prelaz iz pravca Suhe Kamenke.

Najžešće borbe odvijale su se sjeverno, zapadno i jugozapadno od Popasne.

Zadnja kolona Oružanih snaga RF delimično je uništena u centru sela Kamiševahaja. Proširena je zona kontrole kod Viktorovke: zauzeto je naselje Lipovoje. Jedinice Vazdušno-desantnih snaga i „PMC Vagner“ zauzele su dominantne visove sjeverno od Stjapovke. Zauzeto je naselje Viskriva jugozapadno od Popasne.

Nastavljaju se teške borbe u Avdijevki i Novomihajlovki.

  • Ruske i LNR trupe su oslobodile Troicko

Marinci Pacifičke flote ruske mornarice preuzeli su kontrolu nad selom Troickoje u LNR.

  • Stugna-P ATGM posada ukrajinske 80. zračno-jurišne brigade uništava ruski AFV

  • Počele borbe za Severodonjeck

Počele su borbe za Severodonjeck kojeg Kijev smatra odlučujućom bitkom za Donbas. Grad je trenutno blokiran sa tri strane (sjever, istok i jug), a ruske jurične trupesu već na periferiji. Dejstvuje artiljerija. U opasnosti od okruženja u ocom kotlu je 20 hiljada ukrajinskih vojnika.

  • Ruski raketni udar na Dom kulture prepun ukrajinske vojske

Trenutak ruskog raketnog udara na infrastrukturni objekat na teritoriji grada Lozovaja u Harkovskoj oblasti.

  • Čečeni zarobljavaju i ispituju jednu grupu ukrajinskih vojnika na pravcu Luganska:

– U toku operativnih aktivnosti, banderovcima je očigledno isporučeno borbeno vozilo pešadije, pristojna zaliha malokalibarskog oružja, hici iz bacača granata, minobacača, kutije municije, jednokratni bacači granata evropske proizvodnje. Bandera je morao da odvoji noge od ruskih vojnika koji su napredovali. Ko je od njih imao manje sreće, ostao je da leži tamo gde ga je sustigla odmazda za terorizam – navodi se u objavi i dodaje:

– Zahvaljujući hrabrosti i herojstvu patriota naše Otadžbine, svi zadaci zaštite civilnog stanovništva Donbasa biće u potpunosti završeni!

ISTOK

CATEGORIES
Share This