Najnovije: Rat u Ukrajini, 49. dan – U Mariupolju se predalo preko 1.000 ukrajinskih marinaca (video). Ruske snage napreduju ka istoku Ukrajine

Najnovije: Rat u Ukrajini, 49. dan – U Mariupolju se predalo preko 1.000 ukrajinskih marinaca (video). Ruske snage napreduju ka istoku Ukrajine

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • U Mariupolju se predalo 1.000 ukrajinskih marinaca. Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se snimci predaje pripadnika pomorske pešadije ukrajinskih oružanih snaga.Na telegram kanalu rybar napisano je: Oko 1.000 pripadnika pomorske pešadije Oružanih snaga Ukrajine predalo se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu državne bezbednosti DNR.Ima oko 300 ranjenih, a 90 je nesposobnih da se samostalno kreće.
    Zdravih ljudi ne može biti više od 800.

Ako sve bude po planu, pašće odbrana koju organizuju Oružane snage Ukrajine u Železari Iljič. Ovo je rezultat zajedničkog rada snaga               bezbjednosti i specijalnih službi u Mariupolju. Ostaje samo Azovstal sa nacistima.

  • Ruske snage napreduju ka istoku Ukrajine. Satelitski snimci koji su se pojavili pokazuju značajno napredovanje ruskih snaga ka istoku Ukrajine. Što se tiče stanja na terenu tokom proteklih dana, ono se tek polako mijenja. Dok je ukrajinski grad Harkiv i dalje izložen pritisku ruskih snaga, one ipak nisu dovoljno jake da pokušaju njegovo opkoljavanje ili ulazak u grad, kojeg se zato posljednjih dana sve intenzivnije bombarduje, raketira i granatira. Aktivna izviđanja bespilotnim letjelicama ukazuju na pripreme širih napada jugoistočno od Harkiva, u prostorima južno od gradova Balaklija i Izjum. Ondje su posljednjih dana krenula pristizati prva ruska pojačanja sa sjevera i sjeveroistoka Ukrajine, a nove snage su odmah pokušale ojačati već aktivna nastojanja za probijanjem ukrajinske obrane – bilo na jugoistok prema Slavjansku, ili južno prema mjestu Barvinkovo, ili pak na zapad te jugozapad prema gradu Lozova. Svi ovi mogući pravci ruskih napredovanja jednako su neugodni za ukrajinske snage, kojima oni presijecaju ionako ugroženi pravac snabdijevanja prema gradu Kramatorsku, iz kojeg se koordinira obrana preostalih dijelova Luhanske i Donjecke oblasti pod ukrajinskom kontrolom.

Konvoj na autoputu kraj sela Vilhuvatka, kraj Harkiva

  • Srednji dio istočnog fronta. Neprekidni napadi na ukrajinsku obrambenu liniju u preostalom dijelu Luganske oblasti, oko gradova sjeverno od rijeke Sjeverni Donjec (Kremina, Rubižne, Severodonjeck) polagano pokazuje uspjeh, posebno u mjestima Kremina i Rubižne, čiji su dijelovi izgleda osvojeni, dok se borbe vode u predgrađima Severodonjecka. Jednako tako Rusi su posljednjih dana imali uspjeha i na južnom kraju tog ukrajinskog džepa u Luganskoj oblasti, oko mjesta Popasna, koje je izgleda prelazilo iz ruke u ruku.
  • Jugozapadni front. Ni vijesti s krajnjeg jugozapada u Ukrajini, s prostora oko grada Hersona, nisu bitno bolje za ukrajinsku stranu. Naime, nakon više dana napredovanja od Mikolajeva prema Hersonu, ukrajinski su napadi izgleda zaustavljeni kod mjesta Bilozerka, na desetak kilometara jugozapadno od centra grada. To bi potvrđivalo vijesti o ruskom jačanju odbrane u tome kraju, gdje se Rusi navodno utvrđuju i spremaju braniti Herson. Za to vrijeme, u pozadini oni navodno nastavljaju i pokušaje uspostavljanja svojih lokalnih vlasti,  provodeći mobilizaciju tamošnjeg muškog stanovništva.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This