Najnovije: Rat u Ukrajini, 305. dan – Ukrajinci pokušavaju da zauzmu Kreminu; Bitka za Soledar

Najnovije: Rat u Ukrajini, 305. dan – Ukrajinci pokušavaju da zauzmu Kreminu; Bitka za Soledar

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Gube li Rusi Kreminu?

Neki “zagonetni” znaci sugerišu da bi Ukrajina mogla ostvariti dobitke oko grada Kremine u istočnom regionu Luganska, prenose ukrajinski mediji.

Rusija je zauzimanje ukrajinskog regiona Donbas – koji uključuje Lugansk i susjedni Donjeck – postavila kao jedan od glavnih ciljeva svoje invazije.

Moskva je tokom ljeta preuzela kontrolu nad cijelim regionom Luganska – ali je Ukrajina na jesen pokrenula kontraofanzivu, ponovo zauzevši neka sela i sve bliže okupiranom gradu Kremini, prenosi Skaj njuz.

Nepotvrđeni izvještaji društvenih medija sugerišu da se ukrajinske snage sada mogu nalaziti oko perimetra grada – ali još nema potvrde ukrajinskih vlasti.

Postoji, međutim, taj zagonetni tvit predsjedničkog savjetnika Andrija Jermaka – što u prevodu znači “polako, budi strpljiv”.

Neki komentatori sugerišu da je to povezano sa situacijom oko Kremine. Kretanje po gradu nagovjestio je i načelnik Luganske oblasne vojne uprave Sergej Hajdaj.

“Uskoro će stići dobre vijesti. Lepo hodamo u pravcu Svatova i Kremine”, napisao je on na Telegramu.

Nekoliko dana ranije je rekao da ukrajinska vojska “postepeno ide” ka okupiranim gradovima i da je ostalo još samo “nekoliko kilometara do Kremine”. Kremina je važna za Rusiju jer snabdjeva svoje jedinice u oblasti Luganska, kao i na sjeveru Donjecka.

Ruski mediji su inače rano jutros demantovali ove informacije!

Ukrajinski vojnik snima uništen protivvazdušni raketni sistem S-300, koji je uništen preciznim pogotkom ruske artiljerije🔥

  • Rezime sa prve linije fronta za jutro 26.12.2022⚡

Ruska artiljerija snažno radi na zaporoškom pravcu. Na udaru su Kamenskoe, Stepnoe, Mali Ščerbaki, Orehov, Novodanilovka, Mala Tokmačka, Belogorje, Čarovnoe, Dorožnjanka, Krasnoje i  Malinovka. Oružane snage Ukrajine ne daju slične odgovore. Zašto Oružane snage Ukrajine relativno „ćute“? Vjerovatno zbog nedostatka municije. U ovom trenutku nećemo dalje razvijati ovu temu.

Ista situacija je i u ugledarskom kraju. Ruska artiljerija radi u gradu. Pod granatiranjem su i Bolšaja Novosjolka i Prečistovka. Takođe, nećemo ocjenjivati ove događaje.

Na Donjeckom frontu ruske trupe ponovo napadaju u oblasti Novomihajlovke. Sprovode i jurišne akcije u gradu Marinka. Kod Nevelskog Rusi su napredovali. Pokušavaju da urade isto u pravcu Pervomajskog, Vodjanog, od strane “Iskustvenog” do Krasnogorovke i u oblasti Kamenke. Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju sa napadima na Aleksandropolj. Tu je autoput H-20, jedan od ključnih logističkih pravaca za snabdijevanje Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

“Lancet” uništava američku haubicu 155 mm M777

Bahmutski lokalitet: napad PMC „Vagner“ kod Kleščejevke, granatiranje samog grada, nadolazeće bitke na istočnoj periferiji.

Soledar: ponovo pokušaj prikrivanja Bahmuta i ofanzivnih akcija sa Jakovlevke.

Na pravcu Luganska pojačale su se ruske trupe. Napad kod Krasnopopovke i Ploščanke. Artiljerija puca na Makijevku iza Ploščanke. Na sjeveru – pokušaj kretanja u pravcu Stelmahovke i kod Novoselovskog. A sjevernije je zanimljiva opcija. Postoji napad ruske vojske kod sela Liman Prvi. Ovo može stvoriti probleme za uporište UAF-a na desnoj obali rijeke Oskol u oblasti Dvurečnaja.

Ruski napadi dronovima

ISTOK

CATEGORIES
Share This