Najnovije: Rat u Ukrajini, 223. dan – Loše za Ukrajince u Artemovsku; VSU upala u klopku

Najnovije: Rat u Ukrajini, 223. dan – Loše za Ukrajince u Artemovsku; VSU upala u klopku

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– Više od 140 militanata likvidirano je u pravcu Kupjanska;

– Više od 100 militanata, šest oklopnih vozila i dva borbena vozila Grad MLRS uništeno je u pravcu Krasnolimanskog;

– Na području naselja likvidirano preko 260 militanata. Kalinovka na pravcu Artjomovski;

– Odraženi pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da napreduju u pravcu Nikolaev-Kryvyi Rih;

– Na pravcu Zolotaja Balka, Aleksandrovka, neprijatelj je sa nadmoćnijim tenkovskim jedinicama uspeo da se zabije u dubinu naše odbrane – gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 130 ljudi i 23 jedinice vojne tehnike;

– Operativno-taktičkom i vojnom avijacijom, raketnim snagama i artiljerijskim udarima pogođeno je 199 ciljeva, uklj. radarska stanica ZRK “S-300”;

– Tokom kontrabaterijske borbe uništene su tri baterije MLRS-a Grad;

– Oborena su tri ukrajinska bespilotna letelica.

Ruske specijalne snage u dejstvu na Harkovskom pravcu

  • Složena situacija za Ukrajince u Artemovsku

Ukrajinac kaže da je u oblasti Artemovsk (Bakhmut) situacija tužna i da su primorani da napuste svoje pozicije.

Tamo ruske jedinice i jurišni odredi Vagner PMC nastavljaju da istiskuju ukrajinske snage sa periferije Artemovska (Bahmuta) i Soledara.

  • Dva ukrajinska bataljona u nespješnom pohodu na Novu Kahovku

Ruske trupe uništile su dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine koja su se probila kod Dudčana sa namjerom da zauzmu Novu Kahovku i Kahovsku hidroelektranu.

To je izjavio za emisiju “Solovjov uživo” šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

“Sa sjevera su uspjeli da se probiju na teritoriju oblasti. Tamo se nalazi naselje Dudčani. Krenuli su na Dudčane, da bi kasnije nizvodno išli do Kahovske hidroelektrane…. Proboj nije dugo trajao, kada je avijacija počela da radi i ispostavilo se da je uništeno mnogo ukrajinskih oklopnih vozila, kao i ljudstva… Poražena su praktično dva bataljona koja su dolazila iz pravca Dudčana. Oni su htjeli da dođu do Kahovske hidroelektrane”, objasnio je on.

  • LNR: VSU upala u klopku

Ukrajinske trupe na teritoriji Luganske Narodne Republike upale su u “vatrenu klopku”, rekao je predstavnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

“One su se 1,5-2 kilometra pomjerile napred. I to je učinjeno da bi Zelenski objavio o novim uspjesima. Međutim, on ne govori da je svoje borce poslao u sigurnu smrt. Sada su sa tri strane pod vatrom naših snaga i Rusije – sa sjevera, istoka i juga, sistematski se uništavaju svi koji ulaze na teritoriju LNR”, rekao je oficir Narodne milicije.

  • Spriječena ofanziva na Herson

Spriječena je ofanziva ukrajinske vojske na Hersonsku oblast. Situacija na Nikolajevskom pravcu ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ruske Federacije, saopštio je zamjenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

“Ukrajinske trupe su krenule duž Dnjepra u pravcu Dudčana i tamo su ih primjetile ruske Vazdušno-kosmičke snage”, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Stremousov je naglasio da je „u ovom trenutku situacija potpuno pod kontrolom“.

ISTOK

CATEGORIES
Share This