Najnovije: Rat u Ukrajini, 65. dan – Ukrajina minobacačima gađala ruski granični punkt. Opkoljeno 1.000 Ukrajinaca kod Izjuma

Najnovije: Rat u Ukrajini, 65. dan – Ukrajina minobacačima gađala ruski granični punkt. Opkoljeno 1.000 Ukrajinaca kod Izjuma

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Starovojt: Ukrajina minobacačima gađala ruski granični punktGuverner Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt saopštio je da je jutros iz Ukrajine minobacačima gađan granični punkt u selu Krupecma i da žrtava i materijalne štete nije bilo.

  “Granični punkt u Rilskom okrugu Kurske oblasti granatiran je u petak ujutro, nema žrtava i štete”, napisao je Starovojt na Telegramu, prenosi TASS.

 • Ruska strana napada isključivo vojnu infrastrukturu. Prema podacima Ministarstva odbrane, ruska vojska udara samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, vodeći računa o civilnom stanovništvu. Glavni cilj operacije u odeljenju nazvan je oslobađanje Donbasa.
 • Kod Izjuma je u okruženju 1.000 ukrajinskih vojnika. U rejonu Oskola u operativno okruženje upali su ostaci slobodne borbene grupe Oružanih snaga Ukrajine sa ukupnim brojem do 1.000 ljudi. Borbe se nastavljaju u oblasti Paškov, severno od autoputa Barvenkovo-Slavjansk. Borbe se nastavljaju na području Jampolja i Krasnog Limana.

 • Nemački “Fokus”: NATO jedinice već “operišu” po UkrajiniVojne elitne jedinice NATO podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske vojske, tvrdi njemački magazin “Fokus”. Specijalci iz Velike Britanije i SAD obučavaju ukrajinske vojnike, između ostalog, za korišćenje 3. 600 modernog protivtenkovskog oružja.

  Takođe, ih obučavaju za sabotažu i vježbaju sa njima tehnike partizanske borbe. Britanci su najbrojniji u timu za obuku Ukrajinaca sa više od 100 elitnih vojnika specijalne jedinice SAS. Ti vojnici se, dijelom, nalaze u Ukrajini skriveno od 2014. godine.

  Oni obučavaju profesionalnu ukrajinsku vojsku i dobrovoljce. Takođe u Ukrajini su i pripadnici britanske mornaričke specijalne jedinice SBS, te i specijalni izviđači jedinice SRR.

  I SAD su u Ukrajinu poslali svoje specijalce – Zelene beretke obučavaju Ukrajince u gradskoj borbi, a „Nevi sils“ vrše obuku na jednom starom poligonu na zapadu zemlje. Za koordinaciju aktivnosti specijalaca SAD zadužena je komanda za Evropu u Štutgartu.

  Takođe britanski i američki elitni vojnici imaju i jedan specijalni zadatak, za koji su zadužene jedinice stacionirane u Litvaniji, a to je, da u slučaju potrebe evakuišu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

 • Izveštaj DNR: Mariupolj pod punom operativnom kontrolomOd početka specijalne operacije, jedinice Donjecke Narodne Republike oslobodile su više od 170 naselja koja su bila pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je na Telegram kanalu štab teritorijalne odbrane DNR.

  “Od 29. aprila 2022. godine na teritoriji Donjecke Narodne Republike, trupe DNR, uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodila je i uspostavila punu kontrolu nad 173 naselja, uključujući naselja: Valerijanovka, Blagoveščenka, Jegorovka, Evgenovka, Staromlinovka i Kirilovka (Volnovaški okrug)” navodi se u objavi.

  Štab je dodao da je Mariupolj pod punom operativnom kontrolom.

 • Uništeno 112 vojnih objekata UkrajineRuski avioni su tokom noći pogodili više od stotinu ukrajinskih vojnih objekata, uključujući skladišta, uporišta i skladišta oružja.

  Ovo je na brifingu izjavio predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

  – Operativno-taktička i vojna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je 112 vojnih objekata Ukrajine – rekao je on.

  Među pogođenim ciljevima su dva komandna mesta, 11 uporišta, 95 i četiri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u selima Pokrovskoje i Gorohovskoje. Pored toga, VKS je udarom raketa dugog dometa uništila proizvodne zgrade raketno-kosmičke fabrike Artem u Kijevu. Takođe, projektili su tokom noći pogodili 13 vojnih ciljeva. Konkretno, u blizini Gorohovskog uništen je lanser sa borbenom posadom raketnog sistema Točka-U. Navodno je iz nje juče ukrajinska vojska napala kvart Hersona.

 • Djeca žrtve ukrajinskog granatiranja. Mještani Makijevke donose cvijeće i igračke na mjesto gde je juče smrtno ranjen 11-godišnji Aljoša Kaminski od posljedica ukrajinskog granatiranja. Dijete je umrlo sinoć.

ISTOK

CATEGORIES
Share This