Najnovije: Rat u Ukrajini, 241. dan – Žestoke borbe u rejonu Bahmuta; Ukrajina očekuje ofanzivu iz Bjelorusije?!

Najnovije: Rat u Ukrajini, 241. dan – Žestoke borbe u rejonu Bahmuta; Ukrajina očekuje ofanzivu iz Bjelorusije?!

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Situacija u pravcu Bahmuta 

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju sa kontranapadom na položaje PMC „Vagner“ skoro duž cijele linije fronta – od Spornog do Nikolajevke-2, ali bezuspješno. “Muzičari” ne samo da uspješno drže odbranu, već i idu naprijed.

– PMC „Vagner“ napreduje od Nikolajevke-2 ka jugu autoputem Bahmut-Gorlovka, približavajući se dva velika uporišta Oružanih snaga Ukrajine. Nakon što budu eliminisani, dionica puta od Otradovke do stanice Majorska preći će pod punu kontrolu ruskih snaga;

– U isto vrijeme, napreduje se od Otradovke i Zajceva do još tri ukrajinska uporišta južno od Opitnog. Žestoke borbe se vode u samom regionu Iskušenog;

Uništena ukrajinska tehnika na Hersonskom pravcu

– Na istočnoj periferiji Bakhmuta, Vagner PMC nastavlja da kontroliše raskrsnicu ulice Patrice Lumumba i dio teritorije baštovanskog udruženja;

– Zapadno od magistralnog puta Soledar-Pokrovskoe, odredi „muzičara“ likvidirali su dva uporišta Oružanih snaga Ukrajine i napredovali duž zapadne periferije naselja. Bakhmutskoie u pravcu seoskog vijeća Bakhmut

Izrešetan autobus sa ukrajinskim vojnicima

  • Rusi se dodatno naoružavaju dronovima

Ruske trupe su dobile veliku seriju izviđačkih bespilotnih letjelica Orlan. Takođe, na Hersonski front je poslato više od 1.500 dronova – kamikaza „Lanceta”.

  • Ruska vojska napreduje u Donbasu

Rusi napreduju u Donbasu gađajući Oružane snage Ukrajine duž cijele linije fronta – glavno je iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

– Ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

– Oružane snage RF usmjeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

– Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cijele linije fronta, obezbjeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

– Oružane snage RF izvele su najmanje 20 naleta kamikaza bespilotnih letjelica u napad na infrastrukturu.

– Ruska vojska je izvela 3 raketna i 20 vazdušnih udara, a izvela je i 10 napada iz MLRS-a na ciljeve u oblastima više od 20 naselja.

Pripadnici “Sparte” likvidirali i zarobili grupu ukrajinskih vojnika

  • Raste rizik od druge ofanzive ruske vojske iz Belorusije – Generalštab Oružanih snaga Ukrajine

Meta ovoga puta možda neće biti Kijev. „Ovog puta može se promijeniti pravac ofanzive zapadno od bjelorusko-ukrajinske granice kako bi se presjekle glavne logističke arterije za snabdijevanje Ukrajine naoružanjem i vojnom opremom iz partnerskih zemalja.

Na aerodromima Republike Bjelorusije nalaze se avioni MiG-31, koji mogu biti naoružani krstarećim raketama tipa „Kinžal“.

Razbijen pokušaj ukrajinskog napada na Hersonskom pravcu

  •  Institut za rat: Putinu prijeti još jedan razoran poraz

RUSIJA vjerojatno planira masovno povlačenje s ranjivih položaja u južnoj regiji Herson kako bi izbjegla “razoran poraz” u Ukrajini, procijenio je Institut za rat.

alt

  • Nove eksplozije kod mosta u Hersonu

Ukrajinski mediji javljaju da je kod mosta Antonivskij u okupiranoj ukrajinskoj regiji Herson odjeknulo više eksplozija.

Radi se o mostu preko rijeke Dnjepar koji spaja okupirane gradove Herson i Oleški.

Ukrajinske snage su, podsjećamo, u protivnapadu u Hersonskoj oblasti, iz koje Rusi već danima masovno evakuišu civile.

  • Pred Surovikinom tri opcije

Novi zapovjednik ruskih oružanih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin rekao je u nedavno datom intervjuu da se “najteže odluke ne mogu isključiti, govoreći o situaciji u region Herson, gdje su Rusi preko lokalnih vlasti najavili evakuaciju civila s desne obale Dnjepra.

Situacija u region je teška, a snabdijevanje preko dnjeparskih mostova zaustavljeno je zbog ukrajinskih raketnih napada, priznao je Surovikin.

Dan nakon ove izjave ruski lider Vladimir Putin proglasio je “ratno stanje” u okupiranom regionu, što između ostalog, omogućava prisilno iseljavanje lokalnog stanovništva. Sada se otvara najvažnije pitanje u ovom trenutku u ratu u Ukrajini, a to je kakve “teške odluke” rusko zapovjedništvo može da donese s obzirom na položaj njihove vojske na tom području.

Kako prenosi Jutarnji list, “general Armagedon” pred sobom ima tri opcije.

Prva opcija bilo bi povlačenje na istočnu obalu Dnjepra. S vojne tačke gledišta, to bi bila najlogičnija odluka s obzirom na to da nije moguće promijeniti odnos snaga na desnoj obali Dnjepra. Ruska grupacija neće moći da napreduje prema Nikolajevu i Odesi u dogledno vrijeme pa stoga nema smisla ostati u poluokruženju, a borbeno spremne jedinice s mostobrana u Hersonu mogle bi se koristiti za odbranu lijeve obale i prilaza Krimu, koji su, s vojnog gledišta, mnogo važniji od mostobrana.

Međutim, takvu odluku koči politika jer Herson je jedino regionalno središte koje su Rusi uspjeli da osvoje od početka invazije, a nakon aneksije istoka i juga Ukrajine postao je prijestolnica jedne od “novih regije Ruske Federacije”. Osim toga, očigledno je da je, barem do kraja ljeta, među glavnim ciljevima ovog rata za Kremlj bilo zauzimanje Odese, što je sada apsolutno nerealno. U ovim okolnostima, sve ukazuje na to da je upravo evakuacija, s političke tačke gledišta, ona “teška odluka” koju je najavio general Surovikin. I to najpre proruskih stanovnika Hersona, a potom i trupa, s desne obale na istok, smatra portal Meduza u geostrateškoj analizi.

Drugi scenario je stvaranje “tvrđave Herson” i ulične borbe. Odbranom “hersonske tvrđave” riješio bi se glavni politički problem kakvo je predaja regionalne prijestonice, a i marionetski “šef regije” Volodimir Saldo takođe je govorio o tome da Herson treba da postane “tvrđava”. Ali takva je odluka problematična s vojnog gledišta jer snabdijevanje preko rijeke pod vatrom ukrajinske artiljerije biće još teže, ako ne i nemoguće. Osim toga, do sada je rusko zapovjedništvo radije evakuisalo trupe iz područja gde se nisu mogli pravilno snabdjeti – iz okoline Kijeva, sa Zmijskog ostrva i sa sjevera Harkivskog regiona – umesto da se njihovi vojnici bore u opkoljenim “tvrđavama” do poslednjeg čovjeka.

I konačno, postoji i najgora opcija – nuklearni udar. To je najpre nagovijestio Nikolaj Mitrohin, antiputinovski istoričar koji živi i radi u Njemačkoj. Sada to više ne odbacuju ni stručnjaci koji istražuju vjerovatnu doktrinu upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja od ruskog zapovjedništva.

Naime, najveći dio oslobođene regije Herson je rijetko naseljeno područje na kom se sada nalaze hiljade ripadnika ukrajinskog vojnog osoblja. Teoretski, upravo takvo područje može biti odabrano za demonstracioni nuklearni udar, s ciljem ili da se poveća eskalacija do granice koju neprijatelj (Ukrajina i Zapad) sebi ne može da priušti ili da se prisili taj neprijatelj da deeskalira sukob pod prihvatljivim uslovima za Kremlj. Pripreme za takav udar zahtijevaju evakuaciju stanovništva kako bi se izbjegle “kolateralne žrtve”.

Ali, vrlo je malo vjerovatno da je Surovikin mislio upravo na to kada je spominjao “tešku odluku”. Nuklearni udar ne obećava nikakvu vojnu korist i izrazito je opasan u političkom smislu, pa Zapad, umjesto deeskalacije, može eskalirati, na primjer, snažnim udarima konvencionalnim oružjem na rusku vojsku u Ukrajini.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This