Najnovije: Rat u Ukrajini, 82. dan – Oborena 3 ukrajinska aviona SU-25. Sporan snimak Ukrajinaca kod Harkova

Najnovije: Rat u Ukrajini, 82. dan – Oborena 3 ukrajinska aviona SU-25. Sporan snimak Ukrajinaca kod Harkova

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

 

– Rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile su 31 objekat, uklj. komandno mesto 72. mehanizovane brigade;
– Izvršeni su vazdušni udari na 109 objekata;
– raketnim snagama i artiljerijom pogođeno 363 cilja;
— Na području N. p. Evgenovka i Velika Kamiševaha oborili su dva ukrajinska Su-25;
– Su-24 je oboren u oblasti Zmijskog ostrva;
– Uništeno je 10 ukrajinskih bespilotnih letelica, uklj. dva aviona Tu-143 Reis sovjetske proizvodnje

  • Ukrajinski vojnici se žale da nemaju podršku

Na donbaskom ratištu sve je više nezadovoljstva i otvorenog negodovanja ukrajinskih vojnika na Glavni štab u Kijevu za kojeg tvrde da im ne daje potrebnu podršku i da je očekivanje vojske da predsjednik Zelenski stvari dovede u red jer je stanje na terenu haotično.

  • Britanci tvrde: “Rusi potisnuti iz Harkova”

Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, izjavio je danas regionalni guverner.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri komentare Oleha Sinegubova, guvernera oblasti Harkov objavljene na servisu za razmenu poruka Telegram i nije potpuno jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice i gdje tačno.

Rusi preko društvenih mreža to demantuje kao montažu i laž, ali sa dosta kontradiktornosti:

Oružane snage Ukrajine proglasile su pristup granici Ruske Federacije u Harkovskoj oblasti. Ovo je izvijestio Gauleiter Sinegubov pozivajući se na video koji su snimili militanti. U principu, već sam pisao o tome da je ovaj preuzeo kontrolu nad nekim dijelovima granice. Tada je odmah pritrčala gomila botova, koji su počeli da vrište o činjenici da je sve ovo “lažna” i, uopšte, to ne može biti. Možete se, naravno, i sada uvjeriti da je snimak sniman negdje u blizini Lavova, ali je samo pitanje – kome koristi takva pozicija sa zabijanjem glave u pesak? Po mom mišljenju, očigledno nije ruska vojska. Pa hajde da pričamo o činjenicama – da, kod Harkova, Oružane snage Ukrajine zaista idu na granicu. I u ovoj oblasti imaju inicijativu. Da li to znači da je „sve izgubljeno“? Naravno da ne. To samo znači da treba izvlačiti zaključke iz prethodnih grešaka kako biste uspješnije pobijedili neprijatelja na sopstvenoj teritoriji, ne čekajući da se rat prevuče na ovu stranu granice.

@voenkorKotenok

  • Tokom noći oborena tri ukrajinska aviona

Ruska vojska oborila je tri ukrajinska aviona tokom noći, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

  • U Odeskoj oblasti su odjeknule eksplozije

Kako navode Telegram kanali, rakete su lansirane iz Crnog mora.

  • Deset vojnika podiglo bijelu zastavicu u “Azovstalju”

Deset ukrajinskih vojnika izašli su sa bijelim zastavicama sa teritorije čeličane “Azovstalj”, saopštio je komandant bataljona “Vostok”, Donjecke Narodne Republike Aleksandar Hodakovski, prenosi Sputnjik.

  • Ukrajinske snage gađale Kirovski i Petrovski okrug

Ukrajinske trupe su u 6.50 (vreme se poklapa sa moskovskim vremenom) pucale na Kirovski i Petrovski okrug Donjecka, ispalivši ukupno deset granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i Koordinaciju prekida vatre.

  • Ubijeno 7 američkih plaćenika

Džozef Vord Klark iz Vašingtona i još šest američkih državljana koji su se borili na strani Ukrajine u Donbasu poginuli su na teritoriji fabrike „Krasitelj“ u gradu Rubežno, saopštio je pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

– Američki državljanin o kome govorimo, Džozef Vord (Klark), imamo i njegov pasoš. On nam se u suštini suprotstavljao u fabrici ‘Krasitelj’, pokušavao da pruži otpor. Vjerovatno je ova jedinica smatrana specijalnim snagama. Koliko shvatam, bilo je sedmorica Amerikanaca. Sve smo ih pronašli i poslali na onaj svijet. Ostavili su iza sebe ‘DŽavelin’ (američki prenosivi protivtenkovski raketni sistem), dokumente i svoje oružje, rekao je Alaudinov za Sputnjik.

Ranije su se na društvenim mrežama pojavile informacije o likvidaciji „predstavnika američkih specijalnih službi“ Klarka u Donbasu. Na interenetu je takođe objavljena i fotografija pasoša Amerikanca.

Iz podataka na snimku vidi se da je Klark rođen 1987. godine u Vašingtonu. Pri tome, američki Stejt department demantuje izvještaje o zarobljavanju i likvidaciji američkog državljanina Klarka u Donbasu. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je Klark živ i na bezbjednom.

  • Artiljerijsko uništavanje ukrajinskih položaja (video)
  • Borbe ruskih snajperista na linijama

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This