Najnovije: Rat u Ukrajini, 253. dan – Rusi zauzeli Nevelsku; Teške borbe za Pavlovku

Najnovije: Rat u Ukrajini, 253. dan – Rusi zauzeli Nevelsku; Teške borbe za Pavlovku

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

Mapa neprijateljstava /ruski izvor/

⚫ Svatovo-Kremenoe

Ruske trupe su pobijedile grupu ukrajinskihvojnika koji su djelovali zajedno sa stranim plaćenicima u oblasti Orljanke i Kuzemovke.

Artiljerijska vatra je nanijela poraz militantima u oblasti Červonopopovke i Makejevke, gde je neprijatelj pokušao da pređe u ofanzivu.

⚫Donjecki pravac

Ruske snage su pokrenule ofanzivu u oblasti Nevelskog i zauzete su pozicije ukrajinskih militanata. U napadu je zarobljen veliki broj oružja i zarobljeni vojnici.

⚫Ugledar pravac

U Pavlovki se nastavljaju teške borbe. Ruske snage sistematski potiskuju neprijatelja, trenutno je veći dio Pavlovke pod ruskom kontrolom.

Do sukoba dolazi i na području magistralnog puta ka Ugledaru. Ruske trupe pokušavaju da ga uzmu pod vatrenu kontrolu, otežavajući time logističke komunikacije Oružanih snaga Ukrajine.

⚫Hersonski pravac

Danas su hersonski i zaporoški pravci relativno mirni. Oružane snage Ukrajine vrše samo lokalne napade. Napadi Oružanih snaga Ukrajine pali su na područja naselja Milovoe, Suhanovo, Bruskinskoe, Kostromka i Zeleni Gaj.

  • Kanađska kompanija odbila francuski zahtjev za blokadom ruskih medija

🚫 Kanadska video platforma “Rambl”, alternativa Jutjubu na kojoj se ne cenzuriše sadržaj i vijesti, odbila je da ukine emitovanje ruskih medija na zahtijev francuskih vlasti.

Kris Pavlovski, direktor “Rambla” je objavio da će ta kompanija isključiti Francusku sa svoje platforme zbog zahtijeva Vlade te zemlje da blokira ruske medije.

✍️ “Francuska vlada je zahtijevala da Rambl blokira ruske medije. Kao i Ilon Mask, neću uklanjati naše postove ni zbog jedne strane vlade. Rambl će u potpunosti isključiti Francusku sa svog servisa (Francuska nije materijal za nas) i ispitaće legalnost njenog zahtijeva”, napisao je Pavlovski na Tviteru.

  • Ukrajina granatirala Severodnjeck

Ukrajinska vojska granatirala je Severodonjeck iz HIMARS-a

Ukrajinska vojska ispalila je dve rakete iz HIMARS-a na Severodonjeck, prenosi RIA.

  • Granitaran Antonovski most

Pretpostavlja se da je snimak današnjeg napada Oružanih snaga Ukrajine na području Antonovskog mosta kod Hersona.

Prema informacijama hitnih službi regiona, Kijev je danas popodne u ovom pravcu ispalio 18 projektila HIMARS MLRS, od kojih je 12 oboreno sistemima protivvazdušne odbrane.

Šest projektila pogodilo cilj:

  • Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

– Oružane snage Rusije odbile su sve pokušaje ukrajinske vojske da se probiju u Hersonsku oblast. Tom prilikom likvidirano je 105 ukrajinskih vojnika, radar sistema S-300;

– U Harkovskoj oblasti oboren ukrajinski MiG-29;

– Ruska vojska je odbacila ukrajinsku vojsku i strane plaćenike na početne pozicije u području Kupjanska, Harkovska oblast, likvidirano 150 protivničkih boraca;

– Ruska vojska je odbila napade ukrajinske vojske iz više pravaca u Luganskoj Narodnoj Republici;

– U borbama u dijelu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga poginulo je više od 100 ukrajinskih vojnika;

– Ukrajinska vojska je izgubila više od 250 vojnika u području Krasnog Limana.

Pogođen američki M109

  • Napad na kolonu Oružanih snaga Ukrajine na putu Zarečnoje-Torskoje:

U 21. sekundi projektil pogađa neprijateljsko vojno vozilo.

Odbrambena operacija Svatovsko-Kremenskaja se nastavlja, neprijatelj vozi opremu i pojačanja kako bi povećao pritisak. Ruska vojska izvodi preventivne udare artiljerijom.

ISTOK

CATEGORIES
Share This