Najnovije: Rat u Ukrajini, 85. dan – Oko 20.000 ukrajinskih trupa pred okruženjem; Ruske snage napreduju kod Popasne i Severodonjecka

Najnovije: Rat u Ukrajini, 85. dan – Oko 20.000 ukrajinskih trupa pred okruženjem; Ruske snage napreduju kod Popasne i Severodonjecka

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • U toku su žestoke borbe u Donbasu i kod Izjuma

U slučaju prodora ruskih snaga preti opkoljavanje najsposobnijih ukrajinskih jedinica i čekaće ih kraj kao kao u Mariupolju.

Vojni ekspert Boris Rožin dao je kratak rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine za telegram kanal Voenkor Kotenok:

MARIUPOLJ
Nastavlja se predaja ostataka mariupoljske grupacije Oružanih snaga Ukrajine na Azovstalju. Prema zvaničnim podacima, ujutro 18. maja 2022. godine predalo se nešto manje od 1.000 ljudi.

Proces predaje se nastavlja. Ranjene odvoze u Novoazovsk. Zatvorenici u Jelenovku, kao i u istražne zatvore u Taganrogu i Rostovu. Šef DNR je rekao da ratni zločinci čekaju suđenje.

ZAPOROŽJE
Nakon neuspjelog pokušaja napredovanja u rejonu Malinovke i Guljajpolja, ukrajinske snage su prešle na odbrambene akcije. Oružane snage RF takođe jačaju odbrambene pozicije.
Front na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole-Malinovka-Velika Novoselovka je stabilan i pozicioniran.

UGLEDAR
Nastavljaju se teške borbe na području Ugledara i Novomihajlovke. Nema značajnijeg pomaka u ovom pravcu.

MARINKA
U selu se nastavljaju pozicione borbe. Nema značajnijih pomaka na liniji fronta u selu.

AVDEJEVKA
Nastavljaju se teške borbe u oblastima Novoselka-2 i Novobahmutovskoe, kao i u oblastima Troickog i NJujorka.

LNR
Borbe su nastavljene na periferiji Severdonjecka. Trupe iz Popasne su napredovale ka Artemovsku i bore se u oblasti Pilipčatino. Oslobođeno je selo Družba.

Sjeverno od Popasne, trupe zaobilaze utvrđenje Gorsko-Zolotoe preko Kamiševake i bore se za Vrubovku. Kontrola nad ovim mjestom je kritična za Oružane snage Ukrajine, jer će njen gubitak dovesti do presijecanja autoputa Soledar-Lisičansk i pogoršati položaj trupa u Zolotu i Gorskom.

IZJUM
Ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak u oblasti Dolgenkija, Kurulke i Svetlogorska. Neprijatelj je ovde bacio dio rezervi koje je skupio kod Soledara. Borbe su nastavljene kod Bolšaje Kamiševahe.

Na Slavjanskom pravcu, neprijatelj je digao u vazduh mostove kod Krasnog Limana, grupa koja ga je branila bila je u poluokruženju.

HARKOV
Pozicione borbe nastavljene su južno od Kozačkog Lopana, kod sela Lipci, kod Rubižnje. Pokušaji ukrajinskih snaga da pređu Severski Donjec i tamo stvore moćan mostobran nisu doneli mnogo uspjeha. Oružane snage RF ovde imaju dovoljno snaga da zaustave pokušaje da ugroze bok grupe kod Izjuma.

U cjelini, front je pozicione prirode, iako neprijatelj pokušava periodično da napadne u nadi da će potisnuti Oružane snage RF ka granicama regiona. Oružane snage Rusije, zauzvrat, vjerovatno neće nastaviti veliku ofanzivu kod Harkova prije završetka operacije u Donbasu, iako su pojedinačni udari za poboljšanje položaja sasvim mogući.

NIKOLAJEV
Generalno, bez promjena, čisto pozicione bitke na Nikolajevskom i Nikopoljskom pravcu. Obje strane su pojačale svoje grupacije, ali ne prelaze na aktivna ofanzivna dejstva.

ODESA
Neprijatelj sprovodi razne anti-amfibijske mjere, a takođe pokušava da ispita mogućnost ponavljanja napada na ostrvo Zmejni (Zmijsko ostrvo) pod pritiskom zapadnih vojnih savjetnika koji zahtjevaju da se deblokira morski put ka Ukrajini.
BDK Crnomorske flote Ruske Federacije završio je remont u Novorosijsku (2 desantan broda su oštećena u eksploziji u BDK Saratov u Berdjansku) i spremni su, između ostalog, za desantne operacije.

  • Odbrana Severodonjecka se urušava – druga jedinica Oružanih snaga Ukrajine odbila je da se bori, prenosti Telegram

Druga jedinica 115. brigade Oružanih snaga Ukrajine odbila je da se bori i da se povinuje naređenjima u Severodonjecku. Ovoga puta, vod 3. bataljona 115. brigade snimio je apel Zelenskom i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Zalužnom:

„Odbijamo da izvršavamo borbene zadatke jer nemamo pojačanja s leđa. Bez teške opreme. Dve nedelje čekamo pojačanje, ali ga nema. Šalju nas u sigurnu smrt. Komanda nedostaje. Nema tehnologije i poštovanja ljudi. Ne odbijamo da branimo Ukrajinu, ali u takvim uslovima odbijamo da izvršavamo borbene zadatke!“

  • Ruski IFV uništen udarima dronova koje su izveli ukrajinski SF u Zaporoškoj oblasti:

  • Ruski izviđači zarobljavaju, “šale se” i ispituju ukrajinske vojnike:

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This