Najnovije: Rat u Ukrajini, 30. dan – Čečeni ušli u centar Mariupolja, ruski problemi u okolini Kijeva

Najnovije: Rat u Ukrajini, 30. dan – Čečeni ušli u centar Mariupolja, ruski problemi u okolini Kijeva

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Čečeni zauzeli zgradu uprave Mariupolja. Snage bezbjednosti iz Čečenije zauzele su upravnu zgradu Mariupolja, rekao je Ramzan Kadirov. „Momci javljaju preko radija da su oslobodili zgradu uprave Mariupolja i istakli našu zastavu nad njom. Preživjeli razbojnici nisu rizikovali, napustili su svoje pozicije, što je za njih postalo tradicionalno, i pojurili su im za petama“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

  • Ukrajinci tvrde: Ima poginulih u napadu na Harkov, u Mariupolju 300 poginulih. Četiri civila su ubijena, a nekoliko ih je ranjeno nakon ruskih napada na medicinski centar u Harkovu, saopštila je lokalna policija. Harkov je drugi po veličini grad u Ukrajini i nalazi se u blizini ruske granice na istoku. “Jutros je, nakon bombardovanja civilne infrastrukture iz nekoliko raketnih bacača, ozlijeđeno troje civila, četiri su poginula”, saopštila je policija. Lokalna policija tvrdi da su napadi bili usmjereni na medicinski centar u gradskoj četvrti Osnovjanski. S druge strane, lokalne vlasti Mariupolja kažu da je najmanje 300 ljudi ubijeno u bombaškom napadu na Dramsko pozorište prošle srijede, 16. marta. Vjeruje se da ih se oko 1300 sklonilo u pozorište, dok je samo 150 preživjelih izašlo iz ruševina odmah nakon napada, dodaju.

  • Kremlj: SAD spominje hemijsko oružje da bi skrenuo pažnju s neugodnih pitanja. Američki razgovori o tome da Rusija koristi ili bi mogla koristiti hemijsko oružje taktika su za skretanje pažnje sa neugodnih pitanja za Vašington, kaže portparol Kremlja Dimitrij Peskov.
  • Ukrajina tvrdi: Rusija svojim snagama poručuje da moraju završiti rat do 9. maja. Rusija poručuje svojim oružanim snagama da rat mora završiti do 9. maja, tvrdi ukrajinska vojska, prenosi Sky News.
  • Ukrajina: Rusija djelimično stvorila kopneni koridor za Krim. Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su ruske snage uspjele delimično da stvore kopneni koridor za Krim sa teritorije u ukrajinskom Donjeckom regionu. “Neprijatelj je djelimično uspio u stvaranju kopnenog koridora između privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i dijela Donjecke oblasti”, navodi se u objavi na internetu ukrajinskog ministarstva, prenosi Rojters.
  • Ukrajina: Ruska vojska odsekla Černihov od ostataka zemlje. Ruske snage, koje drže pod opsadom Černihov, odsjekle su ovaj grad na istoku Ukrajine od ostatka zemlje, saopštio je danas regionalni guverner Vjačeslav Čaus. “Grad je operativno opkoljen neprijateljem”,  izjavio je Čaus na ukrajinskoj televiziji i dodao da se Černihov nalazi pod vatrom ruske artiljerije i ratnih aviona, prenosi Rojters.
  • Danas se otvara humanitarni koridor u Mariupolju? Danas će navodno biti otvoren humanitarni koridor iz grada Mariupolj, za sve ljude koji žele da se evakuišu privatnim vozilima, javlja Rojters. Posljednjih dana organizovano je nekoliko humanitarnih koridora, u više oblasti širom zemlje, ali je uvijek postojao problem uspostavljanjem koridora u lučkom gradu Mariupolju, koji posljednjih dana trpi velika razaranja.
  • Rusi gađali skladište nafte? U ruskom granatiranju tokom noći pogođeno je skladište nafte u selu Kalinovka na sjeverozapadu Ukrajine, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije.
  • Britanci tvrde: Ukrajina povratila položaje na oko 35 km od Kijeva. Ukrajinske snage ponovo su zauzele gradove i odbrambene položaje na oko 35 kilometara istočno od Kijeva, prema britanskim obaveštajnim službama, prenosi Gardijan. Ukrajinski kontranapadi i ruske snage koje se povlače preko produženih linije snabdevanja, omogućili su Ukrajini da ponovo zauzme gradove i odbrambene položaje do 35 kilometara istočno od Kijeva, precizira se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane. Kako se navodi, ukrajinske snage će vjerovatno nastaviti sa pokušajima da potisnu ruske snage nazad, duž severozapadne ose od Kijeva ka aerodromu Hostomel.

ISTOK

CATEGORIES
Share This