Najnovije: Rat u Ukrajini, 52. dan – Dominacija helikoptera Ruske garde; Kijev traži oružje od SAD

Najnovije: Rat u Ukrajini, 52. dan – Dominacija helikoptera Ruske garde; Kijev traži oružje od SAD

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Ukrajina traži oružje od SAD. Komandant ukrajinske vojske general Valerij Žaluznij izjavio je da je da je juče razgovarao sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga SAD generalom Markom Milijem. “Još jednom sam naglasio hitnu potrebu oružanih snaga Ukrajine za naoružanjem i municijom, koji nam trebaju kako bismo ojačali svoje obrambene kapacitete” – rekao je Žaluznij. Jedan broj ukrajinskih zvaničnika, uključujući premijera i ministra finansija, posjetiće Vašington sljedeće nedelje sa namjerom da traže veću vonju pomoć od SAD, prenosi Rojters, pozivajući se na izvore.
 • Dominacija helikoptera Ruske garde. Grupa helikoptera Ruske garde uništila je grupu diverzanata i tri jedinice vojne tehnike u pozadini ukrajinskih ekstremističkih snaga, saopštila je pres-služba resora.

  Kako se navodi, avijaciona grupa Ruske garde prikrala se položaju protivnika i izvela uspješan vazdušni napad na ekstremističke snage. Uništena je izviđačko-diverzantska grupa protivnika, kao i tri jedinice vojne tehnike.

  Ruska garda ističe da helikopteri svakodnevno izvršavaju službene i borbene zadatke. Lete na malim visinama, što im omogućava da lakše prepoznaju kamuflirane položaje protivnika. Takvi letovi zahtevaju izuzetnu pažnju cijele posade i brzu reakciju u slučaju promjene situacije.

 • Ukrajinski vojnici bježe iz Mariupolja. Ukrajinski vojnici pobejgli su iz Etnografskog muzeja nedaleko od “Azovstalja” u Mariupolju, koji im je služio kao jedno od utvrđenja među civilnim objektima. Oni su se krili u muzeju, tu im je bilo i skladište, a nakon što je na zgradu pao projektil i izbio požar oni su pobjegli, priča za Sputnjik jedan od lokalnih žitelja.
 • Tokom noći uništeno 811 ukrajinskih vojnih objekata

  Ruske raketne snage i artiljerija tokom noći su uništile 811 objekata protivnika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

  Foto: Profimedia/Ilustracija

  Kako se navodi, među njima su 43 komandna mjesta ukrajinskih snaga, osam konvoja sa gorivom za vojnu tehniku, kao i 760 mjesta gde su koncentrisane protivničke snage.

  Ruska sredstva PVO oborila su ukrajinski avion Su-25 južno od mjesta Izjuma.

  Operativno-taktička avijacija Rusije tokom noći je uništila 67 položaja sa ljudstvom i tehnikom ukrajinske vojske.Takođe se navodi da su uništeni proizvodni pogoni fabrike za oklopna vozila u Kijevu i pogoni za remont vojne tehnike u Nikolajevu. Korišćeno je oružje visoke preciznosti dugog dometa vazdušnog baziranja, precizira Konašenkov.

 • Kadirov se oglasio. Lider Čečenije Ramzan Kadirov napisao je na društvenoj mreži Telegram da ruska vojska neće posustati.  “Naša snaga je u istini, što znači da smo na dobrom putu! I nijedan ruski vojnik neće stati, neće posustati, neće skrenuti sa pravednog puta. Započeto djelo završićemo zajedničkom pobjedom” – napisao je Kadirov.

ISTOK

CATEGORIES
Share This