Najnovije: Rat u Ukrajini, 57. dan – Ruske trupe napreduju u Donbasu. Šojgu: Mariupolj oslobođen, Azovstal izolovan.

Najnovije: Rat u Ukrajini, 57. dan – Ruske trupe napreduju u Donbasu. Šojgu: Mariupolj oslobođen, Azovstal izolovan.

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Britanska vojska tvrdi da ruske snage napreduju ka Kramatorsku.Ruske snage napreduju iz oblasti u Donbasu ka Kramatorsku, koji i dalje pogađaju raketni napadi, navodi se u saopštenju britanske vojske, piše agencija Rojters.Visok nivo ruske vazdušne aktivnosti se nastavlja dok nastoji da pruži blisku vazdušnu podršku svojoj ofanzivi na istoku Ukrajine i da potisne i uništi ukrajinske sposobnosti protivvazdušne odbrane, objavilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u redovnom biltenu.„Rusija vjerovatno želi da pokaže značajne uspjehe uoči svoje godišnje proslave Dana pobjede 9. maja. To bi moglo da utiče na to koliko brzo i snažno pokušavaju da sprovedu operacije uoči ovog datuma“, dodaje se u tvitu.Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaj.

 • Veliki ukrajinski gubici u ljudstvu na slavjanskom pravcu. Kako javlja Telegram u novoj ruskoj ofanzivi uništeno je mnogo pješadije i tehnike na ukrajinskoj strani. Dosta vojnika je zarobljeno na pravcu ka Slavjansku i Kramatrosku, kao i u regionu Izjuma. Na fotografijama je uništena grupa ukrajinske pješadije koja je sahranjena na groblju.

 

 • Ruske trupe su oslobodile Mariupolj, ali 2.000 militanata i dalje je na teritoriji fabrike Azovstalj, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu u izveštaju Vladimiru Putinu, piše RIA Novosti.

  Mariupolj pod kontrolom ruskih snaga, a Azovstal je potpuno izolovan. Ruski mediji prenose da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopštio da je „postignuto potpuno oslobođenje Mariupolja od strane savezničkih snaga“, sa uporištem samo u industrijskoj zoni Azovstal i njenim podzemnim regionima koji su pod kontrolom nacionalističkih snaga puka Azov i ostataka ukrajinske regularne armije u gradu.TASS: „Putin je juriš na industrijsku zonu Azovstal u Mariupolju nazvao nesvrsishodnim i naredio da se otkaže. Predsjednik je takođe zahtjevao da se blokira industrijska zona Azovstal da „ni muva ne može proći“.

  Otkazivanje napada na Azovstal Putin je objasnio potrebom spasavanja života ruske vojske. Vladimir Putin je završetak borbenih radova na oslobađanju Mariupolja nazvao uspješnim i naložio da se vojnicima uruče odgovarajuće državne počasti.

 • Hajdaj: Rusija kontroliše 80 osto Luganske oblasti

  – Da, Rusi kontrolišu 80 odsto teritorije Luganska. Kremina je pod ruskom kontrolom, kao i Rubižne i Popasna. Borbe se nastavljaju – napisao je Hajdaj na Fejsbuku. Dodao je da su mrtvačnice i bolnice na “privremeno okupiranim teritorijama” prepune, a da je Luganska oblast “puna leševa neprijatelja”.

 • Snimak iz Rubežnog

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci iz grada Rubežno u Luganskoj oblasti. Sudeći prema video materijalu, ukrajinska vojska              je napustila taj grad.

 • Ukrajina nudi bezuslovne razgovore o MariupoljuUkrajina je spremna da diplomatskim putem riješi pitanje deblokade Mariupolja i evakuacije civila i predložila je održavanje “specijalne runde” pregovora sa Rusijom u opkoljenom gradu, rekli su zvaničnici.- Da. Bez ikakvih uslova. Spremni smo da održimo “specijalnu rundu pregovora” upravo u Mariupolju. Jedan na jedan. Dva na dva. Da spasemo naše momke, Azov, vojsku, civile, djecu, žive i ranjene. Svi. Zato što su naši. Jer su u mom srcu. Zauvijek – napisao je na Tviteru ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.
 • Prvi zamjenik ministra informisanja DNR Daniil Bezsonov @neoficialniibezsonov je izvjestio:Poslije izvesne stagnacije u vezi sa pregrupisavanjem trupa, front je ponovo počeo da se pomjera. Počele su aktivne ofanzivne operacije. Sa sjevera – prema Slavjansku i Kramatorsku. Sa juga – borbe se vode na području Ugledara i Velike Novosjolke. Istovremeno, nastavlja se čišćenje pogona Azovstal u Mariupolju, čišćenje n. selo Marinka i borbe na Gorlovskom pravcu. Artiljerijski dueli se nastavljaju i na Donjeckom pravcu. Konačno, počeli su trenutni tačni odgovori posle artiljerijskog granatiranja – naši odmah udaraju na vatrene položaje. Na svim pravcima, neprijatelj trpi kolosalne gubitke. Takođe, zarobljenici i dalje pristižu.Od početka vojne operacije i pojave ukrajinskih zarobljenika, mnogi od njih pričaju kako ih je ukrajinska komanda zastrašila neljudskim mučenjem u ruskom zatočeništvu. Bili su ubijeđeni da će ih ruski oficiri mučiti, sijeći remenima, žive spaljivati itd. Pošto su bili zarobljeni, bili su iznenađeni humanim odnosom prema njihovim bijednim životima. Međutim, ima slučajeva da ukrajinski vojnici, vjerujući u priče svojih komandanata, pokušavaju da izvrše samoubistvo kako ih ne bi uhvatili ruski „sadisti“.

  Na fotografiji se vidi ukrajinski oficir koji je sa svojim borcima zarobljen u rejonu n. Selo Staromajorskoe (DPR). Ali on je vjerovao u priče o mučenju i odlučio da brzo ode na drugi svijet. Pokušao je da puca u sebe, prislonivši cijev mitraljeza na bradu, ali je izabrao pogrešnu putanju – i metak je prošao kroz vilicu. Sada mora da se liječi. Ali nakon ovog pokušaja samoubistva će sada moći da se uvjeri da su vojno-političko rukovodstvo Ukrajine lažovi i izdajnici.

  Ovu fotografiju treba da vidi svaki ukrajinski militant koji i dalje drži oružje u rukama. Ovaj oficir, ma koliko loše izgledao, ima više sreće od tebe: on će bar živjeti, a ti nećeš.

ISTOK

CATEGORIES
Share This