Najnovije: Rat u Ukrajini, 299. dan – “Foreign Policy”: Rusija i NATO ulaze u sukob? Zelenski obišao Bahmut

Najnovije: Rat u Ukrajini, 299. dan – “Foreign Policy”: Rusija i NATO ulaze u sukob? Zelenski obišao Bahmut

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Zelenski se pojavio u Bahmutu

Kancelarija ukrajinskog predsjednika izvijestio je da je Vladimir Zelenski došao u posjetu Bahmutu, gradu na prvoj liniji bojišta na kojoj se mjesecima vode žestoke borbe za osvajanje između ruskih i ukrajinskih vojnika.

Obišao je trupe i predao nagrade vojnicima, naveo je njegov kabinet.

Naknadno bi trebali biti poznati detalji boravka ukrajinskog predsjednika u Bahmutu. Riječ je o nenajavljenom posjetu, a ukrajinski mediji javljaju da se Zelenski u ovim trenucima više ne nalazi Bahmutu.

Mjesecima je Bahmut bio glavna meta ruskih snaga u regiji Donjeck te je pretprio ogromne štete. No, ukrajinske snage uspjele su zaustaviti napredovanje ruskih snaga.

  • “Foreign Policy”: Rusija i NATO ulaze u sukob?

Države članice Sjevernoatlantske alijanse smanjile su intenzitet isporuka naoružanja Ukrajini, piše američki portal “Foreign Policy”.

Kako navodi portal, razlog je kako bi se pripremile za rat sa Rusijom.

“Zalihe municije predviđene vojnim planovima Pentagona, za mogući rat SAD i NATO-a sa Rusijom na primjer, sprječavaju SAD da pošalju više municije Ukrajini”, kažu analitičari publikacije.

Pored toga, napominje se, da sukob između zemalja NATO-a i Rusije može uključiti i vojni scenario, u rijetko naseljenoj klisuri Suvalki, blizu granice Rusije i baltičkih država.

Rusima stize još VBR-ova,definitivno se spremaju za ofanzivu imajuci u vidu opremu koja se prethodnih desetak dana isporučuje!

  • Ruska vojska napreduje duž linije fronta

Ruska vojska napreduje duž linije fronta, a neprijatelj je iscrpljen i odbija da krene u napad, izjavio je pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov u kontekstu situacije u oblasti Artjomovska (Bahmut) i Soledara.

Prema njegovim riječima, ruska vojska se kreće dobrim tempom cijelom dužinom kontakt linije, oslobađajući nova područja od neprijatelja.

„Primjećujemo situaciju da je neprijatelj potpuno masovno počeo da odbija da vodi borbe i da se nalazi direktno na liniji fronta… Imamo… video-snimke gdje odvode svoje borce koji odbijaju… da krenu u napad, odvode ih i streljaju. Imamo potvrdu da je protivnik u našem sektoru zaista potpuno posustao“, istakao je Alaudinov za televiziju „Rusija 1“.

Novi tenkovi ruske vojske

  • Ukrajinci granatirali Šebekino i više naselja DNR

Ukrajinske snage gađale su naselje Šebekino u Belgorodskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti. Kako se navodi u saopštenju, u prekidu je isporuka električne energije.

Tokom protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 235 granata i raketa iz višecjevnih bacača raketa „Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122mm i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi deset naselja DNR. U napadima su ranjena dva civila. Oštećeno je 17 zgrada i sedam civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništena su dva ukrajinska tenka (T-80BV) i devet oklopnih vozila, a oborene su tri bespilotne letjelice. U borbama je ubijeno i ranjeno više od 50 ukrajinskih vojnika.

Momenat udara ukrajinske bespilotne letilice

  • Stanje na frontu

Ruska vojska napreduje kod Artjomovska i Avdejevke, u pravcu Limanskog, takođe i kod Kupjanska – rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

▪️Rusija usmjerava svoje napore na ofanzivna dejstva u pravcu Artemovska, Avdejevke i Limana .

▪️Ruske trupe su tokom proteklog dana izvele jurišne operacije u oblastima naselja Stelmahovka, Červonopopovka i Serebrjanka u LNR i Verhnekamenskoje, Podgorodnoje, Artemovsk, Opitnoe, Kurdjumovka, Krasnogorovka i Mariinka u DNR. Belogorovku, koja se nalazi istočno od Serebrjanke, ukrajinska komanda ne pominje.

▪️Oružane snage RF izvele su tokom dana 4 raketna i 60 vazdušnih udara i više od 80 napada iz MLRS-a.

▪️Opasnost od vazdušnih i raketnih udara na kritičnu infrastrukturu ostaje.

U toku proteklog dana tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije LNR major Ivan Filiponenko.

Ubijeno je do 90 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno tri tenka, četiri oklopna transportera, tri artiljerijska oruđa, dve bespilotne letjelice i 15 specialnih vozila.

Ruski Lancet pogađa ukrajinski BUK

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa gađale Novosjolovku i Svatovo iz američkih bacača raketa M142 „Himars“ i artiljerijskog oruđa kalibra 155mm.

  • Ukrajinske trupe prebacuju dodatne snage u Soledar

Ukrajinske trupe prebacuju dodatne snage iz drugih pravaca na Soledar u DNR, izjavio je za Sputnjik oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obavještajne podatke.

On je objasnio da je ukrajinsku komandu zabrinulo oslobađanje Jakovljevke, koja se nalazi sjeveroistočno od Soledara.

„Da bi zaustavili napredovanje naših jedinica i spriječili da se ukrajinska grupacija trupa nađe u poluobruču, iz naselja Minjkovka u rejon Soledara upućen je rezervni bataljon. Takođe, dio ukrajinskih jurišnih jedinica koje se bore u Seversku preusmierene su za napad na krilo naših jedinica koje napreduju“, objasnio je sagovornik agencije.

Ruske snage su tokom vikenda preuzele kontrolu nad Jakovljevkom i sada završavaju čišćenje ovog naselja.

Vagner čisti Jakovlevku

ISTOK

CATEGORIES
Share This