Najnovije: Rat u Ukrajini, 75. dan – Popasnaja potpuno oslobođena. Ukrajinski pokušaj napada na Herson

Najnovije: Rat u Ukrajini, 75. dan – Popasnaja potpuno oslobođena. Ukrajinski pokušaj napada na Herson

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Kadirov: Popasnaja je potpuno oslobođena

Na svom nalogu na Telegramu je čečenski lider Ramzan Kadirov napisao: “Prijatelji, moj dragi brat Daniil Martinov mi je upravo javio operativne informacije, i ja ih delim sa vama – grad Popasnaja LNR je potpuno oslobođen od ukrajinskih osvajača!
Zahvaljujem se vojnicima na njihovoj službi i hrabrosti iskazanoj prilikom oslobađanja ovog važnog i složenog strateškog naselja, koje je godinama unapred utvrđivala ukrajinska vojska.
Stanovnici drugog grada u Donbasu sada mogu da se vrate civilnom životu.
Dakle, prijatelji, pravda trijumfuje! Veoma mi je drago što je ovaj grad konačno NAŠ!”

  • U Hersonskoj oblasti oboreno pet ukrajinskih raketa

Ukrajinske snage na Dan pobjede pokušavaju da izvedu napade na Herson, čuju se zvuci eksplozija, radi protivvazdušna odbrana, javlja dopisnik Sputnjika.

U blizini Černobajevke u Hersonskoj oblasti oboreno je pet vazdušnih ciljeva ukrajinskih snaga, rakete su letile ka sjevernom dijelu Hersona, saopštile su snage bezbjednosti.

  • Ukrajinski mediji: Raketirana Odesa

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage raketirale danas Odesu.

U saopštenju ukrajinske vojske se navodi da su četiri visoko precizne rakete tipa Oniks ispaljene sa poluostrva Krim pod ruskom kontrolom prema području Odese na jugu Ukrajine.

  • Oslobođeno selo Nižnje

Narodna milicija Luganske Narodne Republike, razvijajući ofanzivu na Lisičansk, oslobodila je selo Nižnje na Dan pobjede. Nad selom je podignuta kopija Zastave pobjede, saopštila je pres služba Narodne milicije.

U saopštenju se dodaje da su se snage probile do periferije susjedne Toškovke, gdje se uspješno vode borbe.

  • Ukrajinske trupe granatirale su Kirovski okrug u Donjecku

Ukrajinske trupe granatirale su Kirovski okrug u Donjecku u pola tri uveče, ispalivši četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštava predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

– Zabilježena je vatra sa strane oružanih formacija Ukrajine u pravcu… Sands – Donjeck (okrug Kirov): ispaljene su 4 granate kalibra 122 mm – navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu predstavnika.

  • Reuters je cenzurirao izjavu osobe evakuirane iz Mariupolja

Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima optužio je Reuters da je “cenzurirao” izjavu osobe koja je preživjela rusko bombardiranje goleme čeličane u Mariupolju, ustvrdivši da je u vijestima ispušten dio u kojemu je kritikovala pripadnike ukrajinskih snaga.

Ruski izaslanik u UN-u Dmitrij Poljanski rekao je da u Reutersovu vijest od 1. maja nije uključena izjava žene evakuisane iz čeličane. U izjavi medijima, Natalija Usmanova rekla je da su ukrajinski vojnici nju i ostale civile držali u čeličani protiv njihove volje.

Ukrajinsko ministarstvo obrane i glavni štab nisu odmah odgovorili na pisane upite za komentar njezinih izjava. “Reuters je, zapravo, cenzurirao ono što je ona doista rekla”, rekao je Poljanski na neformalnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN-a. Ruske televizijske mreže prenijele su njezinu izjavu.

“Kako će zapadni gledaoci doznati istinu, posebno kada se ruski televizijski kanali, kao što svi znamo, protjeruju iz zapadnih zemalja? Ko ovdje širi propagandu? Procijenite sami”, dodao je.

  • Rusi upali u ukrajinski štab i zatekli satanističke simbole na zidu

Fotografije “satanističkog rituala” kruže mrežama, dok ruski mediji pišu da neprijatelj koristu crnu magiju.

Okultni simboli pronađeni su u uporištu ukrajinskih trupa u selu Trehizbenka, prenijela je ruska novinska agencija RIA.

Fotografije takozvanog “satanističkog pečata” iscrtanog na zidu pojavile su se prvo na Telegram kanalima, a zatim i u ruskim medijima nakon što je osvojen štab artiljerije.

Simbol je sastavljen od znaka za anarhiju sa šarama u između, što je hibridna oznaka nacizma i okultizma, rekla je za agenciju RIA stručnjak Ekatarina Dais.

– Ovo je sigila (magičnog simbola) koji se sastoji od puno linija koje se ukrštaju. Šta to znači, teško je reći sa sigurnošću, u njemu se vidi i obrnuti znak anarhije, i dio znaka „SS“, runa cik jasno se vidi u krajnjem lijevom sektoru kruga, a tu je i hebrejsko slovo „zain“ napisano na njemačkom, što znači mač ili oružje – kazala je ona.

U nastavku izveštaja navodi se da je čudan simbol nacrtan jednim neprekidnim pokretom ruke, što takođe ukazuje na njegovu „okultnu prirodu“.

  • Dnevni brifing Ministarstva odbrane RF:

– Na području Popasne uništena je baterija MLRS “Grad”;
– U Odeskoj oblasti su ukrajinski helikopteri uništeni raketama Oniks na mestu skoka;
– Izvedeni su vazdušni udari na 52 cilja;
– Raketne trupe i artiljerija pogodile 245 ciljeva;
– U oblasti Bogoduhova uništene su 4 ukrajinske instalacije MLRS Smerč i jedan lanser PVO sistema S-300;
– oborena dva MiG-29 i jedan Su-25;
– Oborili 12 bespilotnih letelica, uključujući dva Bairaktara.

ISTOK

CATEGORIES
Share This