Najnovije: Rat u Ukrajini, 221. dan – Rusi se povukli iz Limana; Kadirov kritikuje Lapina

Najnovije: Rat u Ukrajini, 221. dan – Rusi se povukli iz Limana; Kadirov kritikuje Lapina

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rusi se povukli iz Limana

Savezničke snage napustile su mjesto Krasni Liman u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako su naveli, povukle su se na povoljnije pozicije, jer je postojala opasnost da budu opkoljene.

Kako je precizirano, u toku proteklog dana u pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 200 ukrajinskih vojnika, a takođe je uništeno pet tenkova i devet borbenih vozila pešadije.

“Uprkos pretrpljenim gubicima, zbog značajne nadmoći u snagama i sredstvima, protivnik je uveo rezervne snage i nastavio ofanzivu u pravcu Krasnog Limana”, navodi ruska vojska.

Ruska avijacija je preciznim napadima na položaje 65. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u području grada Zaporožje likvidirala do 60 vojnika i uništila 10 jedinica vojne tehnike, kao i dva američka višecjevna raketna bacača “Himars”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ukrajinski MiG-29 iznad Nikolajevske oblasti.

U pravcu Nikolajev-Krivi Rog za dan je likvidirano preko 270 ukrajinskih vojnika. Uništeno je i pet tenkova, šest borbenih vozila pešadije, 23 vojna oklopna vozila i 11 automobila.

Pored toga, u Harkovskoj oblasti raketnim napadom uništen je položaj jedinica 14. mehanizovane brigade ukrajinske vojske. Likvidirano je preko 50 militanata, a uništeno je i 12 jedinica specijalne vojne tehnike.

Oružane snage Rusije takođe su uništile šest ukrajinskih komandnih mesta u DNR i Nikolajevskoj oblasti, kao i 68 artiljerijskih jedinica, ljudstvo i vojnu tehniku u 153 rejona.

Snimci iz Limana:

  • Ukrajinska zastava u Limanu

Portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji rekao je da su ukrajinske snage opkolile grad Liman.

On je mjesecima služio kao logističko i transportno čvorište za ruske operacije na sjeveru regiona.

On dodaje da je na tom području bilo između 5.000 i 5.500 ruskih vojnika.

Neki su se predali. Imaju dosta poginulih i ranjenih, ali operacija još nije završena“, rekao je Čerevatji.

Ukrajinske oružane snage objavile su snimak ispred znaka za ulaz u grad Liman, gdje tvrde da su opkolile hiljade ruskih vojnika.

  • Kadirov kritikuje Lapina

Ramzan Kadirov ocijenio je da bi zbog najnovih preokreta na bojnom polju Moskva trebalo da razmotri da upotrebi taktičko nuklearno naoružanje niskog učinka.

U poruci na svom Telegram kanalu Kadirov je kritikovao ruske vojne komandante zbog današnjeg napuštanja položaja u gradu Limanu na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

“Po mom ličnom mišljenju, trebalo bi preduzeti drastičnije mere, sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja”, poručio je Kadirov.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

Uvjek sam govorio: nema ništa bolje od izrečene istine, doduše gorke, uvredljive, ali istine. Ovo je jedini način da se krene naprijed. Zbog toga ne mogu da ćutim o tome šta se desilo u Krasnom Limanu.

Odbranom ovog odsjeka rukovodio je komandant Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin, koji je dobio zvijezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska, iako ga de facto nije bilo i nije bio. Lapin je takođe predat trupama Zapadnog vojnog okruga.

General-pukovnik je rasporedio mobilisane borce LNR i drugih jedinica na svim granicama Limanskog pravca, ali im nije obezbijedio potrebnu komunikaciju, interakciju i snabdijevanje municijom. Prije dvije nedelje, general-major, komandant specijalnih snaga Ahmat, moj dragi BRAT Apti Alaudinov, lično me je izvjestio da naši borci mogu postati laka meta. Zauzvrat, obavjestio sam Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, o opasnosti. Ali general me je uvjeravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat i da ne vjeruje da je moguće povlačenje u Krasni Liman i okolinu.

Nedjelju dana kasnije, Lapin premješta svoj štab u Starobelsk, stotinu kilometara od svojih potčinjenih, dok sam sjedi u Lugansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama, ako ste udaljeni 150 km od njih? Zbog nedostatka elementarne vojne logistike, danas smo napustili nekoliko naselja i veliki dio teritorije.

Nije sramota što je Lapin osrednji. I to što ga na vrhu pokrivaju čelnici u Generalštabu. Da sam po svome, degradirao bih Lapina u čin redova, lišio bih ga odlikovanja i, sa mitraljezom u rukama, poslao bih ga na prve redove da krvlju spere svoju sramotu.

Vojni nepotizam neće dovesti do dobra. U vojsku je potrebno postaviti ljude čvrstog karaktera, hrabre, principijelne, koji brinu za svoje borce, koji kidaju zube za svog vojnika, koji znaju da potčinjeni ne može ostati bez pomoći i podrške. U vojsci nema mesta nepotizmu, pogotovo u teškim vremenima.

Nismo imali dovoljno suvog grožđa? Već tada sam rekao: pucajte na vojnu koncentraciju neprijatelja u Izjumu koji su zauzeli nacisti, tim prije što je naša artiljerija u to vrijeme imala takvu priliku. Odjednom bi pobili glavne sataniste i fašiste. Moramo da sprovedemo NVO u punom smislu te reči, a ne da flertujemo. Iskoristite svaku priliku i svako oružje za odbranu NAŠE teritorije. Donjeck je i dalje granatiran. Stanovnici pripojene 4 teritorije žele da budu zaštićeni.

Ne znam šta Ministarstvo odbrane RF izvještava Vrhovnom komandantu, ali po mom ličnom mišljenju treba preduzeti drastičnije mjere, do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe niskih -donosi nuklearno oružje. Nije potrebno svaku odluku donositi s okom na zapadnoameričku zajednicu – ona je to već rekla i učinila mnogo protiv nas.

Juče je bila parada u Izjumu, danas zastava u Limanu, a šta sutra?

Sve bi bilo dobro da nije tako loše.

ISTOK

CATEGORIES
Share This