Najnovije: Rat u Ukrajini, 56. dan – Objavljen snimak razrušenog “Azovstalja”, komandir marinaca traži izvlačenje iz Mariupolja (FOTO/VIDEO)

Najnovije: Rat u Ukrajini, 56. dan – Objavljen snimak razrušenog “Azovstalja”, komandir marinaca traži izvlačenje iz Mariupolja (FOTO/VIDEO)

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Prekid vatre i otvaranje humanitarnog koridora za civile u Mariupolju. Rusija je za danas od 13 časova najavila prekid vatre kod čeličane u Mariupolju. Rusko ministarstvo odbrane ponovo je pozvalo ukrajinske vojnike koji se drže unutar čeličane Azovstalj u Mariupolju da polože oružje. Gradonačelnik Mariupolja je rekao da Ukrajina planira da danas evakuiše 6.000 civila iz Mariupolja.

  Njegov zamenik Sergej Orlov rekao je da je situacija u gradu veoma teška.

  – Veoma je teško razgovarati sa ljudima koji su u potpunoj blokadi više od 50 dana. Ne možemo ni da zamislimo kako izgleda njihov život. Dakle, razumijete, u gradu ima oko 130.000 građana, oni su još uvek u Mariupolju i žive u stalnim ratnim uslovima, granatiranju, vazdušnim napadima. Juče je Rusija počela da koristi veoma teške bombe. Ne znam šta je to, ali zvuk od njih ide 50 do 60 kilometara oko Mariupolja. I pravi veliku štetu – rekao je Orlov.

 • Ubijen militant “Azova” koji se obratio grčkom parlamentu.Prema pisanju grčkih medija militant bataljona Azov, koji se sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim obratio grčkom parlamentu, ubijen je u borbama sa ruskim snagama.

 • “Azovstalj” – pogled iz vazduha. Na društvenim mrežama objavljen je novi snimak iz fabrike “Azovstalj” u Mariupolju, gdje je glavno uporište militanata “Azova” i ukrajinskih jedinica.

 • Ukrajinski komandant traži izlačenje iz Mariupolja. Sergej Volina, komandant ukrajinskih marinaca koji se bore u posljednjem uporištu Mariupolja, poručio je da su njegove snage suočene “sa svojim posljednjim danima, ako ne i satima” i apelovao da im se omogući izvlačenje iz opkoljene fabrike Azovstalj.Komandant ukrajinske 36. specijalne brigade, čiji se pripadnici nalaze u opkoljenoj fabrici Azovstalj, u video poruci objavljenoj na njegovom Fejsbuk nalogu rano jutros naveo je da su ruske snage značajno nadmoćnije i uputio je svjetskim liderima poziv za pomoć, prenosi Gardijan.

  – Vjerovatno su ovo naši poslednji dani, ako ne i sati. Neprijatelj nas brojčano nadmašuje 10 prema jedan. Apelujemo i molimo sve svjetske lidere da nam pomognu, Tražimo od njih da organizuju izvlačenje i odvedu nas na teritoriju treće države – saopštio je Volina.

 • Rusko MO: Ukrajinci smjestili štab u školu. Ruske snage otkrile su štab ukrajinske teritorijalne odbrane u jednoj školi u Hersonu na jugu Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. U saopštenju se navodi da su pripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane “koristili obrazovnu ustanovu za djecu” kao uporište, prenosi Tass. Dodaje se da je škola bila puna kutija sa municijom, oružjem, lijekovima i vojnom opremom, koje su ruske trupe zaplijenile. U saopštenju se ističe da su “ukrajinski nacionalisti” u školi ostavili i dokumenta koja su pomogla ruskim snagama da identifikuju pripadnike teritorijalne odbrane u Hersonu.
 • “Rusija će gađati trase za isporuku oružja”. Sjedinjene Države vjeruju da će Rusija ciljati rute koje se koriste za isporuku oružja, u pokušaju da uspori snabdijevanje američkog i partnerskog oružja koje ulazi u Ukrajinu.Ruske snage nisu često gađale pokretne mete poput konvoja ili železničkih isporuka, ali bi mogle da pokušaju da unište mostove, puteve i šine koje se koriste za transport oružja i zaliha u zemlju, rekao je neimenovani zvaničnik.
 • Pogledajte kako ukrajinski nacista govori o istrebljenju Rusa u Donbasu:

ISTOK

CATEGORIES
Share This