Najnovije: Rat u Ukrajini, 62. dan – Rusi napreduju kod Izjuma. Odbijen ukrajinski kontranapad kod Harkova

Najnovije: Rat u Ukrajini, 62. dan – Rusi napreduju kod Izjuma. Odbijen ukrajinski kontranapad kod Harkova

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Rusije. Glavna stvar:– rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile su 4 vojna objekta;
  – 87 vojnih objekata je podvrgnuto vazdušnim udarima;
  – Uništeni su lanseri sistema PVO Buk-M1 i Osa AKM;
  – Raketne trupe i artiljerija pogodile 1299 ciljeva;
  — Na području N. p. U Barvenkovu su uništena dva sistema PVO S-300, taktički raketni bacač Točka-U i stanica za elektronsko ratovanje;
  – oboreno 13 ukrajinskih bespilotnih letelica;
  – Dva Točka-Nas su presreli.
 • Rusi zauzeli Vasiljevku, zaporoška oblast! Ruske snage izvršile su jutros rakretne napade na Zaporožje, na jugu Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti. Detalji napada se utvrđuju, prenosi Ukrajinska pravda. Ukrinform navodi da su ruske snage skoncentrisale tehniku i ljudstvo na jednom dijelu fronta i da pokušavaju da napreduju u pravcu Zaporožja.
 • Velika tenkovska kolona južno od Izjuma. Ovde ruske trupe otvaraju neprijateljsku odbranu da bi stigle do autoputa koji vodi u Dnjepropetrovsku oblast. I odsjeći ga. Za grupaciju AFU na sjeveru Donjecke oblasti, ovo je put života kojim se odvija nesmetano snabdijevanje. Zato, na primjer, jedan mali ukrajinski garnizon u selu od tri ulice, Dolhonkoje, pruža otpor već nedjelju dana. To je posljednje naselje u Harkovskoj oblasti na putu ka okupiranom delu DNR. I na putu za Slavjansk, gdje napreduje naša grupacija. Ako se logistika poremeti, Ukrajinci će konačno izgubiti osjećaj da ostanu u Dolhonkoju.
 • Ruski izvještaj iz Izjuma. Generalno, taktika u pravcu Izjuma se nije promijenila. Jedinice se kreću od lokaliteta do lokaliteta, ostavljajući jedinice da kontrolišu ključne tačke.Prva tenkovska armija nastavlja svoje stalno napredovanje ka zapadu od Izjuma sa obe strane rijeke Severski Doneck. Zauzete su Fabrike i Chervon Rudar, Velika Kamiševaha, koja je glavni čvor odbrane Oružanih snaga Ukrajine, vidljiva je dvogledom.Herojska 20. armija, zauzevši Suhoj Kamenku i Suligovku, napada neprijatelja u pravcu sela Dolgenkoe i Kurulki, presjecajući puteve snabdijevanja jedinicama AFU u čitavoj aglomeraciji Slavjansk-Kramatorsk.Jedinice 41. armije stigle su do linije reke Oskol.Nizak tempo napredovanja, umjesto kretanja u dugim kolonama na početku rata, omogućio je da se gubici u ljudstvu svedu na minimum, dok je istovremeno naneo ogromnu štetu neprijatelju.

  Na primjer: 39. brigada, koja je jurišala na Suligovku, ima nekoliko desetina mrtvih i nekoliko desetina ranjenih tokom čitavih borbi, dok je samo 95. brigada Oružanih snaga Ukrajine izgubila više od 100 poginulih u borbama sa njima, dok je u dobro pripremljenoj odbrani. A tu su pored 95. brigade poraženi i delovi 93. mehanizovane i 25. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

  Kao što su mnogi ispravno primijetili, Ukrajina je prestala da prikazuje ruske zatvorenike i razlog za to je jednostavan, oni jednostavno ne postoje. Ali svježe serije zarobljenih Ukrajinaca se svakodnevno šalju u Rusiju.

  Imamo problema, rat nas je natjerao da na mnoge stvari gledamo i ocjenjujemo drugačije, ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da sada vidimo potpuno drugačiju vojsku nego 24. februara 2022. I to se najbolje može opisati rečima od A.S. Puškin:

  Ali u iskušenjima duge kazne, Podnoseći udarce sudbine, Rusija je postala jača. Pa teški mlat, lomeći staklo, kuje bulat.

 • Pametnim raketama Rusi gađaju željezničku infrastrukturu po dubini Ukrajine:

 • Rusi pogodili most (željeznička pruga) kod Odese – Zatoka

 • Zauzeta ukrajinska remontna baza. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vidi zauzeta remontna baza u Ukrajini, gdje se nalazi oko 100 jedinica vojne opreme, uključujući protivvazdušne i raketne sisteme.

 • Propao pokušaj ukrajinskog kontranapada u Harkovskoj oblasti. Na ruskim društvenim mrežama pojavio se snimak posljedica boja u harkovskoj oblasti. Uništena tehnika, razbacane čaure, vozila koja se dime, zaplijenjeno naoružanje…

  „U oblasti Harkova ruska garda je likvidirala kolonu oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

  Osam tenkova, uz podršku pešadije, pokušalo je da upadne u naselje u Harkovskoj oblasti, koje su zauzele jedinice Ruske garde. Teški gubici primorali su neprijatelja da se povuče, napad je odbijen.“

 • Šokirani ukrajinski vojnik snimao poginule i ranjene saborce:

ISTOK

CATEGORIES
Share This