Najnovije: Rat u Ukrajini 81. dan – Britanski plaćenici zarobljeni u Azovstalju; Ukrajinci minirali TE u gradu Sčastje

Najnovije: Rat u Ukrajini 81. dan – Britanski plaćenici zarobljeni u Azovstalju; Ukrajinci minirali TE u gradu Sčastje

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Haubice iz SAD na prvu liniju fonta

Ukrajina je postavila mnoštvo od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777 na linije fronta, saopštila je američka ambasada u Kijevu, prenio je danas “Gardijan”.

  • Ukrajinci bili minirali termoelektanu u LNR

Stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga Rusije, koji su izvršili humanitarno razminiranje u termoelektrani u oslobođenom gradu Sčasjte u LNR, očistili su teritoriju velikog utvrđenog područja ukrajinskih snaga u blizini elektrane.

Tokom povlačenja ukrajinskih trupa, teritorija termoelektrane u Sčastju je minirana i pripremana za dizanje u vazduh. Nakon što je teritorija termoelektrane došla pod kontrolu snaga LNR, počelo je njeno razminiranje, uključujući i uz učešće deminera iz Rusije.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina, pregledano je 35 hektara teritorije i deaktivirano oko 250 eksplozivnih objekata.

  • Britanski plaćenici zarobljeni u Azovstalju

Najmanje tri britanska plaćenika se nalaze u fabrici Azovstalj.

Sva trojica su u prošlosti služila u britanskoj vojsci, a dvojica i u Avganistanu, navode britanski mediji.

  • Pogođena ukrajinska vojna infrastruktura na zapadu Ukrajine

Četiri rakete pogodile su rano jutros vojnu infrastrukturu u oblasti Javoriv na zapadu Ukrajine, blizu granice sa Poljskom, izjavio je guverner oblasti Lavov Maksim Kozicki.

– Objekat je potpuno uništen, objavio je Kozicki na platformi Telegram, prenosi Rojters.

Ranije je regionalna vazdušna komanda Ukrajine saopštila da je rano jutros iz pravca Crnog mora ispaljeno nekoliko raketnih projektila na oblast Lavov.

  • Severodonjeck i Lisičansk će se uskoro naći u „čvrstom kotlu“

Posljednji gradovi Luganske Narodne Republike Severodonjeck i Lisičansk koji su pod kontrolom Ukrajine uskoro će biti opkoljeni, pa ukrajinska vojska gleda na primer fabrike Azovstal u Mariupolju da bi shvatila šta ih čeka, rekao je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Diplomata je 9. maja rekao da je brigada ukrajinskih trupa napustila svoje položaje u Lisičansku i da su trenutno u toku borbe za ovaj grad. Pres-služba Narodne milicije DNR je 12. maja saopštila da su nakon oslobođenja Popasnajske snage LNR-a razvijale ofanzivu na Lisičansk.

„U Severodonjecku i Lisičansku zamišljeno gledaju u Azovstal: da spakuju kofere ili da tkaju likove? Svima je adekvatno da i Severodonjeck i Lisičansk danas nisu, pa će se sutra naći u čvrstom kotlu (zaokruženi – ur.), a izaći iz „trougla“ biće prekasno“, napisao je Mirošnik na Telegramu.

  • Ruski izvještaj: Situacija na frontu, Mariupolj-2 i neprijateljski plan

1. Naši napreduju, u samom Ugledaru su borbe.

2. U Marinku su borbe.

3. Naši se svim silama trude da Avdijevku. Na strani neprijatelja prepoznato je i napredovanje Rusa u Avdejevki.

Zauzimanje Avdijevke omogućiće Donjecku da konačno odahne. Ovo je veoma teška priča. Inženjerske strukture ovde i u Kramatorsku su ozbiljne – 8 godina su zakopane veoma ozbiljno.

4. Ali… Kod nas, kao i uvijek, dosta „stručnjaka“ govori van posla, na primjer, već su propustili da zatvore poklopac „donbaskog kazana“, ali on se i dalje ne zatvara. Naravno, galama je jedno, ali tuča je drugo.

Hoholi su, kao odgovor na to što su naši džingoistički patrioti vikali da smo „zalupili poklopac kotla“, zaustavili povlačenje trupa i dodali 3.000 ljudi u Donbas. Teroodbrana teškim naoružanjem. Odlaze u slovensko-kramatorsku aglomeraciju. Evo sljedećeg ciklusa teške borbe. Neće izaći.

5. Iz Lisičanska i Severodonjecka će se vjerovatno izvući, odnosno možemo da odsječemo ovu ivicu, ali u Kramatorsku i Slavjansku se spremaju da se bore opkoljeni.

6. Ove dve tvrđave – Lisičansk / Severodonjeck i Slavjansk / Kramatorsk – su sledeća etapa. Hoće da ih pretvore u Mariupolj broj 2. Ovde će biti velikih borbi.
Najbrže ćemo uzeti Avdijevku.

7. Zadatak neprijatelja je da se naše jurišne kolone razbiju na ova dva utvrđenja, nakon čega će uslijediti pokušaj kontranapada. Za pokušaj konačnog kontranapada biće spremni početkom/sredinom juna.

@voenkorKotenok

ISTOK

CATEGORIES
Share This