Najnovije: Rat u Ukrajini, 53. dan – Istekao rok za predaju u Mariupolju, nastavljaju se borbe

Najnovije: Rat u Ukrajini, 53. dan – Istekao rok za predaju u Mariupolju, nastavljaju se borbe

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • “NATO je spremao vojsku Ukrajine za napad na Rusiju”. NATO je polako pretvarao Ukrajinu u antirusiju i spremao njenu vojsku za napad na Rusiju, saopštio je iskusni oficir u Kopnenim snagama Rusije Rustem Klupov u intervjuu televiziji “Zvezda”. “Boravak snaga NATO-a na teritoriji Ukrajine je koristan za njih. Sve je išlo ka tome. Rukovodstvo Ukrajine se samim tim ohrabrilo, postalo bezobrazno do granice da je počelo da prijeti da će napraviti nuklearnu oružje. Drugog izbora, osim da izvedemo preventivni napad, „stavimo ih u ćorsokak“, pomjerimo tu prijetnju dalje, rusko rukovodstvo nije imalo” – rekao je Klupov. On je podsetio da je sve počelo još od 1999. godine: potpisivani su dokumenta sa NATO-om, zaključivana partnerstva Ukrajine sa Alijansom, izvođene su zajedničke vojne vježbe sa ukrajinskom vojskom.
  • Zvaničnici Marijupolja odbacuju ultimatum Rusije. Ukrajinske snage nastaviće da brane Marijupolj uprkos ultimatumu Rusije, saopštili su danas zvaničnici tog ukrajinskog grada koji je pod blokadom ruskih snaga. Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko rekao je, odgovarajući na zahtjev ruskog Ministarstva odbrane za predaju, da ukrajinske snage nastavljaju borbu, prenosi CNN. Šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev saopštio je ranije danas da su ruske oružane snage ponudile pripadnicima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima blokiranim u Marijupolju da polože oružje, pa će im životi biti pošteđeni.
  • Istekao rok za predaju ekstremistima i stranim plaćenicima u čeličani “Azovstalj” u Marijupolju. Ministarstvo odbrane Rusije im je ranije dalo rok da se do 13.00 po moskovskom vremenu predaju. Međutim, prema prvim informacijama, oni to nisu iskoristili. Pretpostavlja se da se tamo još nalazi oko 3.500 vojnika.
  • Snimak uništavanja snaga AZOV-a u industrijskoj zoni Mariupolja:
  • Oslobođeni taoci po Erdoganovom zahtjevu. Portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruski specijalci oslobodili taoce, koje su ukrajinski nacisti držali u džamiji u Mariupolju.”Specijalna operacija oslobađanja talaca koje su ukrajinski nacisti držali u turskoj džamiji, sprovedena je 16. aprila tokom ofanzivnih akcija u Mariupolju, a na zahtjev predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogan” – rekao je portparol Konašenkov, prenosi TAS S.

ISTOK

CATEGORIES
Share This