Najnovije: Rat u Ukrajini, 212. dan – Velika razmjena zarobljenih; Mobilizacija u svim krajevima Rusije

Najnovije: Rat u Ukrajini, 212. dan – Velika razmjena zarobljenih; Mobilizacija u svim krajevima Rusije

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Erdogan posredovao razmjenu zarobljenika

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan preuzeo je odgovornost za operaciju razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Na ukrajinskim kanalima pojavila se informacija da je iz ruskog zatočeništva vraćeno 215 ukrajinskih i stranih državljana.

Prema našim informacijama, danas se u Rusiju vratilo 55 ruskih vojnika (od toga oko sedam oficira). Sutra se očekuje povratak još 30. U današnjoj grupi nema pilota.

Među razmjenjenima je i deset stranaca,  a jedan je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Avion  sa njima je već sletio u Saudijsku Arabiju.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obavještava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, pušten danas i da će sutra biti u Hrvatskoj.

– Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, od prvog dana predano radi i sarađuje sa ukrajinskim vlastima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ukrajinskog rukovodstva tokom njegove posjete Ukrajini u maju. Ovim putem zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu na posvećenosti, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja – saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Prebeg je uhvaćen u blizini Marijupolja i optužen da je učestvovao u rušenju vlade kao ukrajinski plaćenik i zaprećena mu je smrtna kazna. On se u avgustu izjasnio da nije kriv na sudu u Donjeckoj Narodnoj Republici, gdje mu je suđeno zajedno sa Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najoštrije osudila optužnicu protiv Prebega, koji je bio zatočen u toj samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije saopštila da je u kontinuiranom kontaktu sa ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Gardijan je objavio da su pušteni američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

Oslobođenje stranaca je uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, rekao je saudijski zvaničnik.

Prema izvorima u Čkalovski je noćas sletio avion sa 55 ruskih vojnika razmijenjenih iz ukrajinskog zatočeništva.

Među razmjenjenim je i Putinov kum i biznismen, bivši ukrajinski poslanik Viktor Medvedčuk.

  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– U regiji Harkov, uklj. prilikom pokušaja formiranja APU r. Oskol kod N. p. Dvurečnoje, uništeno je do 130 militanata i 26 jedinica vojne opreme;

– U n.p. Monachinovka, uništena je instalacija MLRS “HIMARS”;

– U Zaporožju je likvidirano do 150 militanata Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika “Legija stranaca”;

– Više od 90 militanata ubijeno je tokom udara na privremeni punkt 17. tenkovske brigade i skladište municije 80. desantno-jurišne brigade u regionu Seversk (DPR);

– Udarima operativno-taktičke i vojne avijacije, raketnih trupa i artiljerije pogođeno je 217 objekata, uključujući komandno mjesto bataljona 1. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja. Vesjoloje (DPR) i vod MLRS “HIMARS” u rejonu naselja. Bereznegovatoe, Mykolaiv region;

– oboreno 17 ukrajinskih bespilotnih letelica;

– Presreo sedam američkih antiradarskih projektila “HARM”.

Udari po ukrajinskiom položajima u Zaporožju

  • Ukrajinski tegljač pogođen dronom

Ukrajinski tegljač u Očakivu gori nakon što ga je pogodio iranski dron:

  • Čečeni raspoloženi za borbu

Ramzan Kadirov, lider čečena je na Telegram kanalu napisao: “Odmah po dolasku u zonu raspoređivanja, drugi odred čečenskih boraca odmah je počeo da eliminiše neprijateljske vatrene položaje. Hrabrost, hrabrost i želja za porazom neprijatelja odmah su dali rezultat.

Napad naših vojnika je bio uspješan. Neprijateljska vatrena tačka potisnuta. Dakle, perimetar za perimetrom, zgazit ćemo ovo nacističko kopile do kraja. Uspjeh će nas pratiti na cijeloj liniji fronta!
Allahu akbar!”

  • Propala ukrajinska ofanziva na NE Zaporožje

19. brigada Oružanih snaga Ukrajine krenula je na juriš na nuklearnu elektranu Zaporožje

Trenutno je oko 1000 Ukrajinaca upalo u kotao čečenskih jedinica, uništena je sva NATO oprema! Mnogo leševa i spaljenih tijela.

  • Ukrajinci se svete ubijanjem civila u Donjecku

Video krvavog zločina kijevskog režima – granatiranja glavnog grada Donbasa. Unakažena tijela na ulicama i uništenje stambenih zona. Neselektivna vatra po urbanim sredinama, na trgovima.

Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine djeluje uz direktnu podršku NATO-a, pišu ogorčeni ruski portali.

  • Nervozni Zelenski o vojnoj pomoći NATO

Zelenski je veoma zabrinut zbog dobijanja tenkova od NATO-a:

„Ako ne želite da date tenkove… Dobićemo ovaj rat bez vaših tenkova, ali htio sam da znate da se borimo za naše zajedničke interese”, tvrdi Zelenski.

  • Masovna regrutacija po Rusiji

Vojne registracije i registrature širom zemlje su prepune:

Prijavljivanje za mobilizaciju u Čečeniji:

Prvi mobilisani u Magadanu na istoku Rusije:

ISTOK

CATEGORIES
Share This