Najnovije: Rat u Ukrajini, 46. dan – Opsežne pripreme za novu rusku ofanzivu na istok Ukrajine

Najnovije: Rat u Ukrajini, 46. dan – Opsežne pripreme za novu rusku ofanzivu na istok Ukrajine

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Snimak uništavanja ukrajinskih transportera. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak uništavanja oklopnih transportera Oružanih snaga Ukrajine preciznim raketnim napadom bespilotne letilice.

  • Britanska VOS: Ruska vojska regrutuje stare kadrove. Britanska vojna obavještajna služba (VOS) danas je saopštila da ruske oružane snage nastoje da povećaju brojno stanje aktivnih trupa angažovanih u Ukrajini pozivanjem kadra koji je napuštao vojnu službu od 2012. godine, navodeći kao razlog sve veće gubitke na bojnom polju u Ukrajini. Napori ruskih snaga da pojačaju brojno stanje svog ljudstva uključuju i pokušaje regrutacije vojnika u nepriznatom pridnjestrovskom regionu Moldavije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u redovnom biltenu objavljenom na Tviteru. Rojters nije mogao odmah da provjeri navode iz izveštaja britanske VOS.
  • Nova razmjena zarobljenika. Rusija i Ukrajina izvršile su još jednu razmjenu zarobljenika, potvrdila je danas ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova. Kako je navela, Rusiji je predato četvoro zaposlenih u “Rosatomu” i vojnici. “Sinoć je bila još jedna razmjena ruskih i ukrajinskih zarobljenika. Među njima je bilo četvoro zaposlenih u Rosatomu i naši hrabri vojnici. Oni su danas rano ujutru sletili na rusko tlo” – saopštila je Moskalkova, prenosi “TASS”.
  • Devet humanitarnih koridora otvoreno danas. Vicepremijerka Ukrajine Irine Vereščuk rekla je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora, uključujući i evakuaciju privatnim vozilima iz Marijupolja.
  • Ruski konvoj od 10 km kreće se prema Harkivu. Satelitske snimke koje je analizirala kompanija Maxar Technologies pokazuju desetak kilometara dugačak rusko vojni konvoj istočno od Harkiva. Maxarove snimke nastale su 8. aprila kod grada Velki Burluk, istočno od Harkiva. Konvoj se kretao prema jugu, piše CNN. Iz Maxara su kazali kako je konvoj sadržavao oklopna vozila, kamione, artiljeriju te dodatnu vojnu opremu.

  • Čečeni i Rusi spasavaju civile. Snimak, koji je nastao u Mariupolju, prikazuje čečenske i ruske vojnike koji izvlače ljude iz podruma u kom su bili zarobljeni nakon granatiranja.

  • Ukrajina granatirala Donbas. Ukrajinske trupe jutros su granatirale Jelenovku, na koju su ispalile šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
  • Borbe kod Izjuma. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske trupe pokušavaju da probiju odbranu ukrajinske vojske u blizini grada Izjuma i da uspostave kontrolu nad Marijupoljom. Ruske snage pokušavaju da poboljšaju taktički položaj svojih jedinica i na Nikolajevskom pravcu, navodi Generalštab. Saopštavaju i da ruska vojska nastavlja da djelimično blokira Harkov, granatirajući grad iz raketnih i topovskih artiljerijskih sistema i minobacača.

ISTOK

CATEGORIES
Share This