Najnovije: Rat u Ukrajini, 261. dan – Rusi se povlače na Dnjepar

Najnovije: Rat u Ukrajini, 261. dan – Rusi se povlače na Dnjepar

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rusi se povlače na Dnjepar

Rusko ministarstvo odbrane danas je i zvanično objavilo da je krenulo povlačenje ruskih snaga iz Hersona, na drugu obalu reke Dnjepra.

Portparol ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, je na dnevnom brifingu za novinare kratko spomenuo da je povlačenje u toku, iako nije iskoristio riječ povlačenje nego “manevar”, prenio je portal Index.hr.

“Ruske snage manevrišu prema ranije pripremljenim pozicijama na lijevoj obali rijeke Dnjepar u skladu sa odobrenim planom, a u smjeru Mikolajiv-Krivij Rih”, rekao je Konašenkov, govoreći o području nedaleko od grada Hersona.

Konašenkov nije objavio nikakve dodatne detalje, a nije ni pokazao snimke ili fotografije novog “manevra” ruskih snaga.

Podsjetimo, nakon niza najava da će bitka za Herson biti odlučujuća jer bi njen ishod mogao da odluči o daljem toku rata, objavljene su one koje govore o tome da je ruski predsjednik već počeo da priprema javnost na poraz u tom regionu.

Ruski nezavisni portal Meduza tvrdi da je došao u posjed dokumenata u kojima je tačno navedeno šta i kako mediji treba da objavljuju, kako bi se vijest o povlačenju što bolje primila.

Nekoliko sati kasnije stigla je i vijest da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Šojgu, na prijedlog glavnokomandujućeg ruskim snagama u Ukrajini, donio odluku da se ruska vojska povuče iz Hersona.

To su podržali i Jevgenij Prigožin, osnivač gupe plaćenika Vagner, ali i čečenski lider Ramzan Kadirov.

Rusi se utvrđuju na lijevoj obali Dnjepra

  • “Oslobodili smo 12 naselja”

General Valerij Žaluzni, komandant ukrajinske vojske, izjavio je danas na svom Telegram kanalu da je ukrajinska armija napredovala u dva pravca na južnom ratištu, koje obuhvata Hersonsku i Mikolajevsku oblast, sedam kilometara i oslobodila 12 naselja.

“Ne možemo ni da potvrdimo ni da demantujemo informacije o takozvanom povlačenju ruskih okupacionih snaga u Hersonu. Nastavljamo ofanzivna dejstva u skladu sa našim planom”, rekao je Žaluzni.

Uništen ukrajinski “Hamvi”

  • Zaporoški pravac je prioritet

Zaporoški pravac, zbog planova za zauzimanje Zaporoške nuklearne elektrane, postaće prioritet Oružanih snaga Ukrajine nakon povlačenja ruskih trupa sa desne obale Dnjepra, smatra predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Sada Zaporoški pravac postaje prioritetan. Naš neprijatelj prebacuje i prebacivaće snage tamo koje se budu oslobodile ispod Hersona. Zašto ovde? Jer cilj je i zauzimanje nuklearne elektrane“, rekao je on.

Prema Rogovim riječima, Oružane snage Ukrajine, koje se nalaze u dijelu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, već su dobile na desetine oklopnih čamaca, a više od 700 ljudi iz Snaga za specijalne operacije obučeno je za zauzimanje velikog objekta na obali Dnjepra.

  • ⚡Ruska zastava podignuta iznad Pavlovke⚡

Ruske snage su zauzele Pavlovku.

Detalj iz jučerašnjih borbi:

  • Ukrajinci u Snigirovki

Ukrajinci su ušli u Snigirovku koja je juče bila poprište borbi.

ISTOK

CATEGORIES
Share This