Najnovije: Rat u Ukrajini, 194. dan – Kadirov: Krenuli smo u ofanzivu; Likvidirani strani plaćenici; Ogromni gubici kod Andrejevke

Najnovije: Rat u Ukrajini, 194. dan – Kadirov: Krenuli smo u ofanzivu; Likvidirani strani plaćenici; Ogromni gubici kod Andrejevke

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ukrajinci ne odustaju

Novi pokušaj ukrajinskih snaga da napreduje prema Hersonu, Oružane snage Ukrajine bacile su velike snage sa oklopnim vozilima

▪️Ukrajinski militanti, uz gotovo potpuno odsustvo artiljerijske pripreme, krenuli su u ofanzivu sa značajnim pješadijskim snagama sa oklopnim vozilima na krajnje uporište u pravcu Krivog Roga – s. Visokopolje Berislavski okrug Hersonske oblasti.
▪️Počele su gradske borbe, tokom kojih su se borci Vazdušno-desantnih snaga povukli sa ispaljenih periferija na drugu liniju u urbanom razvoju sela.
Neprijatelj je zauzeo zapadni dio, gdje su podigli zastavu nad bolnicom.
▪️Naši minobacači i artiljerci su počeli da rade u delu sela koji su zauzeli.
▪️Neprijatelj nastavlja sa pokušajima taktičkog opkoljavanja padobranaca u ovom naselju, koristeći oklopna vozila, pokušavajući da preuzme kontrolu nad povlačenjem naših naprednih snaga pod kontrolom vatre.
▪️Brigada obalske odbrane Crnomorske flote pomaže Vazdušno-desantnim snagama.

Grupa boraca LNR zarobljena u Hersonskoj oblasti

  • Zastava Ukrajine nad bolnicom u Visokopolju u Hersonskoj oblasti

  • Ponovo granatiran Antonovski most

Ukrajinska vojska opet je granatirala Antonovski most, koji povezuje dvije obale Dnjepra u Hersonu.

Prema preliminarnim podacima, pogođeno je stajalište na lijevoj obali Dnjepra, gdje civili čekaju trajekt.

  • Kadirov najavio novu ofanzivu

Čečenski bataljon „Ahmat“ i drugi korpus Luganske Narodne Republike krenuli su u veliku ofanzivu u Donjeckoj Narodnoj Republiku, objavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

„Naši borci napreduju u pravcu Soledara, Jakovljevke i Severska. Pauza koja se u poslednje vrijeme održava u taktičke svrhe se u potpunosti opravdala. Neću da otkrivam sve tajne, ali zahvaljujući našem planu, osokoljeni protivnik je otkrio sve svoje položaje“, naveo je on.

Čečeni zauzeli ukrajinski punkt

Artiljerijsko dejstvo 4. brigade LNR

  • Moskva: Ruska vojska eliminisala do 50 stranih plaćenika
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je u oblasti Kurahovo u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) ruska vojska eliminisala do 50 stranih boraca koji su se borili na strani Ukrajine.
“U zoni naselja Kurahovo u DNR eliminisano je do 50 stranih plaćenika uz pomoć visokopreciznog naoružanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije”, saopštilo je ministarstvo odbrane, a prenijela agencija RIA Novosti.

Borbe na Hersonskom pravcu (Krivi rog)

  • Ukrajinci odbijaju, Rusi nastavljaju

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je ukrajinska vojska uspješno odbila napade ruskih trupa u oblastima naselja Bogorodično, Pasika, Bahmut, Pokrovsk, Peski i Pervomajsk, u Donjeckoj oblasti, ali da ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Ruske snage su proteklog dana izvele više od 10 raketnih i više od 24 vazdušna udara na vojne i civilne ciljeve na teritoriji Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da je oštećena civilna infrastruktura u pojedinim naseljima. Na pravcu Severska, Harkova, Slavjanska, Kramatorska, Bahmuta, Avdijevke i Zaporožja ruske snage su gađale vojnu i civilnu infrastrukturu, navodi ukrajinski generalštab.

Uništena vozila i tehnika nakon ukrajinske ofanzive

  • Ukrajinci uporno napadaju Andrejevku

Ukrajinska vojska pokušava da probije rusku odbranu u području Andrejevke, Hersonska oblast.

Kako javljaju ruski ratni reporteri, reljef je odličan za odbranu. Međutim, ukrajinska vojska prebacuje rezerve u ovo područje, gde ih čekaju ruska artiljerija i avijacija. Trpe ogromne gubitke.

Očigledno je cijeli komplet kompanije  Leopard 2A6 ili 2a4 sada prebačen u Andrejevski sektor fronta.

Sada su u goloj stepi bez podrške sistema PVO u štabu Suhoja u zoni su uništenja ruske artiljerije i avijacije.

Po svemu sudeći, ovakav potez sa demonstracijom čitave palete naoružanja dobijenog sa Zapada ima za cilj da dodatno uvjeri da upravo tu pada glavni udar Oružanih snaga Ukrajine.

Sasvim je moguće da je riječ o diverzantskom manevru, a sada Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tajno stvara udarnu snagu u drugom pravcu. I najvjerovatnije – blizu Harkova …

Selo Aleksandrovka, Hersonska oblast. Jedno od mjesta gdje su Oružane snage Ukrajine pokušale da se probiju istovremeno iz dva pravca. Najbliža tačka Hersonu, oko 40 km. Proboj nije uspio. Oružane snage su pretrpjele gubitke u ljudstvu i opremi.

Rusi pojačavaju napad na Prvomajsko

Uništenje ukrajinskog tenka u Prvomajskoj

  • Rusi  šalju pojačanja u Hersonsku oblast

Ruska vojska raspoređuje pojačanje duž Krimskog stupa u regiju Herson, gdje neprijatelj nastavlja s pokušajima ofanzive

Video sa vojnim ešalonom sa vojnom opremom sa paničnim notama objavili su ukrajinski resursi.

ISTOK

CATEGORIES
Share This