Najnovije: Rat u Ukrajini, 84. dan – Kalibri uništili američko i NATO naoružanje kod Lavova, front probijen 5 km kod Popasne

Najnovije: Rat u Ukrajini, 84. dan – Kalibri uništili američko i NATO naoružanje kod Lavova, front probijen 5 km kod Popasne

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

Ruski raketni udari po oblasti Harkova i Lavova

Ruske Vazdušno-kosmičke snage su raketama visoke preciznosti uništile želJezničku vučnu električnu podstanicu u oblasti Harkov, kao i dva ukrajinska komandna punkta i centar za komunikaciju, 28 centara za koncentrisanje ljudstva i vojne opreme neprijatelja i dva skladišta naoružanja i municije, saopštio je ruski portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Ruski PVO sistemi oborili su 23 ukrajinske bespilotne letIlice iznad Harkovske oblasti i DNR, dodao je on. Prema riječima Konašenkova, ukrajinske trupe su ispalile granate iz višecjevnog raketnog sistema „Smerč“ na stambena naselja Hersona, a svu municiju je ruska PVO oborila u vazduh.

Ruska vojska je udarom visoko preciznih raketa dugog dometa „Kalibr“ sa mora uništila ukrajinske rezerviste u Lavovskoj oblasti, kao i serije naoružanja i vojne opreme iz Sjedinjenih Država i evropskih zemalja, pripremljene za otpremu u Donbas.

Vojna avijacija Ruske Federacije uništila je 93 područja koncentracije ljudstva i tehnike ukrajinskih trupa, kao i 9 komandnih mjesta i tri skladišta municije. Raketne snage Ruske Federacije uništile su 4 baterije VBR BM-21 Grad i 2 radarske stanice za otkrivanje vazdušnih ciljeva, 6 komandnih mesta ukrajinskih trupa i 12 artiljerijskih i minobacačkih baterija, 224 područja gomilanja ljudstva i tehnike neprijatelja, rekao je Konašenkov.

Više od 900 ukrajinskih bespilotnih letilica uništeno je tokom specijalne operacije u Ukrajini.

I Narodna milicija LNR saopštila je u utorak da su njene jedinice oslobodile naselje Orehovo. Zvanični predstavnik Narodne milicije Ivan Filiponenko najavio je oslobađanje naselja Novozvanovka južno od Popasne. Sada se vode borbe za selo Kamiševaha sjeverno od grada Popasnaja, linija fronta je pomjerena za 5 kilometara.

Grupa od 15.000-16.000 ukrajinskih vojnika i plaćenika nalazi se u džepu kod Severodonjecka i Lisičanska u LNR, njihov cilj je zastrašivanje civilnog stanovništva i uništavanje civilne infrastrukture, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljev.

  • Ukrajinski mediji: Rusi nastavljaju raketne napade širom zemlje

Ruske snage nastavljaju raketne napade na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine, tvrdi ukrajinska vojska.

Prema navodima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine, ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstalj u Marijupolju, prenosi Bi-Bi-Si.

  • Gađani objekti u Nikolajevu

Lokalni mediji javljaju da su tokom noći gađani objekti u Nikolajevu, Dnjepropetrovsku i Harkovu.

  • “Terminatori” stigli u Donbas

Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se snimci dolaska ruskih “Terminatora” u Donbas.

“Kolona vozila za podršku tenkovima Terminator snimljena je na video-snimku dok se kreće u zoni operacije u Ukrajini. Ne tako davno, ova vozila su stigla na front Luganske oblasti da učestvuju u bitkama u urbanim sredinama.

Rusko borbeno vozilo za podršku tenkovima je dizajnirano da potisne neprijateljsku ljudsku snagu bacačima granata, protivtenkovskim sistemima i malokalibarskim oružjem. Naoružanje BMPT „Terminator“ su dva automatska topa 2A42 kalibra 30 mm, tenkovski mitraljez kalibra 7,62 mm, automatski bacači granata AG-17D i ATGM „Kornet“.”

  • U Azovstalu noć nije zaustavila predaju

Predaja ukrajinskih snaga nastavila se i tokom noći! Bez obzira što je prema prvobitnom sporazumu predaja snaga trebala trajati tri dana i isključivo pod dnevnom svjetlošču ona se nastavila i duboko u noć, prenose mediji iz Donjecka.

Tokom dana postalo je jasno da će se predaja produžiti na više od tri dana imajući u vidu tempo od 260 vojnika dnevno. Ukrajinske snage su očito izgubile strpljenje a izlazak iz Azovstalja noću je izuzetno rizičan zbog velikog broja mina koje su postavili ukrajinski mineri.

Na terenu pored velikog broja ruskih vojnika koji spriječavaju eventualno bjekstvo iz Azovstala,dio vojnika neprekidno ispaljuje svijetleće rakete da bi pokazali put snagama koje dolaze da se predaju.

Situacija je inače u pozadini vrlo napeta, iz bolnice u Novoazovsku došlo je do “bunta” ruskih snaga i iz nepoznatog razloga noć provode na podu u hodnicima bolnice. Ukrajinske snage su duboko izrevoltirane izjavama Zelenskog i objavama vezanim za “predaju”.

ISTOK

CATEGORIES
Share This