Najnovije: Rat u Ukrajini, 249. dan – Ruska ofanziva, Avdievka pred okruženjem; Kadirov sprema osvetu

Najnovije: Rat u Ukrajini, 249. dan – Ruska ofanziva, Avdievka pred okruženjem; Kadirov sprema osvetu

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • U toku je ofanziva ruske vojske

Kako pišu ruski i ukrajinski telegram kanali, u toku je ofanziva ruske vojske kod Ugljedara, Donjecka Narodna Republika. U području Pavlovke je praktično uništena prva linija odbrane ukrajinske vojske. Ruska vojska koristi višecjevne raketni sistem “Solncepek”. Aktivna je avijacija – Su-25 i Su-34, kao i helikopteri.

  • Avdievka pred okruženjem

Avdievka je veoma blizu. Moglo bi se reći, evo ga.

Ruska vojska se žestoko bori da opkoli ovaj grad.

  • Oboren ukrajinski MIG29

U Nikolajevskoj oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva, oboren je ukrajinski MiG-29, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Odbijena je ofanziva ukrajinske vojske u ovom području, ubijeno više od 60 militanata. Pored toga, uništena su dva sistema “Himers” u Harkovskoj oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva. Ruska vojska je navela da je u Hersonskoj oblasti uništen jedan PVO sistem “Buk” i dve američke haubice M777.

Uništena ukrajinska oprema

  • Dron-kamikaza “Lancet” uništava PVO sisteme i američke haubice

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak ruskih dronova kamikaza koji uništavaju neprijateljske snage – sisteme PVO Buk-M1 i američke haubice M777

🛰 Dron kamikaza “Lancet” važi za najprecizniju rusku bespilotnu letelicu.

🛸 “Lancet” može samostalno da izvrši izviđanje, otkrije cilj na bojnom polju i pogodi ga. Zahvaljujući antilaserskoj zaštiti, gotovo je nemoguće presresti ili uništiti ove bespilotne letelice.

  • Pokušaj desanta

Ukrajinska vojska je pokušala da izvrši desant u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti koja se nalazi pod kontrolom Rusije. Ruska vojska je to spriječila. Protivnik je pretrpjeo gubitke i povukao se.

Napad Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć dronova u vodama Sevastopoljskog zaliva bio je najmasovniji od početka specijalne operacije, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

„Tokom noći izveden je najmasovniji napad bespilotnim letjelicama i nadvodnim aparatima na daljinsko upravljanje u vodama Sevastopoljskog zaliva“, rekao je Razvožajev.

Prema njegovim riječima, Oružane snage Ukrajine pokušale su da pogode vojne objekte Crnomorske flote.

„Neprijatelj je pokušao da udari na vojnu infrastrukturu Crnomorske flote. Sve bespilotne letjelice su na vrijeme otkrivene i uništene“, rekao je gubernator.

  • PVO nekoliko sati odbijao napade dronova

U Sevastpoljolju sistem protivvazdušne odbrane nekoliko sati je odbijao napade dronova. Svi neprijateljski dronovi su oboreni, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev. U napadu dronova niko nije povređen.

Američki dron „Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk“, koji je poletio sa Sicilije, već nekoliko sati kruži u blizini Krima.

  • “Odmazda”

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio da je u toku “posebna specijalna operacija pod nazivom Odmazda” u zoni gdje se izvodi glavna specijalna operacije Rusije.

On nije precizirao ko i zašto je posebno izvodi.

Na svom Telegram kanalu saopštio je o gubicima ukrajinske strane u dijelu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga. Skrenuo je pažnju i na pravac Soledara – “u sektoru specijalnih snaga Ahmat”.

Lider Čečenije je istakao i efikasnost čečenskih bataljona i puka Ministarstva odbrane Rusije u području Donjecka.

Razorno dejstvo ruskog “Solncepeka” u Donasu

ISTOK

CATEGORIES
Share This