Najnovije: Rat u Ukrajini, 315. dan – Ukrajinci se žale na opremu i neobučenost; Rusi napreduju u Soledaru

Najnovije: Rat u Ukrajini, 315. dan – Ukrajinci se žale na opremu i neobučenost; Rusi napreduju u Soledaru

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ukrajinska vojska u Bahmutu se žali na lošu opremu i neobučenost

Obuka je trajala dvije nedjelje, ništa nismo naučili – sve što smo htjeli da saznamo morali smo da učimo sami preko interneta, rekao je jedan od vojnika.

Ukrajinski vojnici stacionirani u regionu Bahmuta upozorili su predsjednika Vladimira Zelenskog da je situacija u vojsci toliko loša da je nemoguće nastaviti sa borbom.

Žalili su se na neispravnu vojnu tehniku, hroničan umor i činjenicu da 70 odsto vojnika ima problema sa zdravljem.

„Poštovani predsjedniče Ukrajine, gospodine Zelenski! Mi, vojnici 60. brigade 96. bataljona treće čete, nismo u mogućnosti da nastavimo da ispunjavamo borbene zadatke iz nekoliko razloga. Prvo, oprema je u nezadovoljavajućem stanju. Drugo, mitraljezi PK su neispravni. Treće, baterije ne rade. Zdravstveno stanje 70 odsto vojnika je nezadovoljavajuće. Mnogo puta smo prijavili svoje probleme, ali nije odgovorio. Obećavali su da će ispuniti zahtjeve, ali to se nije desilo“, rekao je jedan od vojnika u video obraćanju koje se pojavilo na društvenim mrežama.

On se požalio i na nezadovoljavajući kvalitet vojne obuke, potvrđujući tako prethodne izjave ukrajinskih vojnika koje su zarobile ruske snage. Ruski mediji prenijeli su i da je više od 100 ukrajinskih vojnika izvršilo samoubistvo, ne bi li se „spasilo“ od odlaska na front, jer su znali da nisu adekvatno pripremljeni, te da ih smrt neće zaobići.

„Obuka je trajala 14 dana. Ništa nas nisu naučili, pokazali su nam tri dugmeta i rekli: ‘Hajde, borite se! A ako vam nešto nije jasno, pročitajte na internetu'“, objasnio je vojnik u videu, dodajući i da borce niko nije sačekao na frontu po završetku obuke.

Prema njegovim riječima, komandanti su se pojavili tek 1. januara, kada su putem video veze upitali vojnike da li ima nekog među njima ko odbija da ratuje. Kada su vojnici počeli da se žale na loše uslove, te da nabrajaju šta bi sve trebalo popraviti, komandanti su završili razgovor, nakon čega je video veza prekinuta.

  • Ruske snage uništile ukrajinski „hajmars“ iz koga je pucano na vojnu bazu u Makejevki

Ruske snage uništile su uzvratnom vatrom lanser višecjevnog raketnog sistema „hajmars“, iz kojeg su ukrajinske trupe 1. januara gađale Makejevku, izjavio je prvi zamjenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.

On je dodao da su u raketnim i vazdušnim napadima na koncentrisanje vojne tehnike u zoni željezničke stanice Družkovka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništena još četiri lansera višecjevnih raketnih sistema „hajmars“, četiri borbena vozila za raketne sisteme RM-70 „vampir“, više od 800 raketa za njih, osam automobila, kao i više od 200 ukrajinskih neonacista i stranih plaćenika, rekao je Sevrjukov.

General je istakao da će oni koji su dozvolili napad na privremenu bazu biti kažnjeni.

Komanda je odmah nakon tragedije preduzela sve raspoložive mjere za spasavanje nastradalih. Porodicama poginulih i ranjenih biće pružena sva neophodna pomoć.

Ukrajinska artiljerija je 1. januara u 00.01 po moskovskom vremenu ispalila šest raketa „hajmars“ na privremenu bazu jedne od ruskih vojnih jedinica u oblasti Makejevke. Dve rakete je presrela PVO. Četiri rakete sa visokoeksplozivnom bojevom glavom pogodile su zgradu u kojoj su bili stacionirani ruski vojnici. Broj poginulih porastao je na 89. Među poginulima je i zamjenik komandanta puka potpukovnik Bačurin.

  • Rusi napreduju u Soledaru

Rusi izvještavaju da su njihove trupe istjerale neprijatelja sa položaja u blizini željezničke stanice Dekonskaya u Soledaru.

Juče je objavljeno i o napredovanju ruskih trupa u pravcu glavnih rudnika soli u Soledru. Situacija za Oružane snage Ukrajine u Soledaru se znatno zakomplikovala u protekloj sedmici – to je u velikoj mjeri rezultat uspješnog rada PMC Wagner na području Yakovlevke, što je stvorilo preduslove za napad na sjeverne okruge grad i napredovati prema autoputu Seversk-Soledar.

Sam Zelenski je u današnjoj izjavio potvrdio da se u Soledaru situacija za njih značajno komplikuje.

Borbe kod Avdevke: Ruska vojska uništila američki kontrabaterijski radar Oružanih snaga Ukrajine

  • Situacija na lokalitetu Soledara 4. januara ujutru /ruski izvori/:

⭐️ Neprijatelj se povukao na glavnu liniju odbrane grada u njegovom zapadnom dijelu.

⭐️ Napadi na grad se nastavljaju sa sjevera i juga (ovde je to i dio napada na Artemovsk).

⭐️ I nije slučajno što je Zelenski juče u svom govoru govorio o teškoj situaciji u pravcu Soledara.

 

Bliska borba: U blizini Donjecka, Ukrajinci su krenuli u napad nakon Nove godine, ali su naletili na upornu rusku pešadiju

„Orkestar“ nakon uspostavljanja kontrole nad BZR u Bahmutu krajem decembra nastavlja ofanzivu na Soledar.

Navodi se da su Vagnerovci praktično ušli u lokalne rudnike soli, kojih ima nekoliko u gradu.

Svi rudnici su međusobno povezani razvijenim sistemom podzemnih tunela , koje je neprijatelj unaprijedio.

Trenutno su pod kontrolom Ukrajinaca ogromni međusobno povezani i utvrđeni podzemni objekti na dubini od nekoliko stotina metara.

Sistem mina se koristi kao podzemna tvrđava,tamo neprijatelj ima prostorije za ljudstvo, skladišta municije, a na nekim mestima čak i hangare za opremu.

Po težini za juriš, rudnici će se takmičiti sa čuvenim Azovstalom u Mariupolju.

Međutim, oslobađanje takve tvrđave od strane Vagnerovih boraca je moguće , jer ne bi im bilo prvi put da se bore u takvim uslovima.

Iskustva iz podzemnih tunela militanata u Siriji, koje su „muzičari“ očistili 2015-2018, kao i napada na termoelektranu Uglegorsk u Svetlodarsku mogu im dobro doći.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This