Najnovije: Rat u Ukrajini, 48. dan – Rusi uništili slovački S-300. Veliki gubici Ukrajine u ljudstvu i tehnici

Najnovije: Rat u Ukrajini, 48. dan – Rusi uništili slovački S-300. Veliki gubici Ukrajine u ljudstvu i tehnici

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Rusi tvrde da su uništili slovački poklon Ukrajini S-300. Raketama “kalibar” Rusi su uništili divizion PVO sistema S-300, koji je krajem prošle nedelje stigao iz Slovačke. U saopštenju ministarstva odbrane RF kaže se da je “divizion S-300, koji je stigao iz jedne evropske zemlje, uništen na jugu velikog ukrajinskog grada Dnjepropetrovska, gde se nalazio u hangaru”. Uništene su i četiri lansirne rampe S-300, a takođe je poginulo 25 oficira i vojnika koji su bili u hangaru.

  Premijer Slovačke Eduard Heger za vreme nedavnog boravka u Kijevu hvalio se kako su predali svoj divizion S-300 Ukrajini i da je ta tajna operacija prevoženja trajala dva dana. Poslije objavljivanja vijesti da je uništen “poklon” iz Slovačke, reagovao je premijer Eduard Heger, koji je kazao da nije tačno da je raketom pogođen sistem S-300. Njemu su to kazali u Kijevu, što je i za očekivati jer im nije u interesu da se sazna kako im Rusi brzo otkrivaju i uništavaju vojnu pomoć koju dobijaju.

  Već dosta dugo Rusi potpuno kontrolišu nebo nad Ukrajinom, pa je dolazak starih sovjetskih sistema S-300 iz Slovačke u medijima prestavljen kao veliko pojačanje. Pošto se radi o starim modelima S-300, njihov domet je bio samo dvjesta kilometara, pa oni nisu mogli da zaštite veliki prostor Ukrajine. Bilo je sasvim jasno da će Rusi samo čekati da saznaju gde se oni nalaze, a posle toga će ih gađati visokopreciznim raketama “kalibar”.

 • Pao Bajraktar kod Krima. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video-snimak fregate Crnomorske flote koja je uništila ukrajinsku udarnu bespilotnu letelicu „bajraktar“ kod obale Krima. Posada fregate Crnomorske flote Rusije uništila je kod zapadne obale Krima dron „bajraktar“, lansirajući dvije rakete brodskog protivvazdušnog raketnog sistema „štil“, navodi vojni resor. Na snimku se vidi uzastopno lansiranje dve protivvazdušne navođene rakete. Ukrajinski dron bio je 30 kilometara udaljen od fregate.

 • Ukrajincima izbačeno iz stroja više stotina ljudi. Ruske snage nastavljaju da evakuišu civile iz opasnih delova Ukrajine. Pregled stanja na ratištu u Ukrajini dao je general Igor Konašenkov.

  On je naglasio da su ruske snage 11. aprila popodne, u oblasti naselja Časov Jar, Donjecka oblast, upotrijebile raketni sistem Kinžal kojim je uništeno utvrđeno i dobro zaštićeno komandno mjesto grupe ukrajinskih trupa u Donbasu.

  U izvještaju je navedeno da je u oblasti Selidova, Donjecke oblasti, uništene su visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem: ukrajinski lanser taktičkog raketnog sistema Točka-U, dva višecevna raketna bacača u podzemnom skloništu, dva kamuflirana klastera vojne opreme i naoružanja, i do 40 ljudi ukrajinskih nacionalista.

  Takođe u izveštaju je navedeno i da je u oblasti Novogrodovke, Donjecka oblast, uništen je bazni logor terorističke organizacije nacista Desni sektor.

  Genaral je naveo i da je tokom dana, visokoprecizne kopnene rakete u oblastima naselja Popasnaja, Novozvanovka i Zolote u Donjeckoj oblasti uništile su: komandu i osmatračnicu bataljona, tri četa uporišta, dve četne taktičke grupe ukrajinske 24. mehanizovane brigade i jednu brigade teritorijalne odbrane, kao i dva mjesta gomilanja ljudstva, naoružanja i vojne opreme.

  – Ukupno, kao rezultat udara u ovim oblastima, uništeno je do 300 ukrajinskih militanata, preko 50 borbenih oklopnih vozila i do 25 vozila različite namjene, kazao je Konašenkov.

  Ruski PVO sistemi oborili su lovac Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u rejonu sela Sinelnikovo Dnjepropetrovske oblastinavodi se u izvještaju.

  –  Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je 42 vojna objekta Ukrajine, kazao je Konašenkov. – Među njima: tri komandna mjesta, dve radarske stanice za osvjetljenje i navođenje, skladište goriva, kao i 35 uporišta i područja koncentracije ukrajinske vojne tehnike.

  Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je: 130 aviona, 99 helikoptera, 243 S-300, Buk-M1, protivvazdušna raketna sistema Osa AKM, 441 bespilotna letilica, 2132 tenka i dr. borbena oklopna vozila, 241 raketni sistem za rafalnu vatru, 913 oruđa terenske artiljerije i minobacača, kao i 2.028 jedinica specijalnih vojnih vozila.

ISTOK

CATEGORIES
Share This