Najnovije: Rat u Ukrajini, 74. dan – Bitka oko Zmijskog ostrva. Veliki gubici Ukrajinaca

Najnovije: Rat u Ukrajini, 74. dan – Bitka oko Zmijskog ostrva. Veliki gubici Ukrajinaca

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Evakuisano 24 dece iz Mariupolja

Oko 150 ljudi, uključujući 24 dece, evakuisano je u nedelju iz Mariupolja u selo Bezimenoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

-Tokom dana 8. maja, od 08.00 do 16.00, 145 ljudi je evakuisano iz Mariupolja u Bezimenoe, Novoazovski okrug, uključujući 24 dece, navodi se u poruci štaba na Telegramu.

Napominje se da se sada nalaze na punktu koji je rasporedilo Ministarstvo za vanredne situacije DNR da pruži pomoć evakuisanom stanovništvu.

  • Pres konferencija iz Azovstala

Zamjenik zapovjednika Azova govori na online press konferenciji koja se održava u čeličani Azovstal.

Rekao je da su ruske snage nastavile s napadima na čeličanu, te ju pokušavaju osvojiti. Dodao je kako ne može potvrditi jesu li svi civili evakuirani iz Azovstala.

Poručnik Ilija Samolenko rekao je: “Predaja nije opcija jer Rusija nije zainteresirana za naše živote. Predaja je za nas neprihvatljiva. Ne možemi dati takav dar neprijatelji. Biti zarobljen za mene znači biti mrtav”

“Borimo se protiv agresora, neprijatelja koji donosi teror Ukrajini, protiv njihovog barbarizma”, dodao je Samolenko.

Zamjenik zapovjednika Azova, Svjatoslav Palamar rekao je da će se ukrajinci vojnici u Azovstalu boriti dok su živi.

“Nastavit ćemo se boriti sve dok smo živi kako bismo se oduprli ruskim okupatorima”, rekao je Palamar, pa pozvao na hitnu evakuaciju ranjenih suboraca: “Nemamo puno vremena, Rusi nas intenzivno granatiraju”.

  • Ukrajina potvrdila povlačenje iz grada Popasna

Ukrajinske trupe povukle su se iz Popasne, na istoku zemlje, saopštio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj potvrđujući prethodne izvještaje da je grad zauzet.

Guverner Luganska Sergej Hajdaj izjavio je za državnu televiziju da su se ukrajinske trupe povukle kako bi zauzele utvrđenije pozicije i dodao da je u gradu “sve uništeno”, navodi Rojters.

  • Izvještaj sa fronta – Zastoj kod Izjuma

Problemi u blizini Harkova: Ruske trupe se taktički povlače.

Borbe za Severodonjeck: jedinice Narodne milicije LNR nastavljaju juriš na grad.

Pauza kod Izjuma: ostaje glavni pravac napada ruske vojske i jedinica Narodne milicije DNR i LNR. Trenutno se snage pregrupišu.

  • Borbe za Vojevodovku

Narodna milicija LNR borbama oslobodila još jedno naselje. Narodna milicija LNR nastavlja ofanzivne operacije za oslobađanje republike od ukrajinskih militanata.

  • Ruske snage napreduju, ukrajinske pokušavaju kontraofanzivu

Na ruskim društvenim mrežama dat je kratak izvještaj situacije sa fronta.

Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, stigla je do oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti gde je u toku operacija okruženja najsposobnijeg dela ukrajinske vojske i oslobođenje Donbasa.

  • Teški gubici Kijeva se nastavljaju

Oružane snage Ukrajine su tokom dana izgubile 425 ubijenih, ranjenih i zarobljenih. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NGU i Državnoj graničnoj službi su preko 52 hiljade ljudi.

  • Vojni ekspert Boris Rožin sa kratkim rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine u 22.00 7. maja 2022. godine, posebno za kanal Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok:

Mariupol
Završen je proces evakuacije civila sa teritorije Azovstala. Očekuje se nastavak intenzivnog bombardovanja preostalih nacista, kao i dalje smanjenje teritorije koju kontrolišu nakon gubitka položaja na deponiji.

Zaporožje
Na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipolje, borbe su nastavljene južno od Orehova i na periferiji Guljajpolja. Pozicione borbe su se nastavile i istočno od Guljajpolja do Velike Novoselovke.

Ugledar
Na pruzi Novomihajlovka-Ugledar-Velika Novoselovka nema ozbiljnog napretka. Borbe su uglavnom pozicione prirode.

Marinka
U selu nema značajnijeg pomaka. Kao i ranije, borbe se vode na području deponije.

Avdiivka
U industrijskoj zoni Avdiivka nema napretka. Sjeverno od Avdijevke borbe su nastavljene kod Novoselke-2, Novobahmutovke i u oblasti Troickog prema Njujorku.

LPR
Značajno napredovanje u Popasni dovelo je do toga da je neprijatelj povukao većinu snaga iz grada. Izvještava se o čišćenju severnih regiona Popasne. Možda će u bliskoj budućnosti biti objavljeno zauzimanje Popasne, što otvara put za napredovanje do Artemovska. U Severodonjecku se vode borbe na periferiji, a front se približava i Lisičansku. U proteklih nekoliko dana zauzete su Voevodovka i Svetlično, neprijatelj je izgubio neke svoje položaje na periferiji Severodonjecka. Postoje znaci priprema za povlačenje dela Oružanih snaga Ukrajine iz Severodonjecka u Lisičansk.

Kharkov
Nakon udaljavanja iz Starog Saltova, koji su zauzeli rezervisti LNR, Oružane snage RF su se povukle iz nekoliko sela na periferiji Harkova, ostavljajući među njima i Cirkuni. Neprijatelj nastavlja da zateže sekundarni pravac za Oružane snage RF kako bi ih primorao da smanje pritisak na pravcu Izjuma i prebace snage u pravcu Harkova. Savršeno razumna strategija. Oružane snage RF očigledno planiraju da ovde budu aktivnije tek nakon završetka operacija u Donbasu. Ipak, situacija svakako zahteva jačanje fronta na liniji Kazačja Lopan-Volčansk.

Suvo grožđe
Borbe se nastavljaju u oblasti Bolšaja Kamiševahi, kao i sjeverno od autoputa Slavjansk-Barvenkovo. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da ostanu u oblasti Krasnog Limana, a takođe jačaju Seversk. Slavjansk i Kramatorsk se sistematski napadaju.

Nikolaev
Nastavljaju se pozicione borbe srednjeg intenziteta + pozicije Oružanih snaga Ukrajine kod Nikolajeva redovno obrađuju MLRS i razne rakete. Nema saobraćaja na pravcu Nikopolja i Krivog Roga.

Odessa
Neprijatelj nastavlja da izjavljuje mogućnost amfibijskog napada u blizini Odese, a takođe nastavlja da organizuje provokacije na granici sa Pridnjestrovljem. Pored toga, Ukrajina je pokušala da organizuje amfibijski napad na Zmijsko ostrvo, koji se završio neuspjehom i velikim gubicima u mat. delovi. Međutim, jasno je da se uz podršku NATO-a pokušava promijeniti odnos snaga u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora.

Snimak uništavanja Ukrajinskih položaja kod Peskoma

ISTOK

CATEGORIES
Share This