Najnovije: Rat u Ukrajini, 19. dan – Žestoke borbe u Mariupolju. Krvavi dan za Donjeck. Povezani Krim i Donbas

Najnovije: Rat u Ukrajini, 19. dan – Žestoke borbe u Mariupolju. Krvavi dan za Donjeck. Povezani Krim i Donbas

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Najmanje 20 ljudi je poginulo, a još devet je povređeno u udaru ukrajinske vojske u centar Donjecka raketom Točka-U, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike (DNR). Tijela poginulih su razbacan po ulici, preobrojavaju se mrtvi, ima i djece. Slike užasa iz Donjecka:

  • Nastavljaju se ulične borbe u Mariupolju u kojem je ruska strana zauzela dijelove grada.

  • U ruskom napadu na Kijev projektili pali na širi centar grada. Reporterka Sky Newsa, nakon što se javila ispred razrušene zgrade u kijevskom Obolonu, otišla je do, čini se, novog mjesta ruskog napada, kako je sama kazala. Radi se o četvrti Kurenivka, tri kilometra od Obolona. “Čini se da je projektil pogodio gradski autobus. Pored njega je i oštećeni taksi. Ovo je takođe gusto naseljeno područje. Na mjestu događaja su trenutno četiri kola Hitne pomoći”, rekla je dopisnica. Lokalni mediji javljaju da je jedna osoba poginula.

  • Ruska strana je objavila da je povezan Krim i Donbas. Između Krima i regije Donbas u kojoj se nalaze  republike Donjeck i Lugansk navodno je uspostavljen kopneni koridor, javljaju to RIA Novosti. Ističe se da je ovo potvrdio potpredsjednik Krima Georgie Muradov, koji je kazao da su ruske snage zauzele cestu od Krima do Mariupolja čime je poluostrvo spojeno sa ovim republikama. Ukrajinska strana ove navode još uvijek nije ni potvrdila niti negirala. Ruska novinska agencija piše da će ovaj koridor pružiti stratešku rutu za povezivanje ruskih vojnika i pobunjenika iz Donbasa kao i to da će Rusima omogućiti pristup ključnim lučkim gradovima duž Azovskog mora. Oni posebno ističu važnost toga što će Krim biti povezan sa jakom industrijskom regijom i gradom Mariupoljem koji je vodeći u Ukrajini u proizvodnji čelika. Navodi se da bi uspostavljanje ove kopnene rute trebalo pomoći i u dopremi humanitarne opreme za narod Donjecka i Luganjska.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This