Najnovije: Rat u Ukrajini, 288. dan – “Rusi su stigli”; Bitka koja odlučuje ishod – “Ako izgube ključan grad…”

Najnovije: Rat u Ukrajini, 288. dan – “Rusi su stigli”; Bitka koja odlučuje ishod – “Ako izgube ključan grad…”

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • “Rusi su stigli”; Bitka koja odlučuje ishod – “Ako izgube ključan grad…”

Ruske i ukrajinske snage trenutno vode žestoke borbe u gradu Bahmutu u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, piše Skaj njuz.

Profesor Majkl Klark, analitičar za odbranu i bezbjednost u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI), rekao je za Skaj njuz da je moguće da će Rusi pobijediti Ukrajince u Bahmutu, ali da bi bitka za Kreminu u Luganskoj oblasti mogla da bude još važnija.

“Bahmut je u centru velike ruske ofanzive”, rekao je Klark.

Profesor je rekao da rezultat bitke za Bahmut neće biti važan ako Ukrajinci zauzmu Kreminu. Analitičar RUSI kaže da ukrajinske snage kontrolišu autoput P66 koji povezuje Kreminu, Svatov i sever.

“Ukrajinci su zauzeli neke oblasti sjeverno od Kremine i izgleda da su u poziciji da se kreću na jug. Ako uspiju da potisnu Ruse iz Kremine, otvoriće im se vrata Luganska”, rekao je Klark.

“Ako Rusi izgube Kreminu, ishod sukoba u Bahmutu neće biti bitan. Ključna bitka se odvija kod Kremine. Rusi željno uzvraćaju vatru, ali gube kontrolu nad Kreminom. Ako izgube kontrolu nad tim gradom, period oko Božića će pokazati koliko je on važan”, zaključio je profesor.

Bahmut

  • Prekretnica u ratu nastupila je jačanjem ruske vojske – Newsweek

Ruska vojska je opremljena najsavremenijim naoružanjem i, suprotno mnogim izvještajima zapadne propagande, daleko je od demoralisanja, piše list.

A Ukrajina je „učinila sve što je mogla“.

  • Eliminisani strani plaćenici

Ruska vojska ubila je više od 90 poljskih plaćenika u oblasti Harkova, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane u današnjem izvještaju.

“Više od 90 poljskih plaćenika ubijeno je u blizini naselja Borovskoje u oblasti Harkov od posljedica udara visokopreciznog naoružanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije“, piše ministarstvo.

  • “Ukrajinci trpe teške gubitke”

„Oružane snage Ukrajine trpe izuzetno teške gubitke. Informacije u medijima o 70% gubitaka u ukrajinskim jedinicama su istinite i nisu preterivanje“ – osnivač američke  PMC „Mocart“

Penzionisani pukovnik američkih marinaca Endrju Milburn, koji pomaže ukrajinskim snagama, rekao je da Oružane snage Ukrajine imaju akutni problem sa popunjavanjem gubitaka. „Oni koji su bačeni u borbu znaju malo šta osim osnovne obuke“, objasnio je on.

Na snimku je i sam Milburn upao u vruću atmosferu borbi u Donbasu.

  • Ukrajinci granatirali naselja DNR

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 186 raketa i granata iz višecjevnih raketnih sistema „Himars“ i „Grad“ i topovske artiljerije kalibra 155, 152, 122 i 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi 13 naselja DNR. U napadima su poginule dvije osobe, a oštećeno je šest zgrada i sedam civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništeno je osam ukrajinskih oklopnih vozila, oborene dve bespilotne letjelice i ubijeno i ranjeno više od 30 ukrajinskih vojnika.

  • “Soncepjok” dejstvuje

Vojnici jedne od jedinica Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije gađali su iz teškog raketnog sistema „Soncepjok“ uporište ukrajinskih trupa u svatovskom delu fronta u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je jedan od boraca dopisniku Sputnjika.

Kako je naveo, sistemi su podešavani za paljbu uz pomoć bespilotne letjelice.

U protekla 24 časa u ofanzivnim dejstvima Narodne milicije LNR ubijeno je do 75 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno tri tenka, pet oklopnih vozila, četiri bespilotne letelice i 17 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

  • Granatirali sopstvene snage

Prilikom novog pokušaja ofanzive na svatovskom dijelu fronta u Donbasu ukrajinske snage su se našle pod vatrom sopstvene artiljerije, izjavio je za Sputnjik oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

Maročko nije isključio mogućnost da se to moglo dogoditi zbog neusaglašenosti dejstava sa artiljerijskim jedinicama, ili problema sa komunikacijama na ovom delu fronta.

„Komandant jurišne jedinice je praktično izložio ljudstvo napadu ukrajinskih trupa. Kao rezultat toga, dio neprijateljskih snaga i sredstava je uništen, a ostatak se vratio na početnu liniju“, objasnio je oficir.

Situacija na svatovskom pravcu u Donbasu zaoštrila se prije nekoliko mjeseci. Ukrajinske snage redovno granatiraju sam grad „Himarsom“ i pokušavaju da probiju odbranu u ovom dijelu koji je važan za potencijalni prodor u druga naselja DNR.

  • Ruska vojska aktivno napada u Donbasu, vrši kontranapad kod Svatova i odbija neprijateljske napade u pravcu Novopavlovska – iz sažetka Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

▪️Rusija napreduje u pravcu Avdejevskog i Artemovskog.

▪️Ruske trupe su tokom proteklog dana izvele jurišne operacije u oblastima naselja Terny, oblast Harkov; Stelmakhovka, Ploščanka, Červonopopovka i Belogorovka u LNR; Majorsk, Marinka, Belogorovka i Novomihajlovka u DNR.

▪️Na pravcima Zaporožje, Herson, Novopavlovsk i Kupjansk Rusija sprovodi odbrambene mere.

▪️U protekla 24 sata ruske trupe su izvele 7 raketnih i 16 vazdušnih udara, izvele više od 40 napada iz MLRS-a.

▪️Opasnost od neprijateljskih raketnih udara na objekte energetskog sistema i kritičnu infrastrukturu širom Ukrajine ostaje.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This