Najnovije: Rat u Ukrajini, 55. dan – Lavrov objavio početak druge faze specijalne operacije

Najnovije: Rat u Ukrajini, 55. dan – Lavrov objavio početak druge faze specijalne operacije

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Lavrov objavio početak druge faze specijalne operacije.  Sljedeća faza specijalne operacije u Ukrajini počinje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Indija tudej.

  – Operacija na istoku Ukrajine ima za cilj – kao što je već najavljeno – potpuno oslobođenje Donjecke i Luganske Republike. Ona će se nastaviti, sada počinje sljedeća faza, i kako mi se čini, biće važnih događaja – rekao je ministar.

  Zapad je iskoristio Vladimira Zelenskog za svoje ciljeve, ohrabrujući ga da ignoriše sve prijedloge za pregovarački proces iz Minska, izjavio Lavrov.

  – Da je Zelenski sarađivao i nastojao da primjeni sporazume iz Minska, onda bi kriza bila odavno riješena. Zapad je izdao Zelenskog. Mislim da su ga jednostavno iskoristili protiv Rusije. Učinili su sve da ga ojačaju u želji da ignoriše bilo kakve prijedloge – rekao je Lavrov u intervjuu za Indija tudej, prenosi RIA Novosti.

 • Ruske snage zauzele grad Kreminu. Ruske snage zauzele su grad Kreminu na istoku Ukrajine, a ukrajinske trupe su se povukle iz grada, saopštio je danas regionalni guverner Sergej Gajdaj. On je naveo da je po zvaničnoj statistici poginulo oko 200 ljudi, ali da je pravi broj vjerovatno veći, ne precizirajući koji period obuhvata statistika koju navodi, prenosi Rojters. Kremina, grad sa više od 18.000 ljudi, oko 100 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kijeva je vjerovatno prvi grad koji je zauzet u novoj ruskoj ofanzivi na istoku Ukrajine, navodi britanska agencija.
 • Kijev: Opsada Marijupolja dodatno zakomplikovala pregovore. Ruska opsada grada Marijupolja dodatno je zakomplikovala pregovarački proces i teško je reći kada bi direktni pregovori mogli da se nastave, rekao je za Rojters ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak. On je u pisanom odgovoru na pitanja Rojtersa rekao da vjeruje da Rusija računa na jačanje svojih pozicija kroz novu ofanzivu koju je pokrenula na istoku Ukrajine.
 • DNR: Iz Marijupolja juče evakuisano 569 osoba. Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) evakuisale su iz Marijupolja 569 ljudi, uključujući 98 djece, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane DNR.”U proteklom danu, od osam časova 18. aprila do osam časova 19. aprila, 569 ljudi, uključujući 98 djece, evakuisano je iz Marijupolja u Bezimenoje, u Novoazovskom okrugu,”  navodi se u saopštenju štaba DNR, prenosi agencija TASS. Navodi se i da oni trenutno borave u centru za pomoć evakuisanim licima, koji je uspostavilo Ministarstvo za vanredne situacije DNR. Prema podacima štaba od petog marta do 19. aprila evakuisano je 19.945 ljudi preko punkta u Bezimenoj.

Foto: Profimedia

 • Šojgu: Rusija sistematski oslobađa DNR i LNR. Ruska vojska sistematski sprovodi plan za oslobođenje samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sjednici kolegijuma Ministarstva odbrane. “U toku specijalne vojne operacije ruska vojska izvršava zadatke koje je odredio vrhovni komandant. Plan oslobođenja Donjecke i Luganske Narodne Republike se sprovodi sistematski i preduzimaju se mjere za obnavljanje normalnog života tamo” – rekao je Šojgu, prenosi TASS. Šojgu je istakao i da su pripadnici ruske vojske koji učestvuju u operaciji u Ukrajini pokazali hrabrost i herojstvo u izvršavanju svoje dužnosti.
 • U bici kod Borove zarobljen i visoki oficir ukrajinske vojske. U toku je 55. dan rusko-ukrajinskog rata. Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, stigla je do oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti, gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji dio ukrajinske vojske.

  Kako prenose ruske društvene mreže, došlo je do kratkog sukoba ruskih i ukrajinskih specijalnih jedinica.

  “Odvojena četa MTR-a bačena je u teško područje za Oružane snage Ukrajine u blizini Izjuma – elitna jedinica iz rezerve štaba Zelenskog. Prema planu, specijalci je trebalo da se probiju u pozadinu ruskih trupa koje su napredovale ka Slavjansku.

 • Ključa u Mariupoljskom kotlu. Ukrajinske snage koje brane Mariupolj borit će se do kraja, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal. “Grad još uvijek nije pao”, rekao je. “Još uvijek postoje naše vojne snage, naši vojnici, boriće se do kraja. Oni su još uvijek u Mariupolju”, rekao je za američku mrežu ABC. Ruska vojska kaže da kontroliše gotovo cijeli Mariupolj, dok se ukrajinska bojna Azov još uvijek drži u Azovstalu, velikoj čeličani na obali Azovskog mora. Rusija je na čeličanu u Mariupolju počela bacati bombe namijenjene uništavanju bunkera, tvrdi zapovjednik Nacionalne garde Azov Denis Prokopenko.

 

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This