Najnovije: Rat u Ukrajini, 272. dan – Stigla zima na front; Odbijeni ukrajinski napadi u Hersonskoj oblasti

Najnovije: Rat u Ukrajini, 272. dan – Stigla zima na front; Odbijeni ukrajinski napadi u Hersonskoj oblasti

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Stigla zima na front

Zima je već u značajnoj mjeri otežala sve vojne aktivnosti na obje strane.

Razbijena ukrajinska kolona vozila

  • Konašenkov: Uništeni su

U rejonu naselja Dnjeprovskoe u Hersonskoj oblasti uništena je diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov je na redovnom brifingu objasnio da su diverzanti pokušavali čamcem da pređu na lijevu obalu reke Dnjepar.

Portparol je dodao da su u južnodonjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Ukrajine bezuspješno pokušale da izvrše kontranapad kako bi povratile izgubljene položaje kod naselja Novomihajlovka, Vladimirovka i Pavlovka.

Uništen ukrajinski BTR-4 “Bucefal”

Osim toga, ukrajinske snage bezuspješno su pokušale da napadnu jedinice ruskih trupa u pravcu naselja Novodarovka u Zaporoškoj oblasti. Artiljerijskim napadima i dejstvima jurišnih grupa ukrajinske snage su zaustavljene i vraćene na prvobitne položaje. Tokom borbi poginulo je i ranjeno više od 70 ukrajinskih vojnika. Uništen je jedan tenk, dva borbena vozila pešadije i pet oklopnih vozila i pet automobila.

U kupjanskom pravcu spriječen je pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše napad u pravcu naselja Kuzemovka u Luganskoj Narodnoj Republici. Ubijeno je više od 35 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila i četiri pikapa.

U krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage pokušale su da izvrše napad u pravcu naselja Golikovo i Červonopopovka u LNR. Ruske snage su potisnule neprijatelja, a u borbama je ubijeno više od 20 ukrajinskih vojnika, dok su tri borbena vozila pešadije i jedno oklopno vozilo uništeni.

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su komandna mjesta Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti, kao i 54 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika u 124 okruga.

Osim toga, uništeno je skladište naoružanja i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Kramatorsk u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Tokom kontrabaterijske borbe u Harkovskoj oblasti, uništena su dva višecevna raketna sistema ukrajinskih snaga „Uragan“, sa kojih je granatirana Belgorodska oblast.

U prethodna 24 časa sredstva PVO ruskih snaga oborila su pet ukrajinskih bespilotnih letelica u LNR, DNR i Hersonskoj oblasti.

Osim toga, presretnuto je 11 ukrajinskih raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema “Uragan” i “Oljha” u Harkovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.

Dejstva na Soledarskom pravcu

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

  • Invazija bjeloruskih trupa u Ukrajinu je malo vjerovatna.
  • Borbe se nastavljaju na liniji Svatvo-Kremennaja.

Uništena ukrajinska tehnika i povlačenje kod Ugledara

Pogoršanje vremenskih uslova utiče na borbu.

  • Rusko Ministarstvo odbrane najavilo je udar na ukrajinske snage u zoni Novoselovskog LNR.
  • Ruske trupe su nastavile ofanzivne operacije na Artjomovskom, Avdejevskom i zapadnom Donjeckom pravcu.
  • Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su ruske snage nastavile da premještaju dio snaga sa istočne (lijeve) obale reke Dnjepar na druga područja operacija, ali su i dalje zadržale značajno prisustvo snaga na jugu Hersonske oblasti.
  • Ukrajinsko granatiranje oštetilo je infrastrukturu Zaporoške nuklearne elektrane.

Dejstvo ruske jedinice “Sparte”

ISTOK

CATEGORIES
Share This