Najnovije: Rat u Ukrajini, 198. dan – Ukrajinci iznenadili Ruse u Balakliji; Rusi na ulazu u Bahmut

Najnovije: Rat u Ukrajini, 198. dan – Ukrajinci iznenadili Ruse u Balakliji; Rusi na ulazu u Bahmut

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ukrajinci iznenadili Ruse u Balakliji

Komentator na Telegramu Juri sugeriše da je ruska komanda očigledno bila uhvaćena nespremno sa ofanzivom u Balakliji, vjerovatno očekujući da će se to dogoditi negdje drugdje. Neprijatelj je uspio da napreduje do Ševčenkova izbjegavajući sukobe, gdje su ga zaustavile ruske svježe prebačene rezerve, – neprijatelj je očigledno imao zadatak da napreduje što je više moguće. Ishod bitke biće odlučen večeras ili sutra, kada će po svemu sudeći glavne rezerve obije strane biti ubačene u borbe, a zavisiće od brzine reakcije ruske komande u prebacivanju dodatnih trupa.

  • Zarobljen potpukovnik Oružanih snaga RF

Oružane snage Ukrajine objavile su snimak sa zarobljenim potpukovnikom Oružanih snaga RF i, po svemu sudeći, njegovim vozačem. Najvjerovatnije su uhvaćeni nakon proboja prvog dana ofanzive negde na putu Volohov Jar – Balakleja.

  • Ukrajinska zastava na spomeniku Ševčenku. Jugozapadni dio Balakleje

  • Situacija u pravcu Nikolajev-Krivoj Rog
Do devetog dana od početka ukrajinske ofanzive na Herson linija fronta se stabilizovala. Oružane snage Ukrajine i dalje ne odustaju od pokušaja da prošire uporište za dalje napredovanje na Novu Kahovku i Herson, ali ne mogu da nadograđuju uspjeh.
🔻U oblasti Andrejevskog, ukrajinska komanda nastavlja da se drži Suhog Stavoka i okolnih naselja, pokušavajući da rotira jedinice koje se tamo nalaze.
Ukrajinski planeri očigledno imaju za cilj da presjeku rusku grupu u Izjumu . Do sada je neprijatelj napredovao sa relativno malim snagama (oko 1500 ljudi), gubici obje strane su do sada bili mali.
Međutim, artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije i Vazdušno-kosmičkih snaga nanose intenzivnu vatrenu štetu na neprijateljskim položajima u uskom „trupu“ kod Andreevke. MLRS „Tornado-S“ zadala je precizan udarac na lokaciju Oružanih snaga Ukrajine kod Bereznjegovatoja, a vazdušne bombe su pogodile mostobran u rejonu Suhih Stavka. Takođe, ruske jedinice su se približile istočnoj periferiji Belogorke, duž koje su proteklih dana radili bombarderi Su-34.

Oružane snage Ukrajine trpe gubitke u ljudstvu i opremi: vozila sa ranjenim i poginulim vojnicima gotovo neprekidno prolaze kroz Bereznegovatoe koje se nalazi na sjeveru. Kroz selo se prevozi i oprema oštećena udarima.

🔻Na odsjeku Posad-Pokrovski, ukrajinske jedinice nastavljaju da pokušavaju da se uporište zapadno od sela Ternovie Podi. Istovremeno, jedinice brigada TRO ne žure da stupe na nove položaje zbog velikih gubitaka pretrpljenih prethodnih dana u samoubilačkim napadima.
🔻U sektoru Snigirevski je relativno mirno: Oružane snage Ukrajine ne preduzimaju aktivne ofanzive i pokušavaju da bacaju granate iz helikoptera na položaje ruskih padobranaca u ranije zauzetom Blagodatnom.
🔻Nema promjena na liniji fronta u sektoru Olginski i u regionu Visokopolje.
  • Ukrajinci upali u zajedu Vagnerovaca

Ukrajinska vojska upala je u zasjedu Vagnerovog PMC-a kod Bahmuta – snimak bitke sa prsne kamere jednog od komandanata Oružanih snaga Ukrajine objavio je kanal @ribar.

Oni pokazuju kako vojnici VSE odlaze do svog uporišta, gde ih već čekaju borci jedinice, i nailaze na jaku vatru.

  • Ukrajinski bataljon u očaju

U blizini Hersona nalazi se 131 odvojeni izviđački bataljon Oružanih snaga Ukrajine. Njihovi gubici su ogromni.

Sada ne znaju kako da odu sa položaja. Oprema je uništena, kao i automobili u kojima su došli.

O desetkovanim ukrajinskim jedinicama svjedoče objave. Švedski plaćenik sa pozivnim znakom “Ice” napisao je danas na svom Instagramu da su, po rezultatima poslednjih dana borbi, od 22 osobe u njegovom vodu, samo troje ostalo u redovima:

Ostali militanti su ubijeni ili teško ranjeni. Ajs javlja da je juče ruski tenk udario u bunker sa četiri strana borca koja su se tamo nalazila, od kojih su dvojica poginula, a još dvojica sa pozivnim znakovima „Čuvar” i „Mesi” su teško povriJeđena, od kojih je poslednjem raznijeta noga.

  • Rusi na ulazu u Bahmut

Ruska vojska juriša na Artemovsk /Bahmut/: na periferiji grada i u rejonu naselja  Zaitsevo  borbe!

  • Oglasio se Kadirov na Telegramu,uz video napisao je i poruku koju prenosimo u cjelosti:

Danas se, dragi BRAT, Heroj Rusije, komandant specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov  javio ne samo sa izvještajem o napretku ofanzive, već i sa apelom ukrajinskom narodu.

Ali prvo stvari. Naši borci zajedno sa savezničkim snagama nastavljaju ofanzivu na liniji Soledar, Jakovlevka, Seversk. Uništen je veliki broj ljudstva i tehnike neprijatelja.

Istovremeno, prema riječima Apte Alaudinova, on je, kao osoba koja se nalazi u epicentru događaja, iznenađen politikom rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine. On napominje da u nadi da će ponovo zauzeti položaje koje su zauzeli naši vojnici, ukrajinska komanda šalje odrede vojnog osoblja skoro da izvrše samoubistvo.

Vidjevši situaciju na licu mjesta, Apti kaže da samo okrutni, ali u isto vreme beznadežno glupi idioti mogu tako surovo, besmisleno i slijepo baciti svoje borce u  klaonicu.

Ova slika sa učešćem vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji bezobzirno napadaju naše položaje ponavlja se nekoliko puta već 4. dan. Koliko god to grubo zvučalo, oni umiru kao muve, glupo, nasumično i uzalud. I to bez apsolutno nikakve prednosti.

Njihovi komandanti nemaju strategiju ni taktiku. Potrebni su mozgovi. Kao rezultat toga, nečiji sinovi bivaju ubijeni i osakaćeni u bukvalno ogromnim gomilama. Pa čak i  borbeni general Apti Alaudinov iskreno priznaje da zbog takve apsurdne žrtve nehotice žali borce Oružanih snaga Ukrajine, žao mu ih je.

Čak i kada je sa njima na suprotnim stranama barikada, on žali što ukrajinski narod gubi toliko ljudi. To će, ako se tako nastavi, dovesti do nepovratnih posljedica za Ukrajince.

Mi se odnosimo prema ovom narodu sa poštovanjem, ali je gorko gledati kako, ne shvatajući suštinu onoga što se dešava, neki dio Ukrajinaca dozvoljava da se iskoristi od Zapada. I Apta je u pravu kada  postupke Zelenskog i cijele komande njihovog Generalštaba naziva humanitarnom katastrofom za demografiju Ukrajine. Bolje da ne kažem. I postoji.

  • Dvije elitne čečenske jedinice otišle u Ukrajinu

Iz Groznog su u zonu specijalne operacije stigli vojnici 2 elitne specijalne jedinice – puk “Sever” i bataljon “Jug” Ruske garde.

U redovima savezničkih trupa izvršavaće zadatke koje je postavio predsednik Rusije V. Putin, rekao je R. Kadirov.

ISTOK

CATEGORIES
Share This