Najnovije: Rat u Ukrajini, 316. dan – Prva grupa Wagnerovaca odradila; Wagner nastavlja napredovanje u Bahmutu

Najnovije: Rat u Ukrajini, 316. dan – Prva grupa Wagnerovaca odradila; Wagner nastavlja napredovanje u Bahmutu

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Žestoke borbe

Zvaničnik američke administracije analizirao je borbe u istočnom dijelu Donjecka, gdje je malo vjerovatno da će vatreni sukobi prestati u bliskoj budućnosti, iako ruske snage postepeno napreduju.

„Žestoke borbe i dalje traju… Mislim da ono što vidimo u Bahmutu možemo očekivati na drugim mjestima duž linije fronta u narednim mjesecima“, rekao je američki zvaničnik, prenosi Rojters.

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske snage su nastavile sa ograničenim napadima duž linije Svatovo-Kremennaja.

Oružane snage RF nastavile su ofanzivna dejstva u oblasti Artemovsk.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivu na zapadnoj periferiji Donjecka.

▪Oružane snage RF nastavile su da obnavljaju borbenu sposobnost i izvode odbrambene operacije u oblasti Herson.

Ruska vojska se sve više oslanja na bespilotne letjelice iranske proizvodnje da bi udarila po kritičnoj infrastrukturi Ukrajine. Rusija će vjerovatno tražiti dalju bilateralnu saradnju sa Iranom kako bi dobila preciznije navođene sisteme naoružanja za udare na Ukrajinu.

Borbe kod Marinke

  • Jedinice PMC Wagner nastavljaju svoju uspješnu ofanzivu na Bahmut i okolinu

Sjeveroistočno od grada napredovali su autoputem Svetlodarsk-Slavjansk i stigli do južne periferije naselja Podgorodnoje.

U samom Bahmutu, Wagner PMC odredi napreduju istovremeno u nekoliko pravaca:

▪️ Proširena je zona kontrole na području ulice Trudovye rezerve;

▪️ Veći dio Ulice Fedora Maksimenka je pod kontrolom „muzičara“ koji se njome kreću od sjevera prema jugu do Sortirnice otpada;

▪️ Teritorija Gipsare u ulici Patrice Lumumba je potpuno očišćena.

U blizini fabrike nalazi se nekoliko rudnika gipsa koje Oružane snage Ukrajine koriste za tajno kretanje, skladištenje municije i sklonište za ljudstvo i opremu. Situacija je identična onoj koja se sada uočava u Soledaru.

Naravno, to će uticati na tempo ofanzive na ovom sektoru fronta, ali ga neće zaustaviti. Prema mojim informacijama, Wagner PMC već kontrolišu jedan rudnik sa dva izlaza, ostali su u redu.

  • Prva grupa ruski zatvorenika odslužila šestomjesečni ugovor u Wagneru: „Idu kući sa odlikovanjima“

Bivši zatvorenici učinili su mnogo toga za otadžbinu što malo ko može, ocijenio je Prigožin

Ruski biznismen i osnivač privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenij Prigožin izjavio je za medije da je prva grupa bivših zatvorenika, koji su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u vojnoj operaciji na strani Rusiji, odslužila svoj vojni dug, te da su protiv njih povučeni svi prethodni sudski postupci.

„Odradili su sve što je bilo dogovoreno ugovorom. Časno su odradili, dostojanstveno. Oni su prvi. Odradili su to kako malo ko može“, rekao je Prigožin, prenose „RIA Novosti“.

Zatvorenici su se borili pola godine. Kako javlja Telegram kanal „Prigožin v Telegram“, svi su odlikovani posebnim medaljama za hrabrost.

Biznismen je istakao da su za otadžbinu uradili toliko toga, što malo ko može, te ih je pozvao da se u slučaju da im opet zafali adrenalin, jave njemu i priključe se „vagnerovcima“.

Istakao je i herojsku smrt pedesetdvogodišnjeg muškarca, koji je nakon trideset godina u zatvoru herojski poginuo za svoju zemlju. Nakon što je shvatio da se nalazi u bezizlaznoj situaciji, zatvorenik je odlučio da se raznese bombom kako ne bi pao u ukrajinsko zarobljeništvo, znajući pritom da će na taj način odnijeti sa sobom i živote nekoliko Ukrajinaca.

„Svaka čast“, ocijenio je Prigožin.

Drugi sagovornik za „RIA Novosti“, inače jedan od pomilovanih bivših zatvorenika, rekao je da ga je učešće u vojnoj operaciji promijenilo na bolje. Ako su ga prije uglavnom zanimale materijalne stvari, sada znatno više pažnje pridaje duhovnom aspektu. Prema njegovim riječima, slično se desilo i sa ostalim borcima – mnogi su se krstili, a svi su postali jedna velika porodica. Dodao je i da ne vjeruje da će ponovo činiti iste greške kao prije.

Video je velikog formata i možete ga odgledati na Telegramu:

  • DNR: Ranjeni ruski vojnici prebačeni na liječenje u Rusiju

Većina ruskih vojnika ranjenih u granatiranju Makijevke poslata je na liječenje u druge regione Rusije, saopštio je danas vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

„Zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Viktorom Goremikinom i gubernatorom Samarske oblasti Dmitrijem Azarovim u bolnicama u Rostovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici posjetio sam vojnike koji su ranjeni u Makijevki u napadu američkim raketama HIMARS. Skoro svi su već prebačeni u druge regione Rusije“, napisao je Pušilin na svom Telegramu, prenosi Sputnjik.

Pušilin je dodao da su, prema riječima ljekara, ranjenici u najkraćem mogućem roku prevezeni u bolnice, zahvalјujući čemu su uspjeli da im na vrijeme pruže hitnu medicinsku pomoć.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije ranije je navedeno da je u ukrajinskom napadu iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS poginulo 89 ruskih vojnika.

Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, kao i da je raketni projektil pogodio zgradu u gradu Makijevka, gdje su bile stacionirane ruske snage.

ISTOK

CATEGORIES
Share This