Najnovije: Rat u Ukrajini, 43. dan – Još traju žestoke borbe u Mariupolju. Pregovori u zastoju

Najnovije: Rat u Ukrajini, 43. dan – Još traju žestoke borbe u Mariupolju. Pregovori u zastoju

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Mariupolj pod vatrom “Tulipana”. Poslije šest nedelja rata u Ukrajini bliži se kraj borbi za lučki grad na obali Azovskog mora. Jedinice ruske armije i Donjecke narodne republike moraće preko uličnih borbi da uđu u industrijsku zonu Marijupolja jer su ukrajinski vojnici koji se još nalaze na prostoru čeličane “Azovstalj” odbili ponudu da predaju oružje i sigurnim koridorom krenu ka Zaporožju koje je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Iako je grad Marijupolj oslobođen i već je formirana privremena administracija, i dalje se čuju pucnjava i povremeni tenkovski plotuni koji odjekuju na velikom prostoru “Azovstalja”. U srijedu je konvoj autobusa i automobila ipak izašao iz Marijupolja. U njemu je bilo oko 500 ljudi i oni su otišli u Zaporožje. Ruska vojska je počela da koristi u napadu na preostale ukrajinske snage u Marijupolju minobacače “tulipan” (“lale”) kalibra 240 milimetara. To oružje mnogi zovu “car među minobacačima”, a koristi se kad je neprijatelj dobro utvrđen. Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov objašnjava da je to opasno oružje napravljeno da bi se razorile protivničke fortifikacije i dobro utvrđeni objekti kojima manji artiljerijski kalibri ne mogu ništa. Projektili ne lete visoko i mogu da probiju betonske zidove koji odolijevaju i haubicama. Sada se preostale ukrajinske snage kriju u podrumskim prostorijama i zgradama sa debelim zidovima.

 • Rusi oborili dva ukrajinska helikoptera za evakuaciju iz Mariupolja. Ni treći pokušaj da se helikopterima evakuišu iz Marijupolja vođe nacionalističkog bataljona Azov, Ukrajincima nije uspio. Dva helikoptera “Mi-8” koji su letili nad morem namjeravali su da slete na dogovoreno mesto na teritoriji čeličane “Azovstalj” gde su skoncentrisane preostale jedinice ukrajinske vojske. Ali, prije slijetanja su pogođeni prenosnim sistemima PVO.

 • Njujork tajms: Snimak kako ukrajinski vojnici ubijaju ruske zarobljenike autentičan.  Njujork tajms potvrdio je autentičnost snimka na kojem se vidi kako ukrajinska vojska ubija ranjene ruske vojnike, prenose agencije. “Na video snimku objavljenom na internetu u ponedeljak, koji je potvrdio Njujork tajms vidi se kako grupa ukrajinskih vojnika ubija zarobljene pripadnike ruske vojske ispred sela zapadno od Kijeva” – navodi američki list. Na snimku se vidi kako ukrajinski vojnici ispaljuju nekoliko hitaca u ruskog vojnika koji leži na putu i daje znake života.

 • Čečenski “Odred smrti” pohvatao ukrajinske nacionaliste u opkoljenom Mariupolju koji su se prerušili u civile. Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegramu da je njegova vojska uhvatila ukrajinske nacisti, obučene u civilnu odeću, koji su hteli da se provuku pored ruske vojske. “Moj dragi brat Zamid Čalaev postavlja jednostavna pitanja, ali zatvorenik je toliko zbunjen da prvi put ne razume. Plaši li se odmazde za zločine? Ovo će tek biti poznato” – napisao je Kadirov.
 • Mada se žestoko ratuje, pregovori se nastavljaju. “Rusija je zainteresovana da ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski prihvati uslove koje je postavio predsjednik Vladimir Putin i da se tako završi ratna operacija” – kazao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. – Povlačenje ruskih snaga iz Kijevske oblasti lično je naredio predsjednik Putin kao gest dobre volje sa ciljem da se podrže pregovori.

  Foto AP

  Peskov je opovrgao tvrdnje kako Rusi žele da ubiju Vladimira Zelenskog. Peskov ističe da u Moskvi priznaju da je Zelenski legalni predsjednik Ukrajine.

   

 • Bivši ambasador SAD u SSSR-u Džek Metlok smatra da nema dokaza za rusku odgovornost u Buči. Nakon što je ruski portparol Peskov je u srijedu ponovio tvrdnje ruskih političara da ruski vojnici nisu učestvovali u krvoproliću u gradu Buča u Kijevskoj oblasti i da je to režirana provokacija da bi se okrivili Rusi, neočekivanu podršku ovom stavu Moskva je dobila od bivšeg američkog ambasadora u SSSR Džeka Metloka, koji je zbunio i voditeljku Si-En-Ena kada je u direktnom prenosu rekao da nema nikakvih dokaza o krivici Rusije za ubistva u gradu Buča u Kijevskoj oblasti. “Mi ne znamo tačno šta se dogodilo u Buči. Uz to, nema nikakvih dokaza da je kriva Moskva” – objasnio je Metlok. On je u daljem toku razgovora kazao da ukrajinsko rukovodstvo treba da prizna da je Krim ruski. “Radi se o tome da Ukrajinci treba da zaključe dogovor sa Rusijom da ona može sebi da ostavi Krim, gdje su Rusi većinsko stanovništvo i gdje se nalazi njihova vojna baza” – kazao je Metlok, koji nije odustao od svojih stavova iako je voditeljka htjela da ga prekine, ali je on uspio da do kraja završi svoju misao.
 • Pritisak na Crkvu.  Sveštenici i vjernici u Hersonskoj oblasti pričaju kako su na njih pravili pritisak saradnici Ukrajinske službe bezbjednosti. Cilj im je bio da natjeraju sveštenike i vjernike da pređu na stranu novoosnovane raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine kojoj je “krnji tomos” tj. priznanje, dao u januaru 2019. carigradski patrijarh Vartolomej. Ukrajinski parlament će uskoro imati na dnevnom redu prijedlog da se zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve moskovskog patrijarhata, koja ima najviše vjernika i hramova. Ta crkva je ostala verna moskovskom patrijarhu Kirilu i nju ukrajinski nacionalisti smatraju agenturom Rusije.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This