Najnovije: Rat u Ukrajini, 79. dan – Nastavljaju se borbe za Zmijsko ostrvo. Rusi napadaju centralni dio fabrike u Azovstalju

Najnovije: Rat u Ukrajini, 79. dan – Nastavljaju se borbe za Zmijsko ostrvo. Rusi napadaju centralni dio fabrike u Azovstalju

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Britanski oficiri komanduju ukrajinskom vojskom

Britanski aktivni rezervni oficiri i dalje su iz senke redovno uključeni u komandovanje ukrajinskom vojskom na liniji fronta, rekli su ruski bezbjednosni zvaničnici, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine.

– Od početka naše specijalne operacije, britanski oficiri neprekidno rade u blizini linije fronta, obilaze ukrajinska komandna mjesta u najopasnijim pravcima i prilagođavaju dejstva komande Oružanih snaga Ukrajine. Tako su, na primjer, u Zaporožju od kraja aprila do 6. maja ovi oficiri stalno prelazili sa jednog komandnog mesta na drugo, nedaleko od linije fronta. Iz Zagradovke, na lokaciju 60. odvojenog pešadijskog bataljona komandne rezerve. Oružanih snaga Ukrajine, u Aleksandrovku, rekao je izvor za RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, pored direktne kontrole ukrajinskih trupa i koordinacije akcija Oružanih snaga Ukrajine, Britanci „koriste sve obavještajne podatke NATO-a i brzo reaguju, što im je pomoglo da organizuju odbranu koristeći bataljonske taktičke grupe u posebnim rejonima.

Službenik ruskih snaga bezbjednosti je takođe rekao da je jedan od formalnih rezultata aktivnosti radne grupe britanskih oficira sastavljanje mapa operativne situacije na ukrajinskom frontu za javnu distribuciju pod „krovom“ američkog Instituta za proučavanje rata, sa sjedištem u Vašingtonu.

Podsjetimo, ruske snage bezbjednosti su, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine, izvijestile da su i pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini britanski oficiri već radili u ukrajinskom štabu u Kramatorsku.

Postojale su i informacije da su ukrajinske desantne snage, koje su pokušale da se iskrcaju na Zmijsko ostrvo, uključivale bivše oficire oružanih snaga Sjedinjenih Država i Britanije. Ukrajinske oružane snage pretrpile su katastrofalne gubitke u pokušaju da povrate ostrvo.

  • Žestoke borbe za Zmijsko ostrvo

Maxar Technology objavio je satelitske slike prema kojima se čini, kako piše CNN, da je ruski brod Serna kod Zmijskog otoka izbjegao ukrajinske rakete.

Naime, kako navodi CNN, na slikama se vidi jučerašnji raketni napad na ruske snage kod Zmijskog otoka i čini se da je u jednom trenu ruski brod oštro skrenuo te su projektili pali u vodu.

U blizini otoka vidi se brod s dizalicom te jedno potopljeno plovilo za koje je nejasno kako je potonulo.

Ukrajinci su prije šest dana objavili da su pogodili ruski brod Serna kod Zmijskog otoka. Rusi nisu komentirali te informacije, ali su potvrdili da je na drugom brodu izbio požar.

Na satelitskoj slici Maxara vidi se i uništeni ruski helikopter na Zmijskom otoku.

  • Ukrajinci minirali plaže 

Pripadnici specijalne jedinice Oružanih snaga neutrališu mine koje su ukrajinske trupe postavile na obali Azova, javlja dopisnik RIA Novosti.

– Tokom izviđanja i operacija potrage otkrive su protivamfibijske mine. Prilikom povlačenja ukrajinske jedinice minirali su akvatorij i priobalni pojas. Time ugrožavaju civile, rekao je za RIA oficir inžinjerijske jedinice.

Snage specijalaca su očistile teren i uništile municiju.

Ruske precizne rakete gađaju naftni terminal u Kremenčuku

  • Narodna milicija LNR: osujećen pokušaj proboja neonacista 

Narodna milicija LNR saopštila je da je u četvrtak suzbila pokušaj proboja nacionalističkih formacija Ukrajine do područja grada Rubižnje.

Vojni komandant Rubižnoga sa pozivnim znakom „Kambrod“ je u četvrtak za RIA Novosti rekao da se na teritoriji fabrike Zarja u gradu Rubižnoje nastavljaju borbe između Narodne milicije LNR i ukrajinskih trupa.

  • Andrjuščenko: Ruske snage pokušavaju da zauzmu „Azovstalj”

Savjetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko izjavio je da ruske snage jutros pokušavaju da prodru na teritoriju fabrike Azovstalj u tom gradu.

Andrjuščenko je rekao da ruske snage, dok traje granatiranje, pokušavaju da se probiju do centralnog dijela fabrike, navodi Unian.

On je objavio i fotografiju, na njoj se vidi kako ruski vojnici šetaju oko fabrike.

  • Ukrajinske trupe granatirale Donjeck granatama kalibra 122 mm

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug Donjecka, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

– Vatra je zabilježena sa strane VFU u 08.00 u naselju Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljeno je osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Telegram-kanalu .

  • Kijev: Pogodili smo još jedan ruski brod u Crnom moru

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su njihove snage pogodile još jedan ruski brod u Crnom moru, javlja AP.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je u četvrtak kasno uveče da je brod za logistiku “Vsevolod Bobrov” pogođen kada je pokušao da dostavi protivvazdušni sistem na Zmijsko ostrvo.

On je rekao da je brod teško oštećen, ali da ne vjeruje da je potonuo. Portparol regionalne vojne administracije u Odesi rekao je da je na brodu izbio požar poslije pogotka.

Iz Rusije nema potvrde o napadu, niti izvještaja o eventualnim žrtvama.

  • Video boraca iz Azova u napadu na ruske položaje u oblasti Azovstal, grad Mariupolj.

  • Objave ukrajinskih militanata sa nacističkim obilježjima

U objavama likvidiranih militanata Ajdara pominje se i čuvena Zaviruha,  poznata pod nadimkom Ladi Genocide, Nazi Terror Pussi Riot, „Vitaminka“, Ukrajinka Jeanne d’Arc. Ona je služila u 24. bataljonu Aidar, nakon čega je otišla u zatvor zbog ubistva policajca, ali je ubrzo puštena. Inače, kijevski izvori uglavnom pišu njeno prezime preko e – ZavEruha, pa za sada mislimo da ovo još uvek nije njen ševron, iako je slučajnost čudna, prezime je rijetko.

ISTOK

CATEGORIES
Share This