Najnovije: Rat u Ukrajini, 86. dan – U toku su žestoke borbe u Donbasu i kod Izjuma, prave se “kotlovi” za ukrajinske trupe

Najnovije: Rat u Ukrajini, 86. dan – U toku su žestoke borbe u Donbasu i kod Izjuma, prave se “kotlovi” za ukrajinske trupe

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ruski izvještaj sa fronta:

MARIUPOLJ
Nastavlja se predaja ostataka Mariupoljske grupe na Azovstalju. Do večeri 19. maja, više od 1800 neprijateljskih vojnika i oficira se predalo. Ovo je najveći gubitak – predaja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine od 2014. godine. Proces se nastavlja. Već se priprema tribunal za ratne zločince.

ZAPOROŽJE
Na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole-Velika Novoselovka bez značajnijih promjena. Pozicione borbe.

UGLEDAR
Borbe u rejonu Novomihailovka i Ugledar. Nema značajnijeg pomaka u ovom pravcu.

MARINKA
Pozicione borbe u selu se nastavljaju. U selu nema značajnijeg pomaka.

VDEJEVKA
Borbe u oblasti Novoselka-2 i Novobahmutovke, kao i na periferiji NJujorka. Neprijatelj intenzivno granatira Jasinovataju.

LNR
Ofanziva u rejonu Popasne se uspješno razvija. Trupe su zauzele Troicko sjeverno od Svetlodarska. Zapadno od Popasne vode se borbe za Pilipčatino.
PMC “Vagner” je zauzeo Tripolje, a padobranci – Vladimirovku, približavajući se skoro Soledaru. Zauzeta su i sela Družba i dio Nove Kamenke. Iz ovog pravca već je pod vatrom autoput Soledar-Lisičansk.
Pretnja od operativnog opkoljavanja cijele Severodonjecke grupacije raste. Na sam Severodonjeck se juriša sa tri strane. Potvrđeno je zauzimanje sela Ščedriščevo na periferiji Severodonjecka.

Ruska artiljerija uništava ukrajinski tenk

IZJUM
Borbe u oblasti Krasnog Limana, gde je do 1.200-1.500 neprijateljskih vojnika pod prijetnjom opkoljavanja. Teške borbe se vode i u šumi kod Dolgenkija. Neprijatelj pruža uporni otpor u rejonu Privolje i Svetlogorsk.

HARKOV
Oružane snage RF su potisnule neprijatelja sa granice kod sela Ternovoe i ponovo ga vratile pod kontrolu. Postoje izveštaji o borbama za selo Rubižnoje jugozapadno od Volčanska. Takođe, pojačani su napadi na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj i Sumskoj oblasti kao odgovor na granatiranje pograničnih sela u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

NIKOLAEV
Nema značajnih promjena u pravcu Nikolaev, Krivoi Rog i Nikopolj.

ODESA
Nema značajnih promjena. Neprijatelj nastavlja da priča o prijetnji iskrcavanja i vrši izviđanje u pravcu Zmijskog ostrva. U toku su radovi na oštećenom željezničkom mostu u Zatoki, koji je od strateškog značaja.

  • Grupa ukrajinskih padobranaca položila oružje: Predali se pripadnici elitne brigade koja se borila na prvoj liniji fronta

Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštila je da se danas predala grupa od 20 vojnika iz sastava elitne 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

– Dvadeset pripadnika 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine dobrovoljno je položilo oružje i tako spasilo svoje živote – saopštila je Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike na svom kanalu na Telegramu.

Ranije je javljeno da su se u blizini sela Kamiševaha u Zaporoškoj oblasti navodno predali vojnici ukrajinske teritorijalne odbrane koji su poslati na liniju fronta.

  • Ukrajinske oružane snage ispalile su šest granata na Petrovski okrug u Donjecku

Ukrajinske trupe ponovo su u petak ujutro granatirale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši još šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Ranije je predstavništvo DNR u ZCCC saopštilo da je Petrovski okrug Donjecka granatiran u 06.55 po moskovskom vremenu, ispaljeno je šest granata kalibra 122 mm.

  • Grafički pregled stanja na terenu

Critical Threats, projekt povezan s konzervativnim američkim trustom mozgova American Enterprise Institute, objavio je na Twitteru grafiku koja pokazuje napredovanje i povlačenje ruske vojske u Ukrajini.

Područje pod kontrolom Rusije je označeno crvenom bojom, a ukrajinska protivofanziva plavom. Plave linije unutar crvenog područja predstavljaju ukrajinske partizanske napade.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This