Najnovije: Rat u Ukrajini, 76. dan – Milicija LNR “očistila” Popasnu. Spriječen ukrajinski desant na Zmijsko ostrvo

Najnovije: Rat u Ukrajini, 76. dan – Milicija LNR “očistila” Popasnu. Spriječen ukrajinski desant na Zmijsko ostrvo

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Izvještaji sa fronta: 

Glavni štab oružanih snaga Ukrajine objavio je novi izvještaj o borbama i stanju na ratištima. “Ukrajinski branioci proteklog su dana u regijama Donjecka i Luhanska uspješno odbili 15 neprijateljskih napada, uništivši 1 protuzračni raketni sistem, 9 tenkova, 3 topnička sistema, 25 borbenih oklopnih vozila, 3 jedinice specijalne inženjerijske opreme i 3 neprijateljska vozila”, objavili su.

Rusko ministarstvo odbrane također je objavilo svoje operativno ažuriranje.

“Jedinice Narodne milicije Luhanske Narodne Republike, uz podršku Oružanih snaga Ruske Federacije, nakon što su dovršile čišćenje sela Popasna od nacionalista, probile su neprijateljsku odbranu u dubinu i došle do administrativne granice Luhanska. Kao rezultat ofanzive ubijeno je do 120 nacionalista te uništeno 13 oklopnih vozila i 12 vozila različitih namjena.

Raketne jedinice i artiljerisjke jedinice pogodile su 33 zapovjedna mjesta, 407 područja koncentracije ljudstva i vojne opreme, kao i pet skladišta streljiva i goriva na području Mikolajiva i Mirnog u regiji Mikolajiv. Kao rezultat napada ubijeno je do 380 nacionalista i onesposobljene su 53 jedinice vojne opreme”, objavili su.

  • Odbijen ukrajinski napad na Zmijsko ostrvo

Ukrajinsci su planirali da zauzme ostrvo Zmejni (Zmijsko ostrvo), ali ga je osujetila ruska vojska. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke, rekao je na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

U periodu odbijanja napada u oblasti Zmejnoje, u vazduhu su oborena četiri ukrajinska aviona, uključujući tri Su-24 i jedan Su-27, tri helikoptera Mi-8 sa trupama i jedan helikopter Mi-24.

Kao rezultat nepromišljene provokacije Zelenskog, više od 50 ukrajinskih diverzanata uništeno je na moru i na obali tokom iskrcavanja i pokušaja konsolidacije na ostrvu.

  •  Trenutak udara koji je rezultirao uništenjem ruskog T-90M MBT-a od ukrajinskih TDF-a u harkivskoj oblasti

  • Na DNR ispaljeno 295 jedinica municije 

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa 36 puta otvarale vatru na teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 295 jedinica municije, dva civila su poginula, devet je ranjeno, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

  • Evakuisano više od 400 ljudi

U posljednja 24 sata iz Marijupolja je u Bezimeno evakuisano više od 400 ljudi, među njima i 70 djece, saopštio je štab odbrane DNR.

  • Granatirana Jasinovata

Ukrajinski vojnici ponovo su granatirali grad Jasinovataja u DNR, navodi Telegram kanal predstavništva republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Granatiranje je zabilježeno u 7:20 iz Avdijevke.

– Iz BM-21 Grad je ispaljeno 10 projektila – navodi se u publikaciji, prenose RIA Novosti.

  • Završeno deminiranje sela Kamenka

Ruski saperi završili su deminiranje sela Kamenka u Harkovskoj oblasti.

Vojni inženjeri su otkrili i neutralisali artiljerijske i tenkovske granate, kao i protivpešadijske i protivtenkovske mine, uključujući i mine strane proizvodnje, koje su vojnici AFU ostavili prije povlačenja.

  • Rusi uništavaju navodećom raketom ukrajinsko vojno vozilo:
  • Ruske snage ubojito koriste snajpersko oružje: 

ISTOK

CATEGORIES
Share This