Najnovije: Rat u Ukrajini, 298. dan – Pogođena ključna infrastruktura u Kijevu; Rusija ima “Penicilin” za Ukrajinu

Najnovije: Rat u Ukrajini, 298. dan – Pogođena ključna infrastruktura u Kijevu; Rusija ima “Penicilin” za Ukrajinu

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Kličko: Rusi su jutros pogodili ključnu infrastrukturu u Kijevu

Kako navode, sistemi protuzračne odbrane uništili otprilike 15 od 20 dronova usmjerenih na glavni grad.

“Ključna infrastruktura” Ukrajine pogođena je jutros od strane Rusije, objavile su vlasti Ukrajine jutros.

Kako navode, sistemi protuzračne odbrane uništili otprilike 15 od 20 dronova usmjerenih na glavni grad.

Američki “Hamer” zaglavljen u ukrajinskom blatu

Nema mrtvih

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko (Klitschko) rekao je da prema prvim informacijama u napadu na prijestolnicu nema mrtvih ni povrijeđenih i da su zdravstveni radnici u pogođenim kvartovima Solomjanski i Ševčenkov.

– Kao rezultat napada na prijestolnicu oštećeni su kritični infrastrukturni objekti. Inženjeri energetike i grijanja rade na tome da se brzo stabilizira stanje sa snabdijevanjem energijom i grijanjem – naveo je Kličko putem aplikacije Telegram.

 Lansirani dronovi

Rusija je upotrijebila oko 35 bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje u napadima na Ukrajinu u ponedjeljak, od kojih je 30 uništeno, objavile su ukrajinske zračne snage.

Oleski Kuleba, guverner regije Kijev koja ne obuhvaća glavni grad, ali ga okružuje, rekao je da su infrastruktura i privatne kuće oštećene u noćnim napadima dronovima. Povrijeđene su dvije osobe.

Ukrajinske oružane snage tvrde da su dronovi lansirani s istočne obale Azovskog mora.

  • Rusija ima “Penicilin” za Ukrajinu

Ruska Federacija će rasporediti novi zvučno-termički izviđački sistem Penicilin u Ukrajini u okviru specijalne vojne operacije.

O raspoređivanju sistema “Penicilin”, takođe poznatog i kao “1B75 Penicilin”, objavila su dva ruska izvora, RIA Novosti i Izvestija.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, nova serija zvučno-termičkih izviđačkih sistema Penicilin je već isporučena Ministarstvu odbrane Rusije.

Sistem će se koristiti za borbu protiv artiljerijskih baterija, pišu dva ruska onlajn portala. Ovo nije prvi put da ruske oružane snage koriste “Penicilin” u Ukrajini. Izvještaji kažu da se “Penicilin” već pokazao uspješnim protiv artiljerije NATO-a u Ukrajii“, odnosno kao uspješna protivmjera protiv artiljerijske municije koju su Ukrajini isporučili njeni saveznici.

Penicilin je odgovor Moskve na “HIMARS MLRS” koji je isporučio Vašington. Ruski akustično-termalni sistemi ne emituju radio talase već detektuju neprijateljsku artiljeriju preko seizmičkih i akustičkih senzora.

Proizvođač penicilina, ruska kompanija Ruselectronics, kaže da je sistem dizajniran za suzbijanje neprijateljske artiljerije, minobacača, MLR, protivavionskih ili taktičkih raketnih vatrenih pozicija.

Rusija je jedina zemlja koja posjeduje ove sisteme.

“Penicilin” spada u novu generaciju oružja Ruske Federacije, razvijen je 2017. godine, testiran 2018. godine, a 2020. je zvanično ušao u službu ruske vojske.

“Ahmat” uništava ukrajinski tenk 

  • Rusija povećava proizvodnju “Iskandera”

Državna korporacija “Rosteh” višestruko je povećala proizvodnju lansera i municije za operativno-taktički raketni sistem “Iskander”, saopštio je u intervjuu televiziji “Rusija 24” Vladimir Artjakov, prvi zamijenik generalnog direktora ruske korporacije.

“Visoko precizni sistemi su danas veoma efikasni u uništavanju infrastrukture na drugoj teritoriji – to je naš čuveni “Iskander”. On je prilično efikasan i radi veoma glatko i veoma precizno, pouzdano. Ovdje moram istaći da se “proizvodnja” lansera i municije višestruko uvećala“, rekao je on.

Bespilotna letilica uništava ukrajinski tenk

  • “Ahmat” zaplijenio skrovišta sa municijom

Pripadnici specijalnih snaga „Ahmat“ i inguške dobrovoljačke specijalne jedinice „Bobr“ pronašli su stotine skrovišta sa oružjem tokom operativno-istražnih radnji u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.

„Tokom pregleda teritorija naselja otkrivaju se skrovišta različitog oružja i municije, među kojima ima mnogo NATO-ovog. Radi se o desetine i stotine, takođe se identifikuju i privode saučesnici nacista koji se kriju na kontrolisanim teritorijama. Ovo se obavlja svakodnevno i nastaviće se do pobjede Rusije nad NATO trupama“, napisao je Kadirov.

Prema njegovim riječima, koordinaciju i saradnju između jedinica vrši zamijenik načelnika Ruske garde za Čečensku Republiku Sultan Rašajev.

  • Pušilin: Centar Marinke očišćen od ukrajinskih trupa

Centar Marinke je već očišćen od ukrajinskih trupa, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, na TV kanalu Rusija 24.

“U Marinki centar grada je očišćen od neprijatelja. Oni neboderi koji su služili kao utvrđenje neprijatelja su praktično pod kontrolom” rekao je on.

Pušilin je dodao da je u dijelu grada ostao dio neprijateljskih trupa.

“Što se tiče avdejevskog pravca, ovdje su snage koncentrisane na oslobađanje Pervomajskog, što takođe otvara određene mogućnosti za oslobođenje”, nastavio je vd šefa republike.

Napadi na ukrajinske položaje kod Avdejevke

  • Izvještaj sa fronta

Proteklog dana su tokom aktivnih ofanzivnih dejstava Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

On je dodao da je u borbama ubijeno do 75 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, pet oklopnih transportera, dve jedinice artiljerijskog oruđa i 17 specijalnih vozila.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila je oko 800 mobilisanih vojnika u rejon Artjomovska u DNR, od kojih većina nije prošla obuku i ne vlada oružjem, saopštio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

ISTOK

CATEGORIES
Share This