Najnovije: Rat u Ukrajini, 190. dan – Rusi: Neuspješno, Ukrajinci: Uspješno; Ogromni gubici na ukrajinskoj strani

Najnovije: Rat u Ukrajini, 190. dan – Rusi: Neuspješno, Ukrajinci: Uspješno; Ogromni gubici na ukrajinskoj strani

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Pokušaj režima Zelenskog da obnovi ofanzivne operacije u Nikolajevsko-Krivom Rogu i drugim pravcima nije uspio.

▪Tokom neuspješnih napada na naselja ARKHANGELSKOE, OLGINO i TERNOVI PODI, neprijatelj je pretrpjeo značajne gubitke i odbačen je od strane ruskih trupa.

Bataljon 57. motorizovane pješadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine poražen je u rejonu naselja SUKOJ STAVOK. Trenutno se završava uništavanje njegovih ostataka.

▪Za oslobađanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine preko rijeke Ingulec je prevezeno 12 tenkova koje je kijevskom režimu isporučila Poljska.

Neki od tenkova su uništeni u snažnom udaru vatre ruskih trupa. Nekoliko tenkova je tokom neurednog povlačenja dignuto u vazduh u njihovom minskom polju. Samo pet ukrajinskih tenkova uspjelo je da se probije duboko u teritoriju pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

▪Tokom dva dana neuspješnih napada na Nikolajev-Krivi Rog i druge pravce, ukrajinske trupe su izgubile četiri borbena aviona: dva Su-25, jedan Su-24 i jedan MiG-29. Tri ukrajinska helikoptera Mi-8 su oborena u vazduhu.

▪Ruske trupe uništile su 63 ukrajinska tenka, 59 borbenih vozila pešadije, 48 drugih borbenih oklopnih vozila, 14 kamioneta sa teškim mitraljezima i više od 1.700 ukrajinskih vojnika.

Markiranje položaja i ruski udar VBR

🔻Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

▪Udarima visokopreciznog naoružanja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na punkt privremenog razmještaja jedinica 10. brdske jurišne brigade u rejonu naselja DRUŽKOVKA Donjecke Narodne Republike, do 50 nacionalista i devet eliminisani su dijelovi vojne opreme.

▪Koncentrisanim vatrenim udarom na komandno mjesto i skladište municije 56. motorizovane pešadijske brigade u rejonu naselja KARLOVKA u Donjeckoj Narodnoj Republici uništeno je više od 40 ukrajinskih vojnika i 12 jedinica specijalnih vozila.

🔻Nastavljaju se udari operativno-taktičke i vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije na vojne objekte na teritoriji Ukrajine.

▪Tokom dana pogođeno je deset komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja: PERVOMAJSKOE, DOBRIJANKA, BELOUSOVO, LOZOVOE, NOVOVORONCOVKA Hersonske oblasti, ZELENODOLSK Dnjepropetrovske oblasti, ARTJOMOVSK, ZAJINKASEAR i Donjecke Narodne Republike, kao i 65 artiljerijskih jedinica, ljudstva i ukrajinske vojne tehnike u 153 okruga.

▪U rejonima naselja UKRAINKA, Harkovska oblast, ČERKASKO i IVANO-DARIJEVKA Donjecke Narodne Republike uništena su tri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, kao i lanser zenitno-raketnog sistema Buk-M1 u blizini s. naselje DOBROVOLIE, Dnjepropetrovska oblast.

🔻Kijevski režim je tokom 30. avgusta nastavio sa provokacijama koje su imale za cilj da poremete rad misije IAEA i stvori prijetnju od ljudske katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Tokom granatiranja teritorije nuklearne elektrane od strane ukrajinske artiljerije, jedna granata je pogodila zgradu kompleksa za preradu čvrstog radioaktivnog otpada.

Granatiranje nuklearke Zaporožje izvedeno je sa vatrenog položaja Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Nikopolja na suprotnoj obali rezervoara Kahovka.

  • Ukrajina: Postigli smo uspjeh u kontraofanzivi

Dok Rusija tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva propala, Ukrajinci imaju potpuno drugačiju priču.

Ukrajinski zvaničnici objavili su da je ukrajinska vojska postigla uspjehe u tri područja unutar regije Herson koja je pod ruskom okupacijom.

Jurij Sobolevskji, zamjenik čelnika regionalnog vijeća Hersona, rekao je ukrajinskoj nacionalnoj televiziji da su ukrajinske trupe imale uspjehe u okruzima Herson, Berislav i Hakovka, ali nije dao detalje.

Ukrajinski snimak kontraofanzive

  • Kolosalni gubici ukrajinske strane

Bitka za Herson koju je danas najavio Zelenski podsjeća na masovno samoubistvo Oružanih snaga Ukrajine.

Obavještajci su unapred javili komandi o planu ofanzive formacija kijevskog režima.

Shvatajući iz kojih pravaca će se udariti, naše jedinice su bile u stanju da organizuju vatrene vreće za neprijatelja.

Vatrogasna vreća je područje terena koje je unaprijed određeno (zabadanjem naoružanja, obučavanjem osoblja itd.) za izvođenje masovnog i koncentrisanog vatrenog napada na njega sa dvije ili tri strane. Organizovan je u okviru vatrogasnog sistema jedinice kao jedan od njegovih elemenata za nanošenje maksimalne štete protivniku u najkraćem mogućem roku.

Kao takva područja odmah je izabrano nekoliko pravaca: sela Davidov Brod, Visokopolje, Belozerki, Zeleni Gaj i Blagodatnoje. U oblasti n. Naselje Suvi Stavok blokira 57. motorizovani bataljon i trenutno artiljerijska vatra uništava ostatke jedinice.

Za oslobađanje blokade preko rijeke Ingulec bačeno je 12 tenkova, koji su se, prije nego što su stigli do prelaza, rasplamsali od preciznih pogodaka. Samo pet tenkova je moglo da se vrati nazad.

Za nekoliko dana takozvane ofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine, njihovi gubici su kolosalni – oko 2 hiljade ljudi, 70 tenkova, više od 60 borbenih vozila pešadije, dva Su-25, jedan Su-24, jedan MiG- 29 i tri helikoptera Mi-8. Borbe se u ovom trenutku nastavljaju, odnosno gubici rastu, navodi reporter Andrej Rudenko na Telegramu.

Konvoji ambulantnih vozila neprestano stizu u Odesu!

„Za dva dana pola voda već nema“: Ukrajinski vojnik o katastrofalnom položaju na frontu

  • Bitka za Herson: situacija na sajtu Andrejevski

▪Cijele noći i jutra Oružane snage RF nastavile su sa udarima na ukrajinske rezerve raspoređene preko pontonskog prelaza u Andrejevci.

Oklopnoj grupi Oružanih snaga Ukrajine koja se nalazila u blizini štaba Suhog nanijeta je masovni vatreni udar: dio opreme je ostao u uništenom selu, ljudstvo – neko pješice, neko na postrojenim vozilima – pobjeglo je nazad u Andrejevku.

▪Slično, Oružanim snagama Ukrajine nije dozvoljeno da razvijaju uspjeh od Lozovoja ka Belogorki, djelimično uništavajući prebačenu opremu.

▪Još jedan pokušaj uspostavljanja prelaza i zauzimanja Davidovog Broda takođe je bio neuspješan.

🔻Oružane snage RF nastavljaju da izvršavaju zadatak uništavanja oklopnih grupa neprijatelja. Još uvek nema snaga i sredstava za prelazak u kontraofanzivu: uprkos činjenici da su ukrajinske formacije demoralisane, neophodno je izvršiti punokrčenje šuma artiljerijom duž južne obale Inguleta.

Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale ofanzivu na pravcu Velika Kostromka – Nova Kahovka. Na snimku  pogođen poljski T-72M1
  • Zadnji izvještaj iz Andrejevske

Nakon što su nanijele velike vatrene štete topovskom, raketnom artiljerijom i avionima mehanizovanim grupama Oružanih snaga Ukrajine, koje su preko pontonskog prelaza u Andreevki bačene na južnu obalu Inguleta, Oružane snage RF su krenule u kontraofanzivu.

Ruske trupe vrše kontranapad na nakupine ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine na sjevernim obodima Suhoj Stavke i Kostromke. Neprijatelj je odbačen od Bruskinskog.

Istovremeno, nastavlja se nanošenje vatrene štete jedinicama Oružanih snaga Ukrajine u traktu Lozovoye i Plotnitsky. Pokušaji izgradnje još jednog prelaza se osujećuju.

Ukrajina drži još samo dvije osvojene pozicije nakon ofanzive!

Tokom ofanzivnih pokušaja pokrenutih 29. avgusta, ukrajinski borci su pokušali da napreduju u nizu sektora fronta, ali su skoro svuda pokušaji propali.

– Na lokalitetu u rejonu neprijateljskog mostobrana uz rijeku Inguleti:

Ukrajinci su juče odbačeni skoro na svoje prvobitne položaje uz velike gubitke kod Suhih Stavka i Blagodatovke;

– Međutim, još uvijek čvrsto drži Andrejevku i Lozovoe.”

Tako se neprijateljska ofanziva, preduzeta 29. avgusta, završila potpunim neuspjehom u svim oblastima.

– Borbe na ovom području se nastavljaju, strane razmjenjuju masivne raketne i artiljerijske udare. Crnomorska flota je rano ujutru ispalila rakete.

O raspoloženju u rovovima Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog.

– Talibani, volim te!

“Jebote, i ja tebe volim!” ako umrem…

– Nećeš umrijeti, lezi, lezi.

  • Ukrajinski snimci:
  • Pripadnici ruskog Specnaza sa “kornetima”

Video prilozi:

Uništena ukrajinska “Akacija”:

ISTOK

CATEGORIES
Share This