Najnovije: Rat u Ukrajini, 206. dan – Rusi pale “južni front”

Najnovije: Rat u Ukrajini, 206. dan – Rusi pale “južni front”

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rusi pale „južni front“ – kreću u likvidaciju ukrajinskog „andrejevskog placdarma“

Prvi put zadejstvovali strateške bombardere TU-95 – razorili Dambu kod Krivog Roga

Ruska vojska kao da počinje da ratuje u Ukrajini drukčije i žešće.

Njene Vazdušno-kosmičke snage su strateškim bombarderima Tu-95 razorile Karačunovsku dambu na akumulaciji na rijeci Ingulec kod Krivog Roga. Sa ciljem da voda koja je odmah jurnula naniže odnese prije svega pontonske mostove ukrajinske armije i odsječe od njihove glavnine i logistike ukrajinske jedinice koje – na lijevoj obali te rijeke – drže andrejevski placdarm.

Nivo vode se podigao za bezmalo tri metra, pa su „andrejevci“ za manje od pola sata bili odsječeni od svojih.

Ruska avijacija i artiljerija odmah su počele da tuku cijeli placdarm.

Očekuje se da će vrlo brzo početi i juriš na te ukrajinske položaje.

Sa likvidacijom „andrejevskog placdarma“ – Rusi bi poništili sva dostignuća ukrajinske armije ostvarena posljednjih mjeseci.

Ovaj udar dvostruko je značajan.

Navodi na zaključak da ruska vojska počinje da težih svojih operacija prenosi na južni front i da je razaranje dambe takođe u funkciji osujećivanja ukrajinske ofanzive prema Energodaru, Melitopolju i Berdjansku.

Ukrajinci na tim dijelovima fronta danima gomilaju trupe i tešku ratnu tehniku, a iz Orehova već dva dana šalju čete koje doziranim okršajima „opipavaju“ slaba mesta u ruskim položajima…

  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

Ruska PVO uništila je u vazduhu 53 projektila višecjevnog raketnog sistema „Himars “ i „Oljha“ na području više naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

🔸 U saopštenju se dodaje da je na području grada Soledara uništen protivavzdušni raketni sistem „Osa-AKM“.

🔸 Pored toga, PVO sredstvima tokom prethodnog dana oboreno je pet bespilotnih letjelica u oblastima naselja u DNR i naseljima u Hersonskoj oblasti.

🔸 Prema saopštenju, usljed napada ruskih snaga preko 400 ukrajinskih vojnika je likvidirano i ranjeno, a više od dvadeset jedinica oklopnih i motornih vozila uništeno.

🔸 Takođe, uništeno je više od tri hiljade komada municije za raketnu i topovsku artiljeriju različitog kalibra.

🔸Na području naselja u Nikolajevskoj oblasti uništeni su štab i baza za pripremu posebnog centra specijalnih operacija „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine.

🔸U Harkovskoj oblasti pogođeni su privremeni komandni punktovi 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i punktovi nacističke formacije „Kraken“ u Harkovu.

Tankeri OBTF “Kaskad” DPR uništavaju neprijateljska oklopna vozila

  • Bitka za Herson: situacija na odsjecima Posad-Pokrovski i Aleksandrovski

▪️U popodnevnim satima Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da probiju odbranu Oružanih snaga Rusije u rejonu kod sela Pravdino. U napad je krenula oklopna grupa od šest borbenih vozila pješadije i tri tenka.

▪️Jedinice ruskih vazdušno-desantnih trupa vatrom su dočekale napredne snage Oružanih snaga Ukrajine. Nekoliko jedinica ukrajinske opreme uspjelo je zaobići položaje i pokušalo je otići u pozadinu, ali je naletjelo na rezerve koje su se brzo približile.

▪️Tokom borbe padobranci su uspjeli da unište sva probijena neprijateljska borbena vozila pješadije i jedan tenk. Nakon gubitka opreme, ukrajinske formacije su počele da se povlače, ali su došle pod napad artiljerije i aviona.

▪️U ovom trenutku borci Oružanih snaga Rusije i helikopteri vojne avijacije uništavaju preostale grupe boraca Oružanih snaga Ukrajine koji nisu stigli da se povuku sa područja Pravdine.

  • HIMARIS-om po centru Hersona

Prema prvim informacijama najmanje je jedna osoba poginula, a ima ranjenih civila.

  • LNR: U eksploziji ubijen generalni tužilac i njegov zamjenik

Generalni tužilac samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Sergej Gorenko i njegov zamjenik ubijeni su danas u eksploziji bombe u njihovim kancelarijama, saopštili su lokalni zvaničnici i službe za hitne situacije, prenosi Rojters.

“Prema prvim podacima, generalni tužilac LNR Sergej Gorenko podlegao je povredama usljed eksplozije u njegovoj kancelariji”, izjavio je portparol jedne od hitnih službi Luganska, prenijela je agencija Interfaks.

Novinska agencija TASS citirala je pukovnika iz ministarstva policije LNR koji je potvrdio smrt Gorenka.

  • Ukrajinac BOV-om pobio i pregazio svoje saborce

Da li zbog neobučenosti ili nekih drugih razloga ovaj vozač BOV-a je usmrtio brojne saborce:

Neki su pokušali da ga zaustave, ali bezuspješno.

ISTOK

CATEGORIES
Share This