Najnovije: Rat u Ukrajini, 301. dan – Napad na Njujork; “Marjinka će uskoro biti kompletno oslobođena”

Najnovije: Rat u Ukrajini, 301. dan – Napad na Njujork; “Marjinka će uskoro biti kompletno oslobođena”

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Borbe su se zaoštrile na pravcu Limana

Neprijateljstva su se intenzivirala na Limanskom sektoru fronta

Oružane snage Rusije granatiraju ukrajinske položaje.

Oružane snage Ukrajine, zauzvrat, vrše izviđanje i istražuju ruske položaje. Istovremeno, rezerve iz Južne i Zapadne Ukrajine nastavljaju da se prebacuju u Harkovsku oblast.

Početak velikih borbi u LNR ostaje samo pitanje vremena. Oružane snage Ukrajine pokušaće da udare na oblast Svatovo-Kremennaja. Ukrajinski DRG djeluju na granici sa Belgorodskom oblasti.

  • 💥Sve tek počinje…

Vladimir Putin je predsjedavao kolegijumom Ministarstva odbrane Rusije. Dmitrij Medvedev se sastao sa Si Đinpingom i prenio mu poruku predsjednika Rusije.

„Kina je spremna da se približi Rusiji zarad pravednijeg globalnog upravljanja“, rekao je Si Đinping na sastanku.

Zelenski je odletio u Sjedinjene Države, a Zalužni je stigao u Poljsku.

Borbe u Bahmutu

Udari ruskog “Lanceta”

  • Cijeli dan traju napadi na Donjeck!

Na snimku market Galaktika pogođen ukrajinskim projektilima!

  • “Marjinka pred oslobađanjem”

Marjinka će uskoro biti oslobođena, u toku su borbe za preostale dijelove grada, u kojima protivnik pruža otpor i pokušava da se utvrdi u stambenim objektima, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Odredi u Marjinki napreduju, tamo je već u toku borba za oslobađanje preostalih dijelova grada. Protivnik pruža otpor, pokušava da se drži za svaki objekat. Sudeći po svemu, imaju takvo naređenje“, rekao je Pušilin.

Prema njegovim riječima, protivnik ne obraća pažnju na gubitke i nastavlja da šalje rezerve na položaje.

„Ipak, za nas je važno svakih 50 do 100 metara, na kojima svakodnevno napreduju naši odredi, zbog toga ćemo uskoro vidjeti da je Marjinka potpuno oslobođena i da imamo izlaz ka sljedećem pravcu, a to je Krasnogorovka“, naveo je Pušilin.

  • Ruska armija napreduje kod Artemovska i Avdejevke, u pravcu Limanskog i u oblasti Harkov – rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

▪️Ruske trupe izvele su jurišne operacije u oblastima naselja Novoselovskoe, Stelmahovka, Ploščanka i Červonopopovka u LNR i Berestovoe, Jakovlevka, Soledar, Artemovsk, Opitnoe, Kurdjumovka, Ozarjanovka, Majorsk i Njujork, Neveljansko Krasnogorje u DNR.

▪️U severskom pravcu ruska armija je iz MLRS-a gađala položaje Oružanih snaga Ukrajine u Zaruckoj oblasti Sumske oblasti.

  • Počela ofanziva na Njujork

Haubice vode ofanzivu na položaje ukrajinskih trupa u blizini naselja Njujork u DNR. Naselje je krajem 19. veka dobilo naziv Njujork, dok se u periodu 1951-2021 zvalo Novgorodsko.

Tu se sada vode žestoke borbe, a na jednom od sektora počelo je panično povlačenje ukrajinskih trupa. Artiljerija treće brigade prvog armijskog korpusa gađa ukrajinske jedinice koje se povlače.

“Neprijatelj trpi velike gubitke. Trenutno pokušava da evakuiše svoje vojnike i povlači se, brzo se povlači sa svojih položaja. Oklopni transporteri i borbena vozila pešadije koja su tamo primećena su uništena. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da evakuišu ljudstvo pomoću oklopnih vozila”, rekao je za Sputnjik komandant haubičkog diviziona sa pozivnim znakom Kolivan.

Rad ruske artiljerije kod Njujorka

ISTOK

CATEGORIES
Share This