Najnovije: Rat u Ukrajini, 269. dan – Objavljen snimak ubijanja zarobljenika; “Defens ekspres”: Rusija napala Kijev sa „lažnom nuklearnom bojevom glavom“

Najnovije: Rat u Ukrajini, 269. dan – Objavljen snimak ubijanja zarobljenika; “Defens ekspres”: Rusija napala Kijev sa „lažnom nuklearnom bojevom glavom“

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ukrajinski vojnici hicima u glavu likvidirali najmanje 10 ruskih ratnih zarobljenika

Ukrajinski vojnici ciljano su ubili, hicima u glavu, više od 10 zarobljenih ruskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako dodaju u Ministarstvu ovaj zločin niko neće uspjeti da prikaže kao „tragični izuzetak“.

„Ciljano i metodično ubistvo koje su izvršili izopačeni pripadnici vojske Ukrajine, hicima u glavu, nad više od deset nepokretnih ruskih vojnika niko neće moći da prikaže kao ‘tragičan izuzetak’ dok kijevski režim navodno poštuje prava ratnih zarobljenika“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rusko Ministarstvo navodi da „objavljeni novi video-dokazi masovnog krvavog obračuna ukrajinskih snaga nad nenaoružanim ruskim zarobljenicima potvrđuje divljačku suštinu aktuelnog kijevskog režima na čelu sa Vladimirom Zelenskim i onima koji ga štite i podržavaju“.

Takođe se navodi da će Zelenski i njegovi saradnici morati da odgovaraju pred sudom istorije, narodima Rusije i Ukrajine za svakog mučenog i ubijenog ruskog ratnog zarobljenika.

Zvjersko ubistvo ruskih zarobljenika je uobičajena praksa u ukrajinskim jedinicama, koju Zapad ne primjećuje, ističu u Ministarstvu.

Ministarstvo je saopštilo i da ukrajinski vojnici koji su se ove nedjelje predali tretiraju u skladu sa zahtijevima Ženevske konvencije.

Istovremeno, predsjednik Savjeta pri predsjedniku Rusije za razvoj civilnog društva i ljudska prava Valerij Fadejev izjavio je da će video na kojem je prikazan ubistvo ruskih vojnika poslati međunarodnim organizacijama.

Podsjetimo, radi se o video-snimku obračuna ukrajinskih snaga sa ruskim zarobljenicima u Makejevki koji se pojavio na internetu.

UPOZORENJE! Snimak je uznemirujućeg sadržaja i mi objavljuje samo link, ali ne i video.

  • Rusija je napala Kijev projektilom sa „lažnom nuklearnom bojevom glavom“ – Defens ekspres

Prema pisanju publikacije, jedna od juče oborenih raketa bila je Kh-55, koja nije imala bojevu glavu, a umjesto nje je uvrnut prazan ćorak koji je djelovao kao simulator bojeve glave.

Uništavanje ukrajinskog punkta u Gorlovki

  • Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine na Kremennu nije potvrđena

Izvor vargonzo na liniji Kremennaja-Svatovo nije potvrdio informacije o aktivnim borbama u oblasti Kremenne.

Ima artiljerijskih duela. U toku je preciziranje situacije u Svatovu.

Udari ruskih kamikaza UAV po Pavlovki

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Ruske trupe su 17. novembra pokrenule još jedan masivan talas raketnih udara na teritoriju Ukrajine.

– Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o promjeni sastava Savjeta pri predsjedniku Ruske Federacije za razvoj civilnog društva i ljudska prava.

– Ukrajinske trupe izvode protivofanzivne operacije duž linije Svatovo-Kremennaja.

– Ruske trupe nastavile su jurišne operacije oko Artemovska, Avdijevke i jugozapadno od Donjecka.

  • Žestoke borbe u Donjecku

Ukrajinske snage su u protekla 24 sata oborile dvije krstareće rakete, pet projektila koji se lansiraju iz vazduha i pet bespilotnih letelica Shahed-136 iranske proizvodnje, tvrdi ukrajinska vojska.

Takođe, ukrajinska vojska navodi da je se najteže borbe u dosadašnjem devetomjesečnom ratu odvijaju u Donjeckoj oblasti, pri čemu su ruske snage ojačane trupama povučenima iz Hersona na jugu.

Udari po ukrajinskim položajima u Belogorovki

ISTOK

CATEGORIES
Share This