Najnovije: Rat u Ukrajini, 191. dan – Dan žalosti zbog ukrajinskih gubitaka; Misija IAEA u nuklearki

Najnovije: Rat u Ukrajini, 191. dan – Dan žalosti zbog ukrajinskih gubitaka; Misija IAEA u nuklearki

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Dan žalosti u Zakarpatju:

Drugi septembar je proglašen danom žalosti u Zakarpatju zbog velikih ukrajinskih žrtava 128. posebne planinsko-pešadijske brigade koja je učestvovala u ofanzivi u pravcu Krivog Roga.

Ruski izvori tvrde da je jedinica, koja je učestvovala u jednom od neuspješnih pokušaja napada na Herson, skoro potpuno uništena.

Na snimku se vidi pružanje prve pomoći ranjenicima tokom napada ukrajinske vojske iz 128. brigade, kao i njihova evakuacija pod artiljerijskom vatrom:

Ukrajinski BMP na Hersonskom pravcu

Ofanziva je definitivno pred debaklom, evo novih snimaka uništavanja ukrajinskih tenkova i borbenih vozila!

Baražna artiljerijska vatra na ukrajinske snage koje su se probile

  • Debakl ukrajinske vojne tehnike

Na snimcima su uništeni  ukrajinski tenkovi tokom „napada na Herson“.

Poslednjih dana dogodio se pravi genocid nad ukrajinskom oklopnom tehnikom na pravcu Nikolaev i Krivoj Rog.  Generalštab Oružanih snaga Ukrajine zabranio ukrajinskim novinarima i blogerima da komentarišu!

  • Neutralisan pokušaj desanta preko Dnjepra prema Energodaru

Desantna operacija je trebalo da bude šlag na tortu hersonske ofanzive. Oružane snage Ukrajine su to dugo pripremale, uvježbavale slijetanje sa čamaca, pažljivo maskirale pripremne mjere (što nije sprečilo ruske obavještajce da ih pažljivo prate,tako tvrde ruski izvori).

I iako sama Hersonska ofanzivna operacija nije išla po planu, zauzimanje Energdara riječnim jurišom trebalo je da neutrališe negativne posljedice ogromnih gubitaka i, uopšte, trenutno krajnje neuspjelog pokušaja kontraofanzive.

Zbog toga su rano jutros 2 barže i do 30 čamaca ukrajinskog desanta počele da prelaze Dnjepar i direktno ga prešli u pripremljenu zasjedu, gdje su ih već čekali vojnici Ruske garde i armijska avijacija.

Jedna barža je izgorjela neposredno na putu, dijelovima desanta je dozvoljeno da se iskrcaju na obalu, pritisnuti vatrom i počeli su metodično i hladnokrvno da ih uništavaju. Sada na obali leži do 60 leševa ukrajinskih boraca najelitnijih jedinica.Dosta ih je odnijela rijeka!

Bilo je tu i instruktora iz zemalja NATO-a, tvrde ruski izvori.

Od mjesta desanta do nuklearne elektrane je nekoliko kilometara stepe. Nema skrivenih prilaza. Energodar je uglavnom izgrađen od devetospratnica sa malim brojem drveća, tako da je gotovo nemoguće sakriti naoružanu grupu .

▪️ U nuklearnoj elektrani postoji nekoliko sigurnosnih prstenova. Čuvaju ga vojnici Ruske garde opremljeni teškom opremom. Probijanje odbrambenih linija naoružanih samo streljačkim oružjem Oružanih snaga Ukrajine je izuzetno težak zadatak.

▪️Čak i zaobilazeći sigurnosni sistem, zadržavanje stanice bi postalo izuzetno problematično zbog ogromne površine unutrašnjosti.

U prilogu slika barže!

  • Njemački novinar: Ofanziva Ukrajine je potpuno propala

Njemački novinar Julian Röpke, u užim krugovima poznat i kao Jihadi Julian, navodi da je ofanziva Oružanih snaga Ukrajine potpuno propala!

  • Misija IAEA u nuklearki

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je u Zaporošku nuklearku, javlja reporter Sputnjika.

I IAEA je potom objavila saopštenje da je delegacija na čelu sa generalnim sekretarom Rafaelom Grosijem stigla u nuklearku.

Delegaciji su pokazali nuklearku, kao i posljedice ukrajinskog granatiranja. Misija je obavještena da je granatiranje obustavljeno oko 13 sati po lokalnom vremenu, onda kada su predstavnici IAEA ušli na oslobođenu teritoriju.

  • Otkriven i likvidiran štab ukrajinske terorističke organizacije u Hersonu

U centru Hersona otkriven je štab ukrajinske terorističke organizacije, saopštio je MUP Hersonske oblasti.

Postoji mogućnost da su oni bili angažovani na diverziono-obavještajnim aktivnostima, navodi se u saopštenju.

Radi se o pripadnicima „Nacionalnog korpusa“ (civilno krilo „Azova“, terorističke organizacije koja je zabranjena u Rusiji).

Video prilozi:

Borbe prsa u prsa ukrajinskih specijalaca i 11. puka DNR:

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This