Najnovije: Rat u Ukrajini, 204. dan – Odbijeni novi ukrajinski napadi; Rusija koristi iranske dronove

Najnovije: Rat u Ukrajini, 204. dan – Odbijeni novi ukrajinski napadi; Rusija koristi iranske dronove

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Nato tehnika kod Davidovog broda! Napad je odbijen

Ukrajinci su kod Davidovog broda u Harkovskoj oblasti pokušali napad naoružani novom NATO tehnikom, poljskim “Krabama” 155 mm i borbenim vozilima “Hamvi”.

Napad je odbijen.

  • Rusija počela da napada neprijatelja borbenim iranskim bespilotnim letjelicama?

Ukrajinci su pokazali do sada nepoznatu bespilotnu letjelicu kamikaza Geran-2 koja ih je napala, a koja je veoma slična iranskom Šahed-136.

Ovaj borbeni dron napao je položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu Kupjansku, čiji je zapadni dio pod ukrajinskim militantima, a istočni pod ruskom vojskom.

Ranije su SAD saopštile da je Teheran Moskvi isporučio veliki broj svojih borbenih dronova, a Iran je nedavno priznao da svoje oružje prodaje nekoj velikoj sili.

  • Fokus se pomjera na jug

Vrlo vjerovatan diverzantski napad odbijen je u Hersonskoj oblasti kod Davidovog Broda, gdje je neprijatelj napao sa nekoliko pješadijskih četa i nekoliko desetina tenkova, bezuspješno. Ipak, Jurij očekuje glavni napad vrlo brzo između Tokmaka i Pologa, gde se primjećuje neprijateljska grupa od 3000 ljudi, pojačana tenkovima.

Očigledna namjera je da se ponovi uspjeh ofanzive Balakleja/Izjum, probije se do Melitopolja i Berdjanska i sruši cijeli ruski front na jugu. Ako ne uspije, situacija za neprijatelja može postati gora nego prije Izjumske ofanzive, poništavajući njegove prethodne dobitke.

Napadi na Krasni Liman počinju da slabe. Prvog dana, sve što je zadržao najmoćniji udar, bio je dobrovoljački bataljon sa Kubana, koji je na kraju spasao stvar. Vagnerovci napreduju kod Bahmuta.

Uništavanje ukrajinskog borbenog vozila u pokretu

  • Komandant odreda Ahmat uvjerio je građane Ruske Federacije o Izjumu i Balakleji

Alaudinov je objasnio da su savezničke snage bile prinuđene da napuste ova naselja kako bi izbjegli nepotrebne gubitke zbog činjenice da je ogroman broj ukrajinskog vojnog osoblja, više od 30 hiljada ljudi, bačen u ovom pravcu.

Međutim, u vrlo bliskoj budućnosti, komandant čečenske jedinice obećao je da će povratiti Balakleju, Izjum i Kupjansk, jer su Oružane snage RF dobile veoma velika pojačanja.

Međutim, u vrlo bliskoj budućnosti, komandant čečenske jedinice obećao je da će povratiti Balakleju, Izjum i Kupjansk, jer su Oružane snage RF dobile veoma velika pojačanja.

“Front se već stabilizovao, to je sve. Nikada nije bilo toliko boraca na mojoj liniji fronta. Čak su mi poslali i veoma velika pojačanja. Pustili smo ogromne snage koje su već počele da rade svoj posao. Zato predlažem svima da sačekaju, i vide kako ćemo mi raditi svoj posao“, rekao je Alaudinov na TV kanalu „Rusija 24“.

Reportaža iz Kodeme

  • Situacija u pravcu Soledara

▪ Odredi „PMK Vagner”, razvijajući ofanzivu iz pravca Kodema, oslobodili su naselja Nikolajevka, Nikolaevka Druga i uništili veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na magistralnom putu Bahmut (Artemovsk) – Majorsk. Sa zauzetih položaja ide napredovanje ka Otradovki i južnoj periferiji Zajceva.

▪ U isto vrijeme, jedinice Vagnerovog PMC-a napadaju sa Veršine i približavaju se drugom utvrđenom području zapadno od Zajceva.

▪ Takođe postoji napredak od autoputa Bahmut-Svetlodarsk. „Vagnerovci“ nastavljaju da opkoljavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na trafostanici Donbaskaja, približavajući se teritoriji objekta blisko sa istočne i sjeveroistočne strane.

▪Odredi PMC Vagner zauzeli su i dio autoputa Pokrovskoe-Bamutskoje i nastavljaju ofanzivu u pravcu zapada. Jedinice 7. brigade NM DNR zauzele su prvi kvart na sjeveru Soledara. Sada linija dodira ide ulicom Kosmonavtov.

▪Zapadno od Lisičanska, Oružane snage Ukrajine pokušale su da uspostave kontrolu nad naseljem Belogorivka, ali je napad odbijen. U blizini Spornog, jedinica BARS Oružanih snaga Rusije izbacila je Oružane snage Ukrajine sa kontrolnog punkta na ulazu u selo, vode se pozicione borbe i artiljerijski dueli u okolini Ivano-Darjevke.

▪Na Severskom odsjeku snaga, 54. ombr brigada se sprema za napad na Zolotarevku. U vazdušnom prostoru u blizini grada djeluju taktičke letjelice ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Vagnerovci u Bakhmutu

  • Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

▪Oružane snage RF uništile su više od 150 ukrajinskih vojnika na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog;

▪VKS Ruske Federacije je visokopreciznim udarima uništio do 70 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine i pet komada tehnike u Zaporožskoj oblasti;

▪Oružane snage RF nanele su masovne udare na ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Balakleje i Kupjanska, Harkovska oblast;

▪Ruska avijacija je visokopreciznim udarima na položaje pet ukrajinskih brigada u DNR uništila do 250 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;

▪Ofanzivna dejstva Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog su neuspješna;

▪Lovacka letelica Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu Kinburnske rame Hersonske oblasti uništila je helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;

▪Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanijele su masovni udar u oblasti Harkova na dvije brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici su iznosili 150 poginulih i ranjenih;

▪Ruska vojska uništila je protivbaterijski radar AN/TPK-64 američke proizvodnje u regionu Mikolajeva;

▪Ruska PVO oborila je četiri bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine, raketu Točka-U, presrela 33 granate Alder MLRS i HIMARS.

Dejstvo ruskih helikoptera K52 u Zaporožju

ISTOK

CATEGORIES
Share This